Koji je odgovor Vlade na izjavu Kajla Skata o Kosovu? Nova sednica u Skupštini Srbije počela pitanjima poslanika (VIDEO)

Poslanici su predložili i 190 tačaka za dopunu dnevnog reda

  • 1

Skupština Srbije počela je danas drugu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja, na kojoj će poslanici raspravljati o predlozima zakona iz oblasti saobraćaja i građevinarstva, među kojima su i izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, ali će pre toga utvrđivati dnevni red, pošto završe sa poslaničkim pitanjima.

Duple plate srpskih parlamentaraca: Evo ko u Skupštini Srbije sve ima dodatnu zaradu i odakle

Najviše poslanika danas se interesovalo koji je odgovor predsednika Republike i Vlade Srbije na izjavu američkog ambsadora Kajla Skata koji je rekao da Kosovo nije "takozvana država", već "nezavisna i suverena zemlja".

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj pita da li je moguće da se narodni poslanici “prave mrtvi” i pričaju o migratornim pticama i slepim miševima, dok se u drugim parlamentima govori o Kosovu i Metohiji i korekciji granica.

Šešelj je naveo da su u Evropskom parlamentu podneti amandmani da se ne isključuje korekcija granica i razmena teritorija kao ishod dijaloga Beograda i Prištine.

On je pitao predsednika Srbije Aleksandra Vučića na osnovu koje norme je vlastan da odlučuje o razmeni teritorija, budući da je, kaže, kao predsednik položio zakletvu da će čuvati teritorijalni integritet i suverenitet.

Šešelj je naveo da su u Evropskom parlamentu podneti amandmani da se ne isključuje korekcija granica i razmena teritorija kao ishod dijaloga Beograda i Prištine-Foto: Marko Jovanović

Šešelj je pitao Vladu Srbije i kako je moguće da je izjava ambasadora Skata o Kosovu prošla neopaženo.

- Mogu da razumem da SAD nisu kao ostale države, ne moze se očekivati da se protera ambasador, ali da li je moguće da ne možemo da pošaljemo protestnu notu, a mogli smo da šaljemo za mnogo manje stvari - rekao je Šešelj.

Poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Ðorđe Vukadinović postavio je pitanje o jedinstvu u Vladi Srbije, rekavši da ministri vode polemiku na važne međunarodne teme i pozvao premijerku Anu Brnabić da smeni jednog od "zavađenih" ministara - Zoranu Mihajlović ili Aleksandra Vulina.

Vukadinović je takođe osudio izjavu ambasadora Skata-Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vukadinović je takođe osudio izjavu ambasadora Skata.

I Ðorđe Komlenski poslanik Pokreta socijalista je reagovao na izjavu američkog ambasadora, te upitao ministarstvo spoljnih poslova šta će preduzeti zbog njegove izjave.

- Moje pitanje je šta će po ovom jednom u nizu incidenata koje je učinio Kajl Skat kao ambasador SAD biti preduzeto. Ovo je jedno od najflagrantnijih kršenja diplomatskih običaja i ponižavanja Srbije od strane ambasadora. Očekujemo da ministarstvo reaguje na odgovarajući način i nadam se da neće čekati zakonski rok da dostave odgovor na ovo poslaničko pitanje - rekao je Komlenski.

Predloženo je da na dnevnom redu budu i Predlog zakona o građevinskim proizvodima, kao i izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, Zakona o vazdušnom saobraćaju, Zakona o transportu opasne robe, Zakona o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju, Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koje je podnela Vlada.

Poslanici će razmotriti i izmene i dopune Zakona o državnoj pripadnosti i upisu plovila, Zakona o pomorskoj plovidbi, Predlog zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji između vlada Srbije i Mađarske u oblasti infrastrukturnih projekata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubica

    16. oktobar 2018 | 11:32

    Falim te boze, da je Vucic smeo da zine i odgovori na ociglednu i bezobraznu provokaciju ovog americkog skota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA