≫ 

Oni koji su narušili granice Srbije sada govore o teritorijalnom integritetu: Dačić upozorio na štetne poteze Prištine

- Spremni smo na dogovore i dijalog sa Prištinom, ali očekujemo da EU izvrši dodatni pritisak kako bi se implementiralo ono što je dogovoreno i potpisano još pre pet godina - izjavio je Ivica Dačić

  • 9

Srbija je zainteresovana za rešavanje svih otvorenih regionalnih pitanja, zalaže se za regionalnu stabilnost, za mir i za međusobno pomrenje, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić i dodao da Beograd nikada neće podleći bilo kojim pritiscima koji će rešiti pitanje statusa Kosova na osnovu jednostranih akata koji su doneseni u Prištini u prethodnom periodu.

Rampa za "Vojsku Kosova" i prijem u Interpol iz Austrije! Vicekancelar Štrahe poručio: To je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244

Dačić je, nakon razgovora sa austrijskim vicekancelarom Hajnc Kristijanom Štraheom, novinarima rekao da Srbija i Austrija praktično nemaju spornih pitanja, osim različitog tumačenja i pogleda na pitanje Kosova.

- U tom smislu smo spremni na dogovore i dijalog sa Prištinom, ali očekujemo da EU, koja moderira taj dijalog u kom učestvuju predsednici Vučić i Tači, izvrši dodatni pritisak kako bi se implementiralo ono što je dogovoreno i potpisano još pre pet godina - rekao je Dačić.

Dačić kaže da Srbija moli sve naše prijatelje da imaju u vidu takvu poziciju naše zemlje, da daju šansu dijalogu i da daju šansu pronalaženju mirnog kompromisnog rešenja.

Spremni smo na dogovore i dijalog sa Prištinom, ali EU koja moderira taj dijalog mora da izvrši dodatni pritisak kako bi se primenilo ono što je dogovoreno-Foto: Tanjug/AP

- Zato je za nas značajno, imajući u vidu da Priština i dalje donosi određene jednostrane akte, kao što je juče bila odluka da se krene u transformaciju, odnosno, formiranje Vojske Kosova, što je apsolutno suprotno svim rezolucijama međunarodnih organizacija i institucija, kao što su Rezolucija 1244 - rekao je Dačić.

Srbiji je, kazao je, bitna tu i pozicija Austrije i mi veoma pozitivno ocenjujemo ovaj stav koji je izneo vicekancelar Štrahe vezano za stav Austrije za formiranje Vojske Kosova.

- Takođe, kada je reč o međunarodnim organizacijama, mi smatramo da pre postizanja dogovora ta pitanja ne treba da budu uopšte na dnevnom redu. Zato je i važna pozicija Austrije kada je reč o Interpolu, Unesku i drugim međunarodnim organizacijama gde Kosovo pokušava da pitanje tog članstva iskoristi za promociju svoje državnosti, a ne kao što neko kaže za policijsku saradnju kada je Interpol u pitanju - rekao je Dačić.

On je poručio da Beograd uvažava princip teritorijalnog integriteta, samo se, dodao je, postavlja pitanje od kada se taj princip primenjuje.

Beograd uvažava princip teritorijalnog integriteta, samo se, dodao je, postavlja pitanje od kada se taj princip primenjuje-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Jer, kazao je Dačić, "priznaćete da nije baš logično da neko ko je priznao Kosovo i narušio teritorijalni integritet i granice Srbije sada govori o teritorijalnom integritetu i granicama Kosova.

- Neko kaže ne treba otvarati Pandorinu kutiju? Pa što ste je otvorili kada ste priznali Kosovo? Mi želimo da je zatvorimo - kazao je Dačić i pozvao na realnost kada je reč o principima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, podseća Dačić, izašao sa idejom o mogućem principu o kojem treba razgovrati.

Ministar spoljnih poslova kaže da Kosovo nije bilo federalna jedinica u bivšoj Jugoslaviji, bilo je provincija u okviru Srbije isto kao i Vojvodina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, podseća Dačić, izašao sa idejom o mogućem principu o kojem treba razgovrati-Foto: Marko Jovanović

Pa kako sada Kosovo ima to pravo, a Vojvodinu na primer niko ne spominje, zapitao je šef srpske diplomatije.

- Ja se naravno ne zalažem da Vojvodina ide tim putem, ali je ovde reč o nacionalnoj manjini koja živi u drugoj zemlji. Ako vi dozvolite princip da neka nacionalna manjina može sama da formira svoju državu, bez dogovora sa državom u kojoj živi, o kojim mi međunarodnim principima više govorimo - takođe je zapitao Dačić.

Kada neko govori o opasnostima od razgraničenja, stvaranja etničkih država, Dačić pita šta je bio zahtev za Kosovo kao nezavisnu državu?

- O kakvim to etničkim principima govorite? Kada je u Prištini 1991. godine živelo više od 40.000 Srba, a danas živi nekoliko stotina. U mom rodnom gradu Prizrenu, koji je nekad bio glavni grad Srbije u 14. veku, 1991. godine je živelo više od 10.000 Srba, a danas ih živi samo 23. Što je 230.000 Srba proterano 1999. godine po podacima Ujedinjenih nacija, a vratilo se za 19 godina svega 1,9 odsto i to niko nikada ne spominje. To etničko čišćenje Srba. Molim vas da to imate u vidu - naveo je.

VIDEO: Dačić se sastao i izljubio tri puta sa Zaharovom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milka

    19. oktobar 2018 | 16:45

    Idi bre uči neki jezik, osobo bez dana radnog staža.

  • Tine

    19. oktobar 2018 | 17:25

    Da su moralni, ne bi ni uradili to što jesu, ali pošto su obične siledžije, svaki glas razuma je za njih ništavan.

  • S. M.

    19. oktobar 2018 | 18:47

    Tako je Dačicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA