Albanci se nikad brže nisu složili: Za dva sata usvojili zakone o formiranju "Vojske Kosova"

Donošenjem ovih zakona, parlament je praktično usvojio zakone o osnivanju vojske mimo Ustava

  • 7

Kosovska skupština je brznski u prvom čitanju usvojila sva tri vladina predloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u Kosovske bezbednosne snage, odnosno vojsku.

Srpska lista napustila sednicu Skupštine Kosova: Albanski poslanici ih najstrašnije vređali!

Donošenjem ovih zakona, parlament je praktično usvojio zakone o osnivanju vojske mimo Ustava.

Zakoni su usvojeni pošto su poslanici Srpske liste saopštili da se protive njihovom usvajanju, a nakon toga su i napustili salu.

U neverovatno kratkom roku kosovska skupština je izglasala sva tri predložena zakona o transformaciji KBS u vojsku.

Prvi put nakon duže vremene parlament je uspeo da oko nekog pitanja ujedini stavove vlasti i opozicije, koja uglavnom bojkotuje rad skupštine, a njihovi zahtevi su najčešće da vlada podnese ostavku zbog nefunkcionalnosti i raspisivanje vanrednih parlamentarni izbori.

Donošenjem ovih zakona, parlament je praktično usvojio zakone o osnivanju vojske mimo kosovskog ustava-Foto: Tanjug/AP

Treći zakon je usvojen sa 96 glasova, a reč je o aktu koji reguiše opšte uslove u služb, kao i usluga zasnovanih na principu zakonitosti, profesionalnosti, komande, disciplina, poštovanje, čast, informacije o skladištenju, komunikacije, nediskriminacije i jednakih mogućnosti, političke nepristrasnosti, transparentnosti i odgovornost.

Ovaj zakonski akt definiše opšte kriterijume za usluge, parametre usluga, trajanje usluge, razvoj karijere, prekid službe, status člana KSB-a, prava i obaveze članova i druga pitanja unutar službe.

Drugi po redu usvojeni zakon odnosi se na nadležnosti, organizaciju i funkcionisanje KBS. Za taj zakon je od 100 prisutnih poslanika u sali, od ukupno 120, glasalo njih 98, prenela je prištinska GazetaExpreš.

Reč je, kako se navodi, o zakonu koji definiše nadležnosti, organizaciju i funkcionisanje KBS kao "multietničke, profesionalne, naoružane i ovlašćene sile da služi u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom u odbrani teritorijalnog integriteta, građana, imovine i interesa Republike Kosovo i koja podleže demokratskoj građanskoj kontroli".

Prethodno, poslanici su usvojili zakon o transformaciji Ministarstva KBS u Ministarstvo odbrane.

RAKIĆ: Izvređani smo, nismo dobili ni izvinjenje

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Poslanici Srpske liste danas su zbog svog političkog stava bili izloženi uvredama poslanika albanskih partija u parlamentu u Prištini, izjavio je predsednik Srpske liste Goran Rakić i poručio da to najbolje oslikava odnos većine prema Srbima na KiM.

Kosovska skupština usvojila je u prvom čitanju sva tri vladina predloga zakona o transformaciji KBS u vojsku, a predstavnici Srpske liste su odmah nakon usvajanja dnevnog reda napustili salu.

- Sramno ponašanje nažalost nije bilo dovoljan razlog da predsedavajući prekine sednicu ili bar uputi izvinjenje zbog ovih uvreda i kršenja poslovnika, što najbolje oslikava odnos većine prema Srbima na Kosovu i Metohiji -naveo je Rakić u saopštenju.

On je naveo da je apsolutno razočaran ćutanjem međunarodnih predstavnika, čiju su izaslanici bili prisutni u kosovskom parlamentu kad su poslanici albanskih partija vređali predstavnike Srpske liste i upitao da li to znači da Srbi i njihovi predstavnici nemaju pravo da iznesu svoj politički stav.

- Znam ja da su i stranci i albanski političari navikli da imaju podobne Srbe u institucijama, koji ćute i podržavaju sve predloge koji dođu na dnevni red, ali su ta vremena prošla, i neće se ponoviti - naveo je Rakić.

On je ocenio da su poslanici Srpske svojim držanjem pokazali da su pravi predstavnici srpskog naroda, koji neće pokleknuti pred bilo kojim prizemnim uvredama i anticivilizacijskim ponašanjem.

Predsednik Srbije o formiranju "Vojske Kosova"

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    18. oktobar 2018 | 16:30

    Tenzijama i nasiljem se nista nece resiti,nema ni govora o tzv "Vojsci Kosova"

  • Marko

    18. oktobar 2018 | 15:30

    Sta se od Albanaca moze ocekivati?Njihova mrznja odzvanja na sve strane.

  • Lemur

    18. oktobar 2018 | 15:39

    Ovo je strašno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA