Potezi Prištine otežavaju stabilnost u regionu, Dačić poručio: Ugrožavaju bezbednost Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu (FOTO)

- U takvim okolnostima nastavljaju se naša nastojanja da se rešavaju pitanja imovine, kulturnog i crkvenog nasleđa, katastra i slobode kretanja - izjavio je Ivica Dačić

  • 9

Srbija se u svim diplomatskim nastupima profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner koji nema skrivenu agendu, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na dodeli diploma polaznicima Diplomatske akademije MSP.

Prijem Kosova u Interpol imao bi nesagledive i štetne posledice: Snažna podrška Srbiji stiže od Brazila i Kipra

Dačić je naveo da postizanje političkog rešenja za Kosovo i Metohiju ostaje nacionalni prioritet Srbije i upozorio da potezi Prištine otežavaju dijalog i regionalnu stabilnost, dovodeći pre svega u pitanje bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva na KiM.

On je rekao da Priština ni posle pet i po godina nije ispunila preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma, odnosno nije formirala Zajednicu srpskih opština.

- U takvim okolnostima nastavljaju se naša nastojanja da se rešavaju pitanja imovine, kulturnog i crkvenog nasleđa, katastra, slobode kretanja, a naročito protivljenje formiranju takozvane vojske Kosova, što može da ugrozi ne samo bezbednost pokrajine i dijalog Beograda i Prištine, već i stabilnost čitavog regiona - rekao je Dačić.

On je podsetio da je diplomatskim aktivnostima u poslednjih godinu dana sedam država povuklo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Priština ni posle pet i po godina nije ispunila preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma, odnosno nije formirala Zajednicu srpskih opština-FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJINIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC

Ministar je polaznike Diplomatske akademije upoznao s međunarodnim okolnostima i izazovima koji stoje pred spoljnom politikom Srbije.

Podsetio je da su ključni spoljnopolitički prioriteti principijelna borba za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nastavak pregovaračkog procesa sa EU do punopravnog članstva, razvoj dobrosusedskih odnosa, čvršće ekonomsko povezivanje sa najuticajnijim zemljama i vojna neutralnost.

Govoreći o evropskom putu Srbije, Dačić je rekao da je proces pristupanja definisan paketom reformi koje Srbija treba da sprovede kako bi zakonodavni okvir i administrativni aparat uskladila sa evropskim.

On je polaznicima Akademije govorio i o unapređenju odnosa sa Rusijom, Kinom, SAD i zemljama koje su pripadale bloku nesvrstanih, posebno navodeći da je postignut primetan napredak u odnosima sa SAD.

Dačić je polaznicima Akademije govorio o unapređenju odnosa sa Rusijom, Kinom, SAD i zemljama koje su pripadale bloku nesvrstanih-FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJINIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC

- U svim ovim nastupima Srbija se profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner koji nema skrivenu agendu - rekao je ministar.

On je istakao da se aktivnosti na multilateralnom planu odnose pre svega na borbu da se Priština osujeti u aspiracijama za članstvo u Unesku, Interpolu i drugim evropskim institucijama.

On je poručio mladim kolegama da je siguran da ih kompleksnost zadatka na spoljnopolitičkom planu neće obeshrabriti, već samo dodatno motivisati za stručno usavršavanje i razvijanje ličnih potencijala.

U svim ovim nastupima Srbija se profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner koji nema skrivenu agendu-FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJINIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC

- Od srpskog diplomate se očekuje da deluje u sve većem nesaglasju između društvenih predrasuda o prestižu, privilegijama i lukrativnosti diplomatskog poziva i sa druge strane pritisaka i odgovornosti koje nameće neprestani niz delikatnih diplomatsko konzularnih situacija - rekao je Dačić.

On je izrazio zadovoljstvo što je među 42 polaznika Diplomatske akademije u ovoj generaciji čak petoro završilo sa maksimalnim brojem poena i dodao da očekuje da će taj trend biti nastavljen i narednih godina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poni

    23. oktobar 2018 | 15:46

    Priština ni posle pet godina nije ispunila preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma, odnosno nije formirala Zajednicu srpskih opština.

  • Duka

    23. oktobar 2018 | 21:16

    Kosmet ce za relativno skorije vreme(par godina) da se vrati matici,problem je ko ce ziveti na tom ozracenom podrucju,ili je ovo prilicno visoka taktika prema postojecoj populaciji do nalazenja resenja ozracenosti

  • milana

    23. oktobar 2018 | 15:52

    Bez Srbije dogovora za Kosovo nema i ne moze biti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA