99

Dan za ambasadore: Vučić primio akreditive predstavnika Češke, Australije, Nemačke, Iraka, Indije i Belgije (FOTO)

Akreditive predsedniku Srbije predali su novoizabrani ambasadori Češke i Australije

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Češke Tomaša Kuhte i ambasadorke Australije Rut Stjuart i izrazio nadu da će zajedničkim radom unaprediti bilateralne odnose.

Trampov specijalac razgovarao sa Tačijem i Haradinajem, a danas stiže u Beograd (FOTO)

Predsednik Vučić je istakao da ambasador Češke počinje diplomatski mandat u Beogradu u godini u kojoj obeležavamo značajan jubilej u odnosima između Srbije i Češke - 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ambasador Kuhta je rekao da stabilnost političke situacije i dobri ekonomski pokazatelji u Srbiji čine dobru osnovu za brojnije investicije iz Češke i ponovio snažnu podršku njegove države evrointegracijama Srbije, koja nije samo politička, već se ogleda i kroz realizaciju mnogih projekata pomoći.

Ambasador Kuhta je Vučiću preneo pozdrave Zemana, a predsednik Srbije uzvratio pozivom da predsednik Češke poseti Srbiju.

Predsednik Srbije primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Češke Tomaša Kuhte-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dvojica sagovornika su se saglasili da će predstojeća poseta češkog predsednika potvrditi i dodatno podstaći dobre odnose Srbije i Češke, saopštila je pres služba predsednika Republike.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što odnose Srbije i Češke karakteriše međusobno poštovanje i razumevanje, kao i nadu da će saradnja dveju zemalja nastaviti da jača, kako kroz politički dijalog, tako i kroz različite vidove ekonomskog povezivanja.

Između Srbije i Australije se intenziviraju kontakti i politički dijalog

Predsednik je primio i akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Australije Rut Stjuart i istakao da se između Srbije i Australije intenziviraju kontakti i politički dijalog, što daje impuls saradnji u različitim oblastima, pa je vidljivo i interesovanje australijskih kompanija za poslovne prilike u našoj zemlji.

Predsednik je primio i akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Australije Rut Stjuart-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Raduje nas to što dvadesetak srpskih kompanija uspešno sarađuje sa australijskim IT sektorom - istakao je predsednik Vučić.

On je posebno zahvalio Australiji što kroz različite projekte pomaže u rešavanju problema najosetljivijih društvenih kategorija, što podrazumeva zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pomoć deci sa smetnjama u razvoju, pomoć žrtvama nasilja, unapređenje ekonomskog položaja žena u ruralnim oblastima, obrazovanje članova romske zajednice i drugo.

Raduje nas to što dvadesetak srpskih kompanija uspešno sarađuje sa australijskim IT sektorom-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ambasadorka Stjuart je istakla da je i brojna srpska zajednica u Australiji važan činilac u povezivanju dveju zemalja. Ona je naglasila podršku Australije evropskim integracijama Srbije i izrazila nadu da će dve zemlje iskoristiti dobre političke odnose da unaprede ekonomsku saradnju, navodeći Rio Tinto kao primer saradnje.

U razgovoru o regionalnoj situaciji, predsednik Vučić je istakao da su mir i stabilnost u regionu od najveće važnosti za Srbiju i da je zato posvećen nalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, iako nije optimista da će do njega doći u skoroj budućnosti.

Irak i Srbija slave 60 godina diplomatskih odnosa

Predsednik je, prilikom ceremonije primopredaje akreditivnih pisama novoimenovanog ambasadora Republike Irak Fakrija Hasana Mahdija Al-Ise, rekao da srpski narod gaji iskreno prijateljstvo prema iračkom narodu.

Predsednik Vučić je istakao da se dolazak ambasadora Al-Ise poklapa sa značajnom godišnjicom u odnosima dve zemalje – 60. godišnjicom diplomatskih odnosa, zasnovanih na uzajamnom poštovanju i razumevanju.

Irak i Srbija slave 60 godina diplomatskih odnosa-FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

S tim u vezi, predsednik Vučić je zahvalio na podršci koju Irak pruža suverenitetu i celovitosti Srbije i dodao da Srbija, sa svoje strane, podržava suverenitet i celovitost Iraka. On je izrazio nadu da će se Irak izboriti sa izazovima sa kojima se suočava na unutrašnjem političkom planu.

Dvojica sagovornika su konstatovali da postoji obostrani interes za povećanjem robne razmene, kao i spremnost za saradnju u oblasti građevinarstva i infrastrukture, energetike, poljoprivrede, zdravstva i farmaceutske industrije, auto-industrije i informacionih tehnologija.

Odnosi Srbije i Nemačke na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Savezne Republike Nemačke Tomasa Šiba.

Predsednik Vučić je ambasadoru Šibu poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu, uz konstataciju da će u radu imati snažan oslonac u činjenici da su odnosi Srbije i Nemačke na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji.

Odnosi Srbije i Nemačke na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji-FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Vučić je istakao da je ekonomska saradnja dveju zemalja u snažnom zamahu, uz zahvalnost nemačkim kompanijama što u Srbiji obezbeđuju radna mesta za bezmalo 50.000 radnika. On je konstatovao da snaženju odnosa dveju zemalja doprinosi i unapređenje saradnje Srbije sa nemačkim saveznim pokrajinama.

Ambasador Šib je rekao da Nemačka snažno podržava evropski put Srbije i istakao važnost poglavlja 23 i 24, i posebno poglavlja 35 koje se tiče pitanja Kosova. On je istakao značaj učešća Srbije u Berlinskom procesu, koji je inicirala kancelarka Angela Merkel, jer time potvrđuje svoju politiku regionalne stabilnosti.

Predsednik Vučić je ambasadoru Šibu poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu-FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost nemačkoj kancelarki što, kroz Berlinski proces, podstiče saradnju na Zapadnom Balkanu i time doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

Ambasador Indije će tokom mandata učiniti sadržajnijim tradicionalno dobre veze dve zemlje

Pimivši akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Indije Subrata Batačardžija, predsednik je izrazio nadu da će on, tokom mandata u Beogradu, učiniti još sadržajnijim tradicionalno dobre veze dve zemlje.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što će već ove nedelje imati čast da ugosti indijskog potpredsednika Naidua, jer odnose Srbije i Indije karakteriše međusobno uvažavanje i visok stepen podrške u najvažnijim oblastima.

Ambasador Indije će tokom mandata učiniti sadržajnijim tradicionalno dobre veze dve zemlje-FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ambasador Batačardži je rekao da je upravo predsednik Vučić otvorio novu eru u odnosima dveju zemalja, jer je prošle godine, kao premijer, boravio u Indiji, što je bila prva poseta jednog visokog zvaničnika iz Srbije posle trideset godina.

Predsednik Vučić je zamolio ambasadora Batačardžija da prenese pozdrave premijeru Modiju i rekao da je impresioniran rezultatima koje Indija postiže u razvoju privrede.

Predsednik Vučić je istakao da se napredak u međusobnim ekonomskim odnosima dveju zemalja vidi i kroz dolazak indijske kompanije TAFE, koja će nastaviti proizvodnju u srpskoj fabrici za proizvodnju traktora IMT i zahvalio na doslednoj politici Indije i principijelnom stavu da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Belgija i Srbija otvorene za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj ekonomskih veza

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma ambasadora Kraljevine Belgije Kunrada Adama, koji mu je preneo pozdrave kralja Filipa.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što je nedavnom posetom belgijskog premijera Mišela otvoren nov period u odnosima Srbije i Belgije, uz obostranu želju za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj ekonomskih veza.

Belgija i Srbija otvorene za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj ekonomskih veza-FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Vučić je rekao da želimo što više uspešnih belgijskih kompanija na srpskom tržištu, kao što je kompanija Delez, koja predstavlja jednu od najvećih stranih investicija.

Ambasador Adam je rekao da Belgija snažno podržava evrointegracije Srbije i politiku mira i stabilnosti u regionu. On je rekao da belgijska vlada ceni posvećenost predsednika Vučića da se kroz dijalog Beograda i Prištine nađe kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

VIDEO: U srcu Austrije, našla se srpska Studenica

(Telegraf.rs)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Australija, Češka, Predsednik Srbije, Rut Stjuart, Tomaš Kuhta, Vlada Srbije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (99)
Poređaj komentare:
 • J
  jana

  Dobro je sto sve ove zemlje zele da saradjuju sa Srbijom.

 • J
  Jovana

  Dobro je sto sve ove zemlje zele da saradjuju sa Srbijom. Srbiji su potrebne direktne strane investicije

 • M
  Maja

  Srbija moze da izgradi prijateljstva i partnerstva, ne samo sa zemljama iz okruzenja, vec i sa zemljama sa drugih kontinenata, to je i dokazala!

U srpskoj skupštini po prvi put poslanica sa hidžabom

Tači traži da se preispita odluka o nadležnosti srpskih opština

Dodik položio zakletvu u Banjaluci: Trenutno idem u Sarajevo da odradim važan posao za Republiku Srpsku

Odbijen zahtev Srbije: Sutra definitivna odluka o zahtevu Prištine za članstvo u Interpolu

Priština još čvršće blokira tržište za srpske proizvode: Naložena prodaje robe samo sa oznakom "Republika Kosovo"

Haradinaj ne razume pitanje srpskih novinara: "Ako možete drugačije da postavite pitanje ja bih odgovarao" (VIDEO)

Priština ima siguran crnogorski glas u Interpolu: "Nema razloga da menjamo odluku"

Putin nije sprečio stavljanje Kosova na dnevni red Skupštine Interpola: Šest zemalja branilo interese Srbije

Prijateljstvo kao u vreme Tita i Nasera: Palma postao predsednik Poslovnog saveta Srbije i Egipta

Makron spreman da podrži korekciju granica i reši spor Beograda i Prištine

Dan zastave sprečava formiranje "Vojske Kosova": Ništa od transformacije KBS 28. novembra

Nenajavljeni sastanak Vučića i kineskog ambasadora: Posebna poruka za predsednika Sija (FOTO)

Poruka iz Izraela: Nismo priznali Kosovo, a ta odluka neće se ni promeniti

Sve zavisi od dve procene: Odluka o otvaranju novih poglavlja pada u decembru

Ponuda: Nastavak dijaloga sa Prištinom za otvaranje tri nova poglavlja? Joksimović: Politika štapa i šargarepe nije održiva

Pet zemalja se pridružilo Srbiji u Interpolu: Skinite Kosovo sa dnevnog reda

Od 17 država, samo dve podržavaju viznu liberalizaciju Kosova

Zorana i Mrka "ratuju" po televizijama zbog auto-puta! Mihajlović poručila da će Tužilaštvo odlučiti ko je kriv, on odgovara: Ministarka ne zna ništa

Sprema se mućka na glasanju o članstvu "Kosova" u Interpolu: Stefanović otkrio kako Generalni sekretarijat pokušava da dođe do neophodnih glasova

Brnabić pred kolegama iz regiona javno prozvala Prištinu zbog taksi, Haradinaj se nevešto pravdao i kukao zbog viza (FOTO)

Kosovo jedino trikovima može u Interpol: Stručnjaci ocenjuju treći pokušaj Prištine da pristupi organizaciji

Diković o navodima da će završiti na poternici Interpola: Savest mi je čista, to je samo završni čin NATO delovanja na Kosovu

Ana Brnabić u intervjuu za CNN: Srbija se menja brzo i u ispravnom smeru

Lučani imaju veliki značaj za SPS, socijalisti ovde uvek ostvare dobar rezultat: Zagrađanin potvrdio da su spremni za izbore (FOTO)

Provokacije, dobacivanje, nasrtanje na članove MUP iz Srbije: Skandalozno ponašanje prištinske delegacije na sednici Interpola (FOTO)

Linta: Hrvatska nespremna da prihvati odgovornost Franje Tuđmana u ratu i ubistvo Srba u Vukovaru 1991. godine

Kvalitet u pregovorima Beograda i Prištine važniji od brzine: Kurc ponovio da Austrija "podržava ove diskusije"

Počela Generalna skupština Interpola: Kosovo na dnevnom redu u utorak, danas izbor novog predsednika

Amerikanac srpskog porekla Nik Dučić se uverio u duhovnu snagu Srbije: Za 9 meseci u Bondstilu posetio je 36 crkvi i manastira

Žele da proguraju Kosovo u Interpol da bi dokazali da je normalna država kao i svaka druga: Zečević otkriva albanske motive

Novi komandant Bondstila spreman za 28. novembar: Volim istoriju, obilaziću srpske manastire

Ministar unutrašnjih poslova uoči zasedanja GS Interpola: Priština se unapred raduje, borićemo se za Srbiju do samog čina glasanja

Palma zaplesao sa mačem u beduinskom selu: Afrička deca skandirala njegovo ime, on ih učio Cecinu pesmu "Cvetak zanovetak" (FOTO) (VIDEO)

SPS objavio listu za lokalne izbore: Ivica Dačić izjavio da su oni uvek spremni za proveru poverenja kod građana

Na čelu "Vojske Kosova" bili bi kriminalci koji su izvršili monstruozne zločine: Bivši kanadski general upozorio na posledice po bezbednost

"Aloha! Imate li talase ovde?" Novi komandant Bondstila na ceremoniji preuzeo dužnost, pa odmah nasmejao sve prisutne (FOTO)

Kreće finalna runda u borbi protiv prijema Kosova u Interpol: Sve prljave igre izbile na površinu, članice podeljene

Potpisan ugovor o formiranju Poslovnog saveta Egipta i Srbije: Palma postao predsednik i najavio jačanje ekonomske saradnje dve zemlje (FOTO)

Zagreb ćutanjem hrabri ustaštvo, EU je ponovo kapitulirala: Dačić reagovao na zloglasni slogan "Za dom spremni" u hrvatskoj skupštini

Akcija Albanaca u Interpolu! Spremili 15 miliona dolara za članstvo: Novcem od šverca narkotika i migranata pokušavaju da potkupe delegacije

Ne verujem da će "Vojska Kosova" biti proglašena 28. novembra: Nik Dučić poručio da ne očekuje sukobe ili nasilje

Srbija zaslužuje podršku SAD, posetite je: Američki kongresmen poslao važno pismo Donaldu Trampu