≫ 

Napadnuti novinari Insajdera i Tanjuga tokom izveštavanja o poseti predsednika Srbije Kosovu

Prevoz za medije nije bio organizovan, već su novinarske ekipe išle same, svojim prevozom

  • 86
Aleksandar Vučić Kosovo Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ekipa Insajdera napadnuta je na putu koji vodi od sela Banje ka Kosovskoj Mitrovici. Naime, novinari Insajdera su krenuli alternativnim putem kako im je savetovala policijska patrola, ali je naišla na još jednu blokadu. Okupljeni građani su počeli da lupaju po automobilu, ali je ekipa Insajdera ipak uspela da prođe.

(UŽIVO) Kosovska policija zaustavila Vučića, ne da mu u Banje: U toku je rasprava, KFOR i KPS mu ne garantuju bezbednost (FOTO) (VIDEO)

Prethodno je ekipa Insajdera naišla na blokadu puta kod Runičke banje. Nekoliko desetina ljudi blokiralo je skretanje za selo Banje, mesto koje je u 10 sati trebalo da poseti predsednik Srbije.

Kako tim putem nije bilo moguće proći, novinari Insajdera su se uputili ka Kosovskoj Mitrovici. U mestu Trnavc ih je zaustavila patrola policije i savetovala da ne idu sa beogradskim tablicama dalje jer je dalje blokada.

Ekipa Insajdera jedva prošla blokade, Foto: Tanjug

Policijska patrola je uputila novinarsku ekipu Insajdera da ide alternativnim putem ka Kosovskoj Mitrovici.

- Na alternativnom putom na koji su nas uputili policajci naišli smo na još jednu blokadu i kad smo pokušali da prođemo okupljeni građani su počeli da lupaju po kolima, ali smo uspeli da prođemo - javljaju reporteri Insajdera.

NERVOZNI ZBOG PRISUSTVA NOVINARA

Na blokadi puta kod Runičke banje na skretanju ka selu Banje, bili su prisutni i pripadnici italijanskog i slovenačkog Kfora.

Policija koja obezbeđuje protest na skretanju ka selu Banje, novinarima Insajdera je rekla da je okupljanje počelo jutros oko osam sati i da okupljeni žele da spreče prolaz zvanične delegacije Republike Srbije. Okupljeni građani, Albanci, ne žele da razgovaraju sa novinarima, a kod neki od okupljenih je primetna nervoza zbog prisustva novinara.

Novinari Tanjuga napadnuti flašama, Foto: Tanjug

MLADI I NERVOZNI

Kako prenosi portal Sputnjik, i novinarska ekipa agencije Tanjug napadnuta je flašama. Albanci u mestu Vojteš, na pravcu iz južne Kosovske Mitrovice ka mestu Banje, na barikadi od zapaljenih guma, gađali su flašama ekipu Tanjuga. Iako je bilo prisutno četiri, pet policajaca, izveštačima Tanjuga je rečeno da ne mogu da garantuju za njihovu bezbednost. Policija pred barikadom savetovala je izveštačima Tanjuga da se okrenu i odu sa tog mesta, jer je mnogo mladih i nervoznih, kako je rečeno, pa bi mogla da poleti kamenica.

NAPADNUTE I NOVINARKE DOJČE VELEA

I dve reporterke Dojče velea, Sanja Kljajić i Elona Elezi, napadnute su tokom izveštavanja o blokadama puteva, ali su uspele da se vrate ka severu Kosova uz pomoć lokalaca i policije. One su napadnute na putu za selo Banje u opštini Srbica. Njih dve su parkirale automobil srpskih registarskih oznaka kod mesta Prekaz gde su se u tom trenutku nalazile jedinice KFOR.

Nakon povlačenja međunarodnih snaga, grupa od desetak demonstranata sa barikada ih je preteći okružila, govoreći da ih "provociraju" tablicama i tražila od Sanje Kljajić da pokaže lične dokumente pošto ne govori albanski, kako bi videli da li je Srpkinja.

POMOGLI IM LOKALNI ALBANCI SA PUMPE

- Na trenutak je izgledalo da nas neće pustiti da odemo - rekla je Kljajić.

Sanja Kljajić: Bilo me je strah da nećemo uspeti da se izvučemo, Foto: AP/Tanjug

Prema rečima novinarki, kosovska policija je reagovala profesionalno i držala demonstrante na odstojanju, dok su im lokalni Albanci zaposleni na benzinskoj pumpi pomogli da skinu srpske tablice i krenu ka severu Kosova.

Sanja Kljajić je bila jedina novinarka iz Srbije koja je na ovom delu puta izveštavala sa barikada.

- Jasno je bilo da nisam dobrodošla čak ni kao novinarka DW. Momak koji mi je tražio ličnu kartu je bio vrlo napadan i na trenutak me je bio strah da nećemo uspeti da se izvučemo, jer su shvatili da sam iz Srbije - objasnila je Kljajić.

Prevoz za medije inače nije bio organizovan, već su novinarske ekipe išle same, svojim prevozom.

VIDEO: Bivši teroristi OVK zapalili gume na putu ispred sela Banjane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA