Skupština Srbije nastavila rad: Rasprava o RFZO-u i zaštiti životne sredine

Na dnevnom redu je i potvrđivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Hrvatske

  • 0

Skupština Srbije nastavila je danas raspravu o rebalansu finansijskog plana RFZO, kao i o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.

Glavno pitanje u Skupštini za danas - "Ko je mason?": Obradović optužio dvojicu ministara, a Martinović jednu narodnu poslanicu

Predsednica Odbora za budžet, finansije i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić rekla je ranije da je taj odbor dao saglasnost za izmenu finansijskog plana, a na toj sednici je rečeno da će ukupno uvećanje sredstava iznositi 4,1 milijardu dinara.

Navedeno je da će se sredstva u iznosu od dve milijarde dinara koristiti za lečenje retkih bolesti, a ostatak za izdavanje lekova na recept, isplatu bolovanja i nabavku medicinskih pomagala.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, resorni ministar Goran Trivan kaže da se stvaraju formalno-pravni uslovi za konkurisanje za dobijanje sredstava iz IPARD fonda, a u skladu sa merama zaštite životne sredine.

Trivan je ranije rekao da je smisao izmena u tome da bi individualnim gazdinstvima i fizičkim licima moglo da se pomogne da ispune sve što je potrebno da bi mogli da participiraju i traže sredstva iz ovog fonda.

Poslanici u Skupštini Srbije - Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

Govoreći o predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa, ministar je rekao da je njegovo usvajanje važno zbog biodiverziteta koji Srbija poseduje.

Trivan je o Sporazumu o očuvanju populacija slepih miševa u Evropi rekao, da u Srbiji ima 52 vrste te populacije koja je izuzetno važna za ravnotežu u prirodi.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode za koji je Trivan kazao, da je od velikog značaja i da ima mnogo ekoloških polja u okviru kojih se može razviti dobra saradnja dve zemlje.

Poslanik SNS Branimir Rančić naveo je da će poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine biti najkompleksnije i najskuplje za Srbiju, jer, kako kaže, u narednih 25 do 30 godina treba da se uloži oko 15 milijardi evra.

On je dodao da to ne treba posmatrati kao trošak već kao investiciju u zdravlje.

Rančić kaže da izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine stvara uslove za korišćenje IPARD fodnova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA