≫ 

Kosovo sa zvezdicom ili bez: Da li im je EU u svojim dokumentima priznala nezavisnost

Oglasila je portparolka Federike Mogerini

  • 1

Portparolka EU Maja Kocijančič kaže da se politika Brisela nije menjala i da se asterisk tzv ”zvezdica”, koja označava statusnu neutralnost koristi u svim zvaničnim dokumentima u kojim se pominje Kosovo.

Kako izgleda borba za Kosovo u UN: 96 sastanaka, 15-20 minuta za ubeđivanje

- Naša politika po tom pitanju se nije menjala - kaže Kocijančić za Tanjug.

Povodom napisa u srpskim medijima da je šefica EU diplomatije Federika Mogerini napravila ”gaf ” i ”priznala Kosovo” ne koristeći uvek ”zvezdicu” iz imena Kosova na sajtu Evropske spoljnoplitičke službe Kocijančić tvrdi da se ta oznaka koristi u svim zvaničnim dokumetima EEAS.

- Naša politika se tu nije menjala. Mi koristimo asterisk u svim zvaničnim dokumetima i to je jasno naznačeno na sajtu - poručila je Kocijančić.

Maja Kocijančič - Printksin: Tanjug

U zvaničnim dokumentima EEAS i Evropske komisije kao što su godišnji izveštaji o Kosovu, Mapa puta za viznu liberalizaciju za Kosovo ili poslednja Strategija proširenja na Zapadni Balkan iza imena Kosova stoji ”zvezdica” koja označava neprejudiciranje stausa u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjm Međunarodnog suda pravde.

Kocijančić, međutim, nije odgovorila zašto se zvezdica ne koristi i za drugi materijal kao što su izjave EU zvaničnika ili medijska saopštenja.

U diplomatskim izvorima u Briselu kažu da politika Evropske spoljnopolitičke službe kojom se Kosovo označava ”zvezdicom” samo u zvaničnim EU dokumentima nije novina.

Navodi se da su i diplomatski predstavnici Srbije u više navrata poslednjih godina skretali pažnju EU zvaničnicima na to, ali da je ”politika EEAS ostala nepromenjena”.

VIDEO: KFOR pod punim naoružanjem čuvao jezero Gazivode

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miahailović

    28. septembar 2018 | 13:50

    Zvanično su neutralni, a nezvanično priznaju nezavisnost Kosova...tako je rečeno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA