≫ 

Opasni planovi se kuju u Tirani? "Gospodar Kosova" poziva na jedinstvo svih Albanaca zbog dva cilja

- Kosovo je nezavisna i suverena država. Niko ne može naneti štetu Kosovu i izgraditi Republiku Srpsku na Kosovu, ako smo i u opoziciji mi smo zajedno - rekao je predsednik kosovskog parlamenta

  • 93
Kadri Veseli, Kadri Veselji, kosovo Foto: Profimedia

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji pozvao je danas iz Tirane na jedinstvo svih političkih partija Albanaca u odbrani, kako je naveo, kosovske "nezavisnosti i suverenosti" i sprečavanja stvaranja Republike Srpske na toj teritoriji.

Haradinaj demantovao da je sa Tačijem otišao u Tiranu: Kod Rame je drugi kosovski dvojac

Veselji je to poručio nakon razgovora sa bivšim premijerom Albanije Salji Berišom. Zajedno sa Veseljejim na sastanku sa Berišom je bio i Dardan Gaši, zamenik Fatmira Ljimaja, lidera Socijaldemokratske inicijative (NISMA).

- Kosovo je nezavisna i suverena država. Niko ne može naneti štetu Kosovu i izgraditi Republiku Srpsku na Kosovu, ako smo i u opoziciji mi smo zajedno. Ovo je poruka koju želimo preneti svima. Treba nam jedinstvo. Poruka opoziciji je da Kosovo mora biti zajedno u velikom finalu - rekao je Veselji, preneo je portal KosovaPress.

Prema njegovim rečima, Ljimaj, koji je izabran za šefa kosovskog tima u dijalogu sa Beogradom, ali ga parlament još nije ptvrdio, je osoba koja može povesti i poziciju i opoziciju u tom pravcu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Beriša je pozdravio dijalog Beograda i Prištine istakavši da je on od velikog značaja za ceo region, ali je, kako je i sam rekao, iskoristio priliku da osudi posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, proteklog vikenda.

Prema njegovim rečima, Vučić je na Kosovo došao sa programima Vase Čubrilovića, autora momemoranduma o rešavanju albanskog pitanja na KiM i bivšeg predsednik Srbije i SRJ.

Beriša smatra da, kako kaže, "suverenost Kosova" ne može biti predmet razmatranja ni u jednom slučaju.

Ljimaj je ranije takođe pozvao Albance na jedinstvo i izrazio spremnost da se odrekne mandata šefa tima za dijalog sa Beogradom i preposti ga opoziciji.

Boravak Veseljima u Tirani je došao nakon što se kosovski predsednik Hašim Tači sastao sa predsednikom Albanije Metom u nedelju, a toj poseti je prethodio i razgovor Mete sa liderom opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbiom Kurtijem.

VIDEO: Razlike između Beograda i Prištine su i dalje veoma velike

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zarko

    12. septembar 2018 | 15:15

    Mogu samo da sanjaju

  • Cika Velja

    12. septembar 2018 | 14:08

    Bice kako Amerika Heljp zapoveda...a oni nek se ujedinjuju!!!

  • Sasa

    12. septembar 2018 | 20:11

    Kao prvo KiM nije nezavisna drzava, a kao drugo mi smo vec ujedinjeni u nasoj borbi tako da vi nemate sanse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA