≫ 

Kako NATO, SAD i Brisel vide pokušaj Prištine da formira kosovsku armiju? Nik Dučić odbio da odgovori

- Važno da svaki pokušaj vezan za taj mandat bude sproveden uz potpune konsultacije sa svim zajednicama na Kosovu i NATO saveznicima" - navodi zvaničnik u sedištu Atlantskog saveza u Briselu

  • 5

NATO smatra da svaka promena mandata Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) mora biti izvedena uz konsultacija sa svim zajednicama na Kosovu, dok diplomatski izvori u Briselu ocenjuju da bi pokušaj Prištine da stvori vojsku Kosova mogao ugroziti dijalog s Beogradom.

Haradinaj likuje: Ovo je jedan od najvažnijih dana za Kosovo

Zvaničnik u sedištu Atlantskog saveza u Briselu rekao je danas agenciji Beta da NATO podržava razvoj BSK u skladu sa sadašnjim mandatom i da je "važno da svaki pokušaj vezan za taj mandat bude sproveden uz potpune konsultacije sa svim zajednicama na Kosovu i NATO saveznicima" .

Beti su istovremeno upućeni diplomatski izvori u Briselu preneli da "sve govori da ni NATO, ni SAD baš nisu oduševljeni pokušajem vlade u Prištini da ipak krene u formiranje armije Kosova, jer smatraju da bi to izbacilo iz šina pregovore o mirnom rešenju za Kosovo".

Zvaničnik u sedištu Atlantskog saveza, koji je želeo da ostane anoniman, podvukao je da je "stav NATO jasan, a to je podrška BSK na temelju sadašnjeg mandata, kao profesionalnih snaga i izvora regionalne stabilnosti".

- Ako bi taj mandat doživeo izmene, Savet NATO bi morao da preispita nivo NATO angažovanja na Kosovu - rekao je zvaničnik u Briselu i dodao da je "NATO stalno predan bezbednosti i stabilnosti na Kosovu, posredstvom Kfora, kao svoje najduže operacije".

Međunarodni diplomatski zvaničnici u Briselu su takođe ocenili da bi dijalog i cilj sveobuhvatnog rešenja s Beogradom bili ozbiljno urušeni ako bi Priština svojevoljno formirala oružane snage.

Foto: Medija tim predsednika Vlade

Ovi izvori navode da "sve govori da ni NATO, ni SAD baš nisu oduševljeni pokušajem vlade u Prištini da ipak krene u formiranje armije Kosova, jer smatraju da bi to izbacilo iz šina pregovore o mirnom rešenju za Kosovo".

Dijalog je od ključne važnosti za zapadne partnere, ma koliko sad bio klimav i u zastoju, jer druga alternativa ne postoji, kažu diplomatski zvaničnici.

Na pitanje da li na pretvaranju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku insistiraju u vrhovima vlasti u Prištini upravo oni koji su protiv dijaloga s Beogradom i posebno "razgraničenja", ovi izvori kažu da se to može delimično i tako tumačiti.

Izvori navode za pobornike "armije Kosova" to izgleda znači i "jačanje kosovske državnosti".

Diplomate u Briselu ističu da je razumljivo da je to "izazov za Beograd", koji se poziva na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu i kažu da tamo vojska mogu biti samo trupe NATO, Kfor, ali je činjenica i to da bi formiranje naprečac vojske Kosova Beograd dovelo u tešku situaciju oko nastavka dijaloga.

Na opasku da zakonskim promenama u parlamentu, čelnici kosovske vlade pokušavaju da zaobidju ustav i protivljenje srpskih poslanika u skupštini, rečeno je da je zamenica generalnog sekretara NATO Roz Gotemeler možda najtačnije prenela stavove atlantskih saveznika o armiji Kosova.

Roz Gotemeler je nedavno navela da, uz delovanje Kfora, "jeste važno da se očuva bezbednost regiona iz Bondstil baze i pomogne u stvaranju profesionalne armije Kosova", ali je podvukla da je isto tako "za Kosovo važno da nastavi dijalog s Beogradom i da dodje do uspešnog rešenja".

Foto: Facebook/Nick Duchic

DUČIĆ NIJE OTKRIO STAV O FORMIRANJU VOJSKE KOSOVA

Komandant vojne baze Bondstil, pukovnik Nik Dučić, rekao je danas da političari treba da dođu do dugotrajnog dogovora kako bi narod nastavio sa svojim životom.

Dučić je ispred manastira Gračanica, gde je danas boravio, rekao pred odlazak sa KiM, da su mu utisci isti kao i kada je došao u misiju, preneo je Radio KiM.

- Situacija na Kosovu ostaje sigurna i bezbedna - smatra Dučić.

Upitan kako vidi situaciju, pukovnik Dučić je kazao da je sa tačke gledišta Kfora, ona sigurna i bezbedna, te da se građani danas više brinu za ekonomiju.

- Ono što ja vidim što su mi građani rekli u razgovoru je da su više zabrinuti za ekonomiju, nego za opštu sigurnost. Kako god, političari treba da dođu do dugotrajnog dogovora kako bi narod nastavio sa svojim životom, da građani imaju neke mogućnosti sa svoje strane, da žive jedan normalan život - rekao je Dučić.

On nije hteo da odgovori na pitanje kakav je njegov stav o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova, s obzirom da je po Rezoluciji 12 44 predviđeno da jedina vojna snaga na Kosovu može biti Kfor.

(Telegraf.rs / Beta / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. oktobar 2018 | 16:07

    VOJSKA KOSOVA VEC POSTOJI UZ POMOC AMERA,NATOA I BRISELA !!! STVARA SE VELIKA ALBANIJA !!!

  • mihailovic

    18. oktobar 2018 | 20:37

    ""On nije hteo da odgovori na pitanje kakav je njegov stav o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova, s obzirom da je po Rezoluciji 12 44 predviđeno da jedina vojna snaga na Kosovu može biti Kfor.""" PO UN R-1244 STOJI POVRATAK 1000 PRIPADNIKA SRPSKE VOJSKE POD RATNOM OPREMOM, PITAM PRIVREMENU VLAST U BEOGRADU GDE JE SRPSKA VOJSKA NA NATO VOJNO OKUPIRANOJ JUZNOJ SRBIJI KOSOVO I METOHIJI ?.

  • Ljubica

    18. oktobar 2018 | 20:16

    hej!sloveni jos ste zivi ujedinimo se i pokazimo siptarima ovo je nasa domovina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA