≫ 

Srbija svoj odgovor na formiranje "Vojske Kosova" predstavlja 8. novembra!

Kakva će biti strategija Srbije?

  • 26

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da UNMIK ostaje na KiM, da je KFOR po Rezoluciji UN jedina oružana sila na Kosovu i Metohiji, te da nikakvi drugi akti ne mogu da se donose, ali i da će Srbije temu pokušaja formiranja kosovske vojske izneti na sednici Saveta bezbednosti UN 8. novembra.

Tači bi da otme jug Srbije, a o Mitrovici, Gazivodama i Trepče neće ni da razgovara

Na pitanje novinara da li očekuje da će vojska Kosova biti formirana on kaže da se nada da će na Prištinu biti izvršen pritisak da odustane.

- Svi međunarodni faktori su isticali da je sadašnji proces neprihvatljiv, da su potrebne ustavne promene i nadam se da će zadržati taj stav - rekao je on.

Dačić na Ekonomskom samitu - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na pitanje kako komentarise inicijative o ukidanju UNMIK-a, Dačić je rekao da od toga nema nista, jer tako nesto je moguce samo ako se nekom novom rezolucijom ukine postojeća.

- Rusija i Kina imaju u SB stabilan i jasan stav o KiM i nemoguće je da se to dogodi - rekao je Dačić.

Prema njegovim recima, ovo su samo političke priče usaglasen e u velikoj meri između SAD, Britanije i Prištine i stvari koje oni ponavljaju na svakoj sednici.

- Ništa od toga. Ostaje Rezolucija 1244 i UNMIK u svom punom obimu i nadležnosti - istakao je on.

Najavio je da, će o svemu ovom danas razgovarali sa sefom UNMIK-a Taninom u Beogradu, kao i o novom izveštaju generalnog sekretara o KiM.

Dačić je osudio jučerašnji napad na Srbe na KiM navodeći da to govori o nestabilnosti bezbednosne situacije i opasnosti po Srbe, zbog čega je neophodno da se time bave najviši državni organi.

Dačić na Ekonomskom samitu - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

NE OČEKUJEM KOSOVO U INTERPOLU

Ministar spoljnih poslova Srbije ne očekuje da će Kosovo postati član Interpola.

- Za članstvo je na glasanju potrebna dvotrećinska vecina prisutnih, ne računaju se uzdržani i odsutni. Ocekujem da zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova ne glasaju. Kosovo nema dvotrećinsku većinu - rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Takođe, dodao je da je laž da Kosovo ne moze da sarađuje sa Interpolom jer nije član, jer tu je, kako kaze, UNMIK koji ima sporazum sa Interpolom i preko njega se obavlja ta komunikacija.

Laž je da oni to žele da bi unapredili borbu protiv organizovani kriminala, kaze on i dodaje da Priština želi članstvo da bi to prikazala kao diplomatsku pobedu.

- Kosovo želi članstvo da bi pokazalo da je pitanje statusa rešeno i zato smo mi protiv - rekao je on dodajući da je Kosovo u tom cilju uložilo dosta napora, novca, lobiranja.

Bez rešenja statusa nije moguce članstvo u međunarodnim organizacijama, zaključio je šef srpske diplomatije.

Dačić na Ekonomskom samitu - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

MOGLI BISMO U EU 2025, ALI NISAM SIGURAN ZBOG KiM

inistar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da bi Srbija mogla da postane članica EU do 2025. godine, ali upozorava da to ne zavisi samo od toga koliko je Srbija daleko odmakla u integracijama, već i od politickog procesa u regionu, naročito od kosovskog pitanja i regulisanje međusobnih odnosa Beograda i Prištine.

- To bi moglo da bude 2025, ali imajući u vidu dosadašnja iskustva nisam siguran, jer mislim da se neće samo gledati koliko daleko je odmakla u EU integracijama, već i ceo politički proces u regionu, naročito pitanje Kosova, regulisanje naših međusobnh odnosa - rekao je Dačić odgovarajući na pitanje da li je 2025. dostižan cilj za članstvo Srbije u EU.

Obraćajući se na 18. Ekonomskom samitu, Dačić je naglasio da je važno da sama Evropska unija shvati da "u Evropi ima i neko ko hoće da uđe u Uniju, a ne samo da izađe, da u Evropi ima region gde se EU voli više nego u samoj Uniji, jer nam uvek treba neki politički bensedin za sve probleme koji postoje u regionu".

- Zato je ideja EU za naš region pozitivna i zato mislim da je u interesu našeg naroda i naše države da zauzme mesto koje joj pripada - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je dodao da ako neko prati sve što smo izjavljivali 25 godina, mi smo već u EU, a Uniji je poželeo da opastane dok Srbija ne postane njena članica.

On je dodao da će Srbija da požuri i uradi sve što je do nje u procesu pristupanja što znači, kako je naglasio, d aće da harmonizuje svoje zakonodstavo jer je to u njenom interesu.

Dačić na Ekonomskom samitu - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ocenivši da je veoma pozitivno što je 2025. godina pomenuta kao datum, Dačić je rekao da verovatno ne bi ni bila pomenuta da Srbija nije insistirala da se da neki rok.

- Ta formaulacija je bila takva da je Srbiji i Crnoj Gori, koje su najviše odmakle u integracijama, data mogućnost da se govori o 2025. Ali, da li je to realno ili niije, to niko u ovom tenutku ne može da kaže. Mi smatramo da to može i treba da bude brže i učinićemo sve da bude što brže - rekao je Dačić.

Međutim, napomenuo je, EU nije samo ekonomski skup, već i politički.

- Ima tu dosta političkih faktora i pitanja koja nemaju veza sa tim da li ste kao zemlja dostigli određene vrednosti i ispunili kriterijume i zahteve, koji su pred vas postavljeni - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije napomenuo je da se Srbiji stalno postavljaju novi ciljevi.

- Sećam se kad je bilo hapšenje Karadžića i Mladića, do tada je to je bio glavni uslov da Belgija i Holnadija daju saglasnost za naš naoredak u EU , čim se to završilo, rekli su sad idemo na Kosovo - podsetio je Dačić.

SRBIJA NEMA POTREBE DA KOMENTARIŠE ODLUKE MAKEDONIJE

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je odluka makedonske skupštine da pokrene proces izmena Ustava u skladu sa Sporazumom iz Prespe unutrašnja stvar te zemlje koju Srbija nema potrebe da komentariše.

- Poštujemo (makedonski) narod i državne organe. Želim sve najbolje i Grčkoj i Makedoniji, ali to su unutrašnje stvari... Mi želimo najbolje odnose - rekao je Dačič novinarima pre početka Ekonomskog samita Srbije.

Dačič je rekao da Srbiju interesuje regionalna stabilnost i ponovio da ne želi da se meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Dodao je da nije dobro ni da makedonski političari daju izjave o dijalogu Beograda i Prištine.

Govoreći o referendumu u Makedoniji i glasanju u Sobranju, Dačić je naveo da su neki poslanici pušteni iz pritovra da bi glasali i upitao "kako bio bilo da se dogovor Beograda i Prištine na takav način usvoji u Srbiji".

Dačić na Ekonomskom samitu - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

EKONOMSKO POVEZIVANJE ZAPADNOG BALKANA OD VITALNOG INTERESA

Dublje ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana od presudnog je značaja za dalje napredovanje svih zemalja, poručio je Dačić i istakao da je Srbija otvorena za nastavak i unapređenje saradnje sa svim međunarodnim partnerima.

Dačić je rekao da se saradnjom, osim ekonomskih, šalje i jasna politička poruka, jer su kvalitetniji odnosi i prevazilaženje otvorenih problema u zajedničkom interesu svih.

- Ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana je od vitalnog interesa jer jačamo privrede, pripremamo se za pristupanje Evropskoj uniji, region činimo atraktivnijim i pružamo osnove za prviredni rast, nova radna mesta i tehnološki napredak - rekao je Dačić na Ekonomskom forumu Srbije.

Ministar je ocenio da reforme koje vlada sprovodi predstavljaju ispravan put koji vodi ka unapređenju društva, jačanju institucija i privrednom napretku.

- Naša vizija nailazi na prepreke i teškoće, ali uprkos tome mi se rukovodimo ciljevima poboljšanja životnog standarda - rekao je Dačić.

Dačić na Ekonomskom samitu - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je istakao da država treba da stvara pozitivan ambijent za ekonomiju, ali da bez rasta, razvoja ekonomije, sigurno da nijedna država ne može da bude uspešna.

- Zato je saradnja države i privrednika uvek potrebna jer je u zajedničkom interesu - rekao je Dačić.

Rekao je i da su efikasna javna uprava, kvalitetna radna snaga stubovi dugoročnog razvoja i da je Srbija zbog toga preduzela teške, ali neophodne mere - stabilizovane su javne finasnije, uspostavljen balans između prihoda i rashoda, recesija preokrenuta u stabilan rast.

Kaže i da je u 2018. godini nastavljen pozitivan trend, da je rast BDP dostigao 4,8 odsto, nezaposlenost pala ispod 12 odsto, te da je Srbija na trećem mestu u Evropi po stopi ekonomskog rasta

Navodeći da je EU kroz strategiju “Evropa 2020” postavila pametan, odživ i inkluzivan rast kao prioritet, Dačić je rekao da je to učinila i Srbija, ne zbog EU, već zato što je to i srpski nacionalni interes.

Na Kosovu je proliveno dosta krvi!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BILJA

    22. oktobar 2018 | 14:31

    Prostaci gadjaju kamenicama,a oni jos hoce da im stave puske u ruke.

  • Ур Нино сар Сербуле

    22. oktobar 2018 | 14:22

    У сваком случају и треба да спремимо план и стратегију да спречимо терористе да фомрирају своје војне формације.

  • vejn

    22. oktobar 2018 | 14:00

    Rezolucija 1244 i UNMIK! Doviđenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA