Vučiću i Tačiju treba ostaviti prostor da se dogovore: EU se oglasila o susretu u Austriji

Od Kocijančič su mediji više puta zatražili da se odredi o stavu EU na mogućnost podele Kosova ili razmeni teritorija po etničkom principu, ali je ona to odbila ponavljajući stav da se traži sveobuhvatno, održivo, realistično rešenje u skladu sa međunarodnim pravom

  • 46

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je danas da predsednicima Kosova i Srbije treba ostaviti prostor da se dogovore o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma, koji će podržati međunarodna zajednica, dodajući da EU kao posrednik ne može ulaziti u pojedine elemente.

Zašto bi Evropa trebalo da podrži razmenu teritorija: Analiza uglednog portala "Politiko"

Kocijančič je, na konferenciji za novinare, ocenila da su dijalog Kosova i Srbije i dugoročni mir najvažniji prioriteti za EU.

Ona je istakla da je vodeći princip u finalnoj fazi dijaloga pod okriljem EU, koja je počela prošlog leta, da se postigne sveobuhvatno, dugotrajno, održivo rešenje prema međunarodnom pravu.

- Treba im, na neki način, dati prostor da se dogovore o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma, a mi, EU kao posrednik, ne možemo ulaziti u pojedine elemente - navela je Kocijančič.

Kocijančič - Printksin: Tanjug

Ona je rekla i da je evropski komesar Johanes Han tokom skupa u Austriji, ali i na svom fejsbuk nalogu, preneo da su predsednici izneli uverenje da će bilateralni sporazum biti specifičan, pravljen po meri, a ne presedan.

Od Kocijančič su mediji više puta zatražili da se odredi o stavu EU na mogućnost podele Kosova ili razmeni teritorija po etničkom principu, ali je ona to odbila ponavljajući stav da se traži sveobuhvatno, održivo, realistično rešenje u skladu sa međunarodnim pravom.

- U toku je intenzivna faza razgovora, tokom vikenda smo objavili da će sledeća runda biti 7. septembra - rekla je ona.

Kocijančić je ocenila da je forum u Austriji doveo za isti sto različite učesnike iz regiona i susedstva, ali i EU, izneta su različita rešenja, ali da ona ne želi da govori šta bi "moglo, trebalo ili ne bi moglo i trebalo" da bude rezultat dijaloga.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA