≫ 

Danas razgovor sa KFOR-om zbog formiranja oružanih snaga Kosova: Ko može da zaustavi stvaranje nove vojske?

- Međunarodna zajednica je preduzela na sebe odgovornost za svako stanje na Kosovu, a posebno za poštovanje mira i bezbednosti - izjavio je Aleksandar Vulin

  • 17
Aleksandar Vučić Kosovo Foto: AP/Tanjug

Ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio je da će danas razgovarati sa predstavnicima misije KFOR, povodom usvajanja zakona u kosovskom parlamentu kojima se omogućava formiranje vojske Kosova.

Provokacije Albanaca se ne smiruju posle usvajanja zakona o transformaciji KBS u vojsku: To što Đurić govori nije ništa bitno!

Vulin je za Radio televiziju Srbije rekao da su protekle noći razmenjivane informacije i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom obavio više razgovora.

- Uveren sam da će predsednik doneti najbolju moguću odluku - rekao je Vulin upitan da li će Vučić prihvatiti savete da proglasi okupaciju.

Odgovarajući na pitanje ko sada može da zaustavi formiranje vojske Kosova, Vulin je kazao da je to pitanje za međunarodnu zajednicu koja je preduzela na sebe odgovornost za svako stanje na Kosovu, a posebno za poštovanje mira i bezbednosti.

Međunarodna zajednica je preduzela na sebe odgovornost za svako stanje na Kosovu, a posebno za poštovanje mira i bezbednosti-Foto: mod.gov.rs

- Sada je vreme da vidimo da je li je medjunarodna zajednica u stanju da sprovede sopstveni mandat i odluke - rekao je Vulin i istakao da sada treba da se vidi i kolika je "težina reči Nato pakta".

Vulin je kazao da je Srbija potpisala Briselski sporazum, zato što joj je garantovano da na Kosovu neće biti nikakvih oružanih snaga.

- Priština na ovaj način značajno destabilizuje situaciju na KiM - ocenio je on.

Skupština Kosova jednoglasno je u četvrtak usvojila u načelu predloge zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK), kao i o službi u BSK. Zakone su podržali poslanici svih poslaničkih grupa, sem Srpske liste koja je nakon izražavanja neslaganja sa razmatranjem i usvajanjem zakona o ministarstvu odbrane Kosova napustila sednicu Skupštine.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    19. oktobar 2018 | 09:47

    Zar ovo nije dobra vest za Srbiju? Zar nama ne ide u prilog da se kfor(nato) povuce sa Kosova i tako zavrsimo decenijsku okupaciju nase juzne pokrajine.....A lako cemo ako se Amerikanci i Nemci povuku da se obracunamo sa nekakvom "vojskom" Kosova.....

  • Mita

    19. oktobar 2018 | 11:24

    Čekaj bre, ko je ovde lud? Narod nije, ne kopčamo se svi na leđa! Prvo ste povukli srpsku policiju sa severa i poslali sudije da se zaklinju Prištini, ušli u koaliciju sa Haradinajem i sad pred narodom glumite čuđenje?!

  • Тодорић

    19. oktobar 2018 | 10:27

    Ако прогласимо окупацију,не може нам нико ништа,јер проглашавање окупације није агресија.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA