Patrijarh Irinej: SPC ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji

- Neka okupiraju, kao što okupiraju, neka uzmu, neka osvoje, ali ne smemo da im to damo. To je osnovna stvar - kazao je patrijarh

  • 6

Crkva ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji, rekao je danas u Gračanici patrijarh srpski Irinej, koji je zajedno sa patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom X, tokom dva dana obišao deo srpskih svetinja na KiM.

Patrijarh Irinej u dvodnevnoj poseti Kosovu: Obilazi srpske svetinje, Pećku Patrijaršiju, Gračanicu i Visoke Dečane (FOTO)

- Nikakva podela, ja ne mogu da shvatim da Prizren, gde sam ja bio preko 15 godina, da bude u nekoj drugoj državi, Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica. To u moju glavu ne ulazi, a pogotovo ne u srce. Videćemo. Kuvaju se stvari, delimično se malo i menjaju, valjda ćemo isplivati iz ovog gliba u kojem jesmo", rekao je patrijarh irinej.

Istakao je da Crkva nikada nije menjala svoj stav, a on glasi: "Tu smo i tu ostajemo dokle postojimo".

- Neka okupiraju, kao što okupiraju, neka uzmu, neka osvoje, ali ne smemo da im to damo. To je osnovna stvar - kazao je patrijarh, preneo je KiM radio.

Rekao je i da Crkva prati sve što se dešava na teritoriji KiM.

Foto: TV Hram

- Vaš položaj je težak, možda teži nego ikada, ali moramo se svi boriti da se ovde održimo. Dok smo ovde, to je naše, ako budemo, ne daj Bože, napustili ove svete prostore, onda to već neće biti naše. Može biti u srcu, ali ne, nadamo se pre svega u pomoć Božiju i svetitelja koji počivaju na Kosovu, u Pećkoj Patrijaršiji, u Dečanima - kazao je poglavar SPC.

Ukazao je da je u prošlosti bilo mnogo teških vremena i da moramo učiniti sve da i ovo prođe.

- Dolaze mnoga teška iskušenja i nevolje, ali i prolaze. Možda je ovo nama samo jedna dobra opomena da se vratimo Bogu i sebi, ovo je velikim delom učinjeno zato što smo mi udaljeni i od Boga i od sebe, a mi ćemo ovim stradanjem i verom svojom ponova postati ovde gde jesmo i ostati za svagda - zaključio je patrijarh srpski Irinej.

Partijarh antiohijski i celog Istoka Jovan X, koji boravi u višednevnoj poseti SPC, kaže da je srećan što je obišao pravoslavne svetinje i srpski narod.

- Srećni smo i radosni što smo videli naš srpski narod u ovom manastiru i oko manastira, narod koji je prošao jako težak period ali su ipak hteli da ostanu ovde u njihovim kućama i u njihovom domu. Molimo se za igumaniju ovog manastira i njene sestre, da ih Bog čuva i da ih čuva Bogorodica - kazao je patrijarh Jovan.

Foto: TV Hram

Govoreći o svojoj crkvi i narodu Istoka, patrijarh Jovan je kazao da i tamošnji muslimani posećuju pravoslavne svetinje i poštuju Bogorodicu.

- U našim zemljama Siriji i Libanu, u svim manastirima koji nose ime Bogorodice njih posećuju i muslimani i uzimaju blagoslov. Ovaj manastir koji takođe nosi ime Bogorodice ali i drugih svetitelja su takođe moraju biti poštovani od svih religija. Poštovanje jedni druge i religija mora da počne jer naša vera to od nas traži. Mi smo danas sa vama u ovom svetom manastiru koji nosi ime Bogorodice i pozivamo narod u celom svetu da svi živimo zajedno i poštujemo jedni druge - poručio je patrijarh Jovan X i naglasio da se moli za ovdašnji narod.

- Mi sad prolazimo ono što ste vi prošli 99. godine, ali naš pravoslavni narod želi da ostane u njihovoj zemlji, te danas koristim priliku da se molim Bogu za vas da ostanete, budete uvek ovde i ne odete odavde - kazao je patrijarh antiohijski.

Patrijarhe Irineja i Jovana X u Gračanici su dočekali episkop raško-prizrenski Teodosije i igumanija Stefanida koji su svome gostu uručili ikonu Presvete Bogorodice.

Osim crkvenih velikodostojnika patrijarhe Irineja i Jovana X dočekali su i malobrojni vernici sa centralnog Kosova, među kojima su bili i učenici osnovnih i srednjih škola.

Tokom posete predstavnika dve pravoslavne crkve u Gračanici je bilo pojačano prisustvo Kosovske policije.

Delegacije dve crkve su na KiM došle nakon boravka u Crnoj Gori i obilaska manastira Žiča, a nakon dvodnevnog boravka na KiM, posetiće Niš.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    18. oktobar 2018 | 20:11

    АКСИОС! Док сви не преклонимо колена пред Богом, па и сам државни врх и не схватимо да нам без Њега и Русије помоћи нема, нестаће нас из Србије, а не само са Косова и Метохије за мање од 20 година. Запад нам није пријатељ. Ко жели добро Србији и свом народу мора да се окрене Богу, Русији и Кини. Време је да се покаже ко је ко.

  • Neverica

    18. oktobar 2018 | 15:56

    A u centralnoj otadžbinskoj upravi - muk...

  • Dex

    18. oktobar 2018 | 19:35

    Gde je logika ? 1 hoćemo da "delimo" ili "razgraničavamo" nešto što je još uvek ( na papiru) naše a ne spominje se da je dve trećine od ukupnog broja Srba koji žive na KiM južno od Ibra...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA