≫ 

Nije strašno zato što se radi o meni, strašno je da se tako obraćate ženama: Brnabić prvi put javno progovorila o pretnjama silovanjem i vešanjem

Ona je primetila da opozicija pokušava da predstavi da su pretnje Veselinovića i Noga izrečene u afektu i iz emotivnih pobuda

  • 25

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su pretnje opozicionih političara silovanjem i vešanjem dokaz njihove nemoći i istovremeno pozvala građansko društvo, nevladine organizacije i relevantne institucije da osude takav javni diskurs.

Pokušavamo da zatvorimo Pandorinu kutiju otvorenu proglašenjem nezavisnosti Kosova: Brnabić na panelu "Ka bolje povezanom regionu" (FOTO)

Komentarišući takve pretnje koje su javno uputili predsednik Udruženih sindikata Srbije ''Sloga'' Janko Veselinović i narodni poslanik Dveri Srđan Nogo, ona je rekla da predstavnici opozicije uopšte ne čitaju i ne znaju o čemu govore, već da im je važno da optuže vlast, premijerku, predsednika Aleksandra Vučića, SNS...

- Da je Nogo pročitao Dablinski sporazum znao bi da Srbija ne može niti je potpisala taj sporazum. To nema nikakve veze sa istinitom, ali on to ne zna - rekla je premijerka za TV Pink.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ona je primetila da opozicija pokušava da predstavi da su pretnje Veselinovića i Noga izrečene u afektu i iz emotivnih pobuda.

- Ništa tu nije rečeno u afektu. Veselinović to nije izgovorio, već napisao, a Nogo je rekao da želi da javnost to čuje. Pretnja silovanjem nije strašna zato što se radi o meni, strašno je da se tako obraćate ženama u Srbiji - kazala je Brnabićeva.

Na Veselinovićevu pretnju silovanjem, primećuje premijerka, niko naročito nije reagovao zbog čega je, prema njenoj oceni, vrlo brzo usledila druga pretnja - poziv Noga na vešanje premijerke i predsednika Srbije.

Tada je, ukazala je Ana Brnabić, usledilo izvinjenje lidera Saveza za Srbiju Dragana Ðilasa samo građanima Srbije zbog toga što su morali da čuju takve pretnje, ali ne i njoj i predsedniku Vučiću.

- Volela bih da se građansko društvo, nevladine organizacije i relevantne institucije umešaju, jer je to javni diskurs koji treba da se osudi - naglasila je premijerka.

Ona je pretnje predstavnika opozicije okarakterisala kao ''''dokaz nemoći'''' i poručila im da više čitaju i da se edukuju kako bi postali odgovorna i konstruktivna opozicija kakva, kaže, treba da postoji u 21.veku.

- Pametna opozicija je važna za svaku odgovornu vlast i za svaku demokratsku državu, jer nas tera da radimo bolje i zato bih volela bih da se oni malo promene - navela je Brnabićeva.

Upitana da prokomentariše stav opozicije koja želi da dijalog s Prištinom propadne i da se ne postigne kompromis i trajno rešenje za Kosovo i Metohiju, ona je rekla da predstavnici opozicije postaju sve nervozniji i da to izmiče kontroli.

Premijerka je navela da opozicija nema politiku prema Kosovu i Metohiji i da je Vuk Jeremić otvoreno priznao da će uraditi sve da se ne reši pitanje KiM, jer onda nikad neće moći da smene Vučića sa vlasti.

- Sekundarnio su mir i bezbednost našeg naroda na KiM! To je neverovatna neodgovornost, jednaka onoj kao kada bili na vlasti i doveli državu do ivice bankrota - rekla je premijerka.

Brnabić je rekla da ne vidi politiku opozicije prema KiM, osim predloga da se zadrži status kvo, što je, kaže, neodgovorno i kukavički.

- To u prevodu znači ja ne znam i ne umem, bolje da ostavim budućim generacijama da to rešavaju. Odgovorna vlast rešava i najteža pitanja - zaključila je Ana Brnabić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

ZBOG ISKRENE PODRŠKE RAZMIŠLJAM DA SE UČLANIM U SNS

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da od početka rada u Vladi Srbije, još dok je bila ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ima iskrenu podršku naprednjaka, što je navelo na razmišljanje da se učlani u Srpsku naprednu stranku.

- SNS me je podržao od prvog dana kada sam postala ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, podržali su me u Skupštini Srbije, kada je bilo najvažnije. Nikada mi nije nametano da budem član stranke i nikada ta podrška nije zavisila od toga da li sam član stranke ili nisam - rekla je ona za Pink tv.

Nije sigurna, kako kaže, da osim naprednjaka postoji još neka stranka koja tako podržava nekoga ko nije član stranke.

Podrška SNS-a zavisila je od toga koliko radi, koliko je posvećena Srbiji i poslu koji obavlja, koliko je uporna...

- To me je navelo na razmišljanje da se učlanim u SNS - zaključila je ona.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

NEMA VIŠE CRVENIH LINIJA OD AMERIČKE ADMINISTRACIJE

Nema više nametnutih rešenja za kosovsko pitanje i nema crvenih linija koje dolaze od američke administracije, izjavila je danas srpska premijerka Ana Brnabić, ocenivši a se slika Srbije u svetu promenila jer se sada vodi odgovorna i dosledna politika.

Ona je u intervjuu za TV Pink naglasila da još ima važnih partnera, kao što je Nemačka, koji se ne slažu da nema crvenih linija i da se sa njima mora nastaviti dijalog i da im se stalno govori zašto je važno da se dođe do kompromisnog rešenja koje nudi Srbija.

- Ne smemo da imamo dodatno postavljanje crvenih linija. Nama je Nemačka iskren partner, nemačke kompanije značajan su segment srpske ekonomije. Važno je da se s njima razumemo i važno je da s njima razgovaramo - naglasila je Brnabićeva.

Ona je napomenula da su Beograd i Priština još daleko od postizanja kompromisnog rešenja i da je pitanje da li će ga i biti, te da dijalog može dodatno samo da opterećuje postavljanje crvenih linija.

Srbija je, kako je rekla, ranije imala vlade koje su vodile neodgovornu i neozbiljnu politiku, gde se jedno pričalo u Briselu, drugo u Moskvi, treću u Vašingtonu, a da se sada, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, vodi dosledna i ozbiljna politika i da je Srbija danas pouzdan partner.

- Danas oni nas slušaju, čuju nas, stav SAD se promenio. Ranije se Srbija ni za šta nije pitala, imali smo nametnuta rešenja, crvene linije. Danas nema crvenih linija i, ako se Beograd i Priština dogovore oko kompromisa koji će dugoročno doneti mir i stabilnost, onda je to prihvatljivo za SAD - zaključila je premijerka.

Vučić: Srbija nije zemlja silovatelja

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iva

    22. oktobar 2018 | 11:36

    Za pozive na silovanje i vesala neko je morao tog trenutka da bude priveden i osudjen istog dana

  • Dare

    22. oktobar 2018 | 11:39

    Ne shvatljivo je da neko o bilo kome prica na ovaj nacin u 21 veku.

  • Nada

    22. oktobar 2018 | 11:56

    To ni jedna žena, majka, devojka, sestra, ćerka nije zaslužila, niti ko treba da se se tako ophodi prema njima ili na bilo koji drug način, to je mnogo ružno i nekulturno, zato STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA