Zahvalnost predsedniku Srbije na podršci koju pruža SPC: Patrijarsi antiohijski Jovan i srpski Irinej na sastanku sa Vučićem (FOTO)

U srdačnom i prijateljskom razgovoru poglavar drevne pravoslavne crkve na Bliskom istoku upoznao je predsednika Vučića sa iskušenjima kroz koja je tokom ratnih godina prolazio pravoslavni narod Sirije

  • 7

Njegovo blaženstvo patrijarh antiohijski i svega Istoka Jovan X i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, sastali su se danas sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučičem.

Patrijarh Irinej: SPC ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji

U srdačnom i prijateljskom razgovoru poglavar drevne pravoslavne crkve na Bliskom istoku upoznao je predsednika Vučića sa iskušenjima kroz koja je tokom ratnih godina prolazio pravoslavni narod Sirije i naglasio istorijsku bliskost i povezanost Antiohijske i srpske patrijaršije, kao i zadovoljstvo višednevnom posetom Srbiji.

Predsednik Vučić je tokom sastanka upoznat sa iskušenjima kroz koja je tokom ratnih godina prolazio pravoslavni narod Sirije-FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Patrijarh Jovan X se naročito zahvalio predsedniku Vučiću na ličnom angažovanju i posvećenosti koju je doskora kao predsednik Vlade, a odskoro kao predsednik Republike, pružao i pruža SPC.

Vučić je izrazio nadu da će narod Sirije u budućem periodu osetiti blagodeti mira i slobode, te da će ratne patnje i stradanja ostati u prošlosti.

Posebna tema razgovora predsednika sa dvojicom patrijaraha bio je težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Jovan X se zahvalio predsedniku Vučiću na ličnom angažovanju i posvećenosti koju je pružao i pruža SPC-FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik je upoznao Njegovo blaženstvo sa pozitivnim rezultatima reformi koje se sprovode u Srbiji i istakao značaj jubileja 800 godina autokefalnosti SPC, koji će biti obeležen tokom 2019. godine, a kojom prilikom će Hram Svetog Save, sa okončanim radovima na drugoj fazi mozaika, zasijati novim sjajem.

Susretu su prisustvovali Visokopreosvećeni mitropoliti Akre Vasilije, Njujorka i Severne Amerike, Josif, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, Preosvećeni episkopi bački Irinej, šumadijski Jovan-FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Susretu predsednika i dvojice patrijaraha prisustvovali su Visokopreosvećeni mitropoliti Akre Vasilije, Njujorka i Severne Amerike, Josif, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, Preosvećeni episkopi bački Irinej, šumadijski Jovan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    19. oktobar 2018 | 11:04

    Sve moguce pohvale za veliku zrtvu i borbu.

  • perica

    19. oktobar 2018 | 11:04

    Lepo je videti kada se drzava i crkva medjusobno postuju i saradjuju u interesu naroda.

  • uros

    19. oktobar 2018 | 11:06

    Vera je ta koja Srbe čini jedinstvenim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA