≫ 

Makedonija rešena, sva pažnja usmerena na Kosovo: Slede pojačani pritisci na Beograd i Prištinu?

- SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji se odvija pod okriljem EU - poručio je Metju Palmer

  • 26

Jučerašnjim glasanjem u makedonskom parlamentu podržane su ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija i time staviti tačku na višedecenijski spor sa Grčkom oko naziva države.

Posle ovog istorijskog iskoraka, otvara se pitanje ko je "sledeći na redu" kada je region u pitanju i može li ovo uticati na ubrzavanje raspetljavanja kosovskog čvora?

Beograd i Priština će morati da preduzmu politički teške stvari, iz SAD poslata poruka: Obe strane moraju imati u vidu da je stvar hitna

Da je politika SAD postala fleksibilnija zbog novih ljudi u administraciji koji na Balkan drugačije gledaju, postalo je jasno u poslednjih nekoliko meseci, pa se od stava od pre deset godina, kada su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, došlo do toga da se iz Vašingtona pokazuje razumevanje i za interese Srbije.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Metju Palmer, pozvao je Beograd i Prištinu da iskoriste istorijsku priliku i postignu sporazum koji bi bio trajan i "vin-vin" za obe strane.

- SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji se odvija pod okriljem EU. Pozdravljamo intenziviranje napora u poslednjih nekoliko meseci kao bi se došlo do sporazuma - rekao je Palmer na "Beogradskom bezbednosnom forumu".

SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji se odvija pod okriljem EU-FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Samo dan ranije, uticajni američki portal Bazfid je objavio da Ves Mičel, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, i "glavni čovek" Donalda Trampa za ovaj deo sveta, zagovara podršku SAD eventualnom dogovoru Beograda i Prištine o "razmeni teritorije" ili "korekciji granica".

Profesor FPN i potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kaže za naš portal, da je sasvim izvesno da će se posle završetka ustavnih promena u Makedoniji doći do ubrzavanja dinamike pregovora između Beograda i Prištine.

- Uslediće značajnija diplomatska akcija kako bi se došlo do zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma - izjavio je on i objasnio da je sasvim evidentno da SAD neće ostaviti Zapadni Balkan kao nedovršeni projekat.

Profesor FPN i potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović-Foto: Medija centar Beograd

Mičel, međutim, nije jedini koji je signalizirao da se politika SAD prema pitanju Kosova menja. To je prethodno javno rekao savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, koji je poručio da je spor između Srbije i Kosova najvažniji na Balkanu i da je veoma važno konačno uspostaviti stabilnost na Balkanu.

Postoje tri problema u regionu koje na Zapadu smatraju "kočnicom" koja sprečava Balkan da se okrene SAD, a to su Makedonija, BiH i kosovsko pitanje, smatra karijerni diplomata Zoran Milivojević.

- Posle Makedonije smo videli do koje mere oni koriste sve metode, pritiske i mehanizme da ostvare svoje ciljeve, tako da bi trebalo očekivati da će sasvim sigurno, kada smo mi u pitanju, biti pojačan pritisak u vezi sa priznanjem Kosova - izjavio je on za naš portal.

Foto: A. Nalbantjan

Intezivni napori da se Kosovo primi u Interpol, kaže Milivojević, kao i izjave pojedinih hzvaničnika koje su se mogle čuti na "Beogradskom bezbednosnom forumu", već predstavljaju određene pritiske na Srbiju, a tek ih treba očekivati.

- Pošto su izbori u BiH i pobeda Dodika neka vrsta neuspeha Zapada, mislim da će uslediti novi pritisci na Srbiju da se pitanje Kosova reši, jer je njihov cilj da Kosovo uđe u NATO i da se time to pitanje zaokruži. Imajući u vidu položaj i uticaj Srbije na BiH, oni će ići na to da se i na tom planu ostvari napredak u funkciji zapadnih interesa - objasnio je on.

VIDEO: Dolazak Tačija na novu rundu pregovora u Briselu

VIDEO: Tači prolazi kroz Sever Kosova

(J.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    20. oktobar 2018 | 14:26

    Makedonija nije rešena. Nije Makedonija Džamal Kašogi. Narod se pita.

  • Darko

    20. oktobar 2018 | 14:29

    Bas se makedonski narod bunio puno haha

  • Ssss

    20. oktobar 2018 | 15:33

    E sa nama ce malo teze nismo mi neki semenkari,mislim na narod ne na politicare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA