Objaviti pun identitet svih nasilnika nad ženama i decom: Đorđević smatra da građani treba da znaju koga imaju u svojoj okolini (VIDEO) (FOTO)

Intervju Zorana Đorđevića, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za portal Telegraf.rs na Sajmu medija

  • 2

Zašto SOS telefon za žrtve nasilje još nije u funkciji, ali i kako ocenjuje rad pravosuđe u slučajevima porodičnog nasilja? Kako delovati preventivno, ali i zašto smatra da treba objaviti pun identitet nasilnika, samo su neka od pitanja koja smo postavili Zoranu Đorđeviću, ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na štandu portala Telegraf.rs na Sajmu medija.

  • Zašto SOS telefon za žene žrtve nasilje još uvek nije u funkciji?

- To je obaveza prema Istanbulskoj konvenciji i mi aktivno radimo na tome da se aktivira telefon, koji će biti finansiran od strane države.

Međutim, treba da se zna da u našoj zemlji postoji pet nacionalinh SOS telefona, u vezi različitih potreba. Postoji čak i jedan, koji je predviđen za žrtve nasilja. Tako da ima načina, na koji način mogu da se jave žene žrtve nasilje, ukoliko im je potrebna ta vrsta pomoći. Svakako, u kriznim situacijama, tu je i telefon MUP-a Srbije.

  • Žena žrtava nasilja je sve više?

- Ne mislim da ih ima više. Mislim da se sada više o tome priča, pa deluje da ih ima više. Sada smo otvoreni kao društvo i želimo da pričamo o tome, jer želimo da suočimo sa tim, da bi taj problem rešili.

Pričajući o tome, vidim da se stiče pogrešan utisak, da toga ima mnogo više. Kada pogledate statistiku, podaci su slični kao prethodnih godina, nažalost. To ne znači, da mi treba da ćutimo o tome i da prepustimo nekom drugom da se bavi time.

Ministarstvo je, upravo, želeći da se priča o tome i počelo da priča transparentno o tom problemu, jer želimo da se izborimo sa tim. Krijući to, možemo samo da zavaravamo sebe da to ne postoji. Zato vama deluje da nasilja nad ženama ima više nego ranije. Ali, kažem vam, mi nismo neko ko će samo da priča o tome, želimo da se izborimo sa tim.

U tom je potrebno, ne samo mi u Ministarstvu da radimo, već je potrebna i preventiva - obrazovanje i vaspitanje. Mediji da podrže naš rad i pomognu nam kako da pomognemo porodicama, deci da odrastaju normalno, da nasilnici budu adekvatnije kažnjeni, da pravosuđe svojim merama pravovremeno deluje. Kada se sve to skupi, mislim da ćemo onda da se izborimo sa tim problemom.

Zoran Đorđević na štandu portala Telegraf.rs na Sajmu medija - Printskrin: Telegraf
  • Da li pravosuđe radi dobar posao, kada je u pitanju kažnjavanje nasilnika?

- Uvek može bolje. Jedino što zameram pravosuđu, ako smem tako da kažem, jeste da treba budu ažurniji i brži u donošenju odluka. Voleo bih da to bude više medijski propraćeno i kažemo "da izvšio si nasilje, taj i taj, kažnjen je zbog toga".

Kao što mi kod rada na crno objavljujemo liste, gde kažemo "da to su ljudi, koji su zloupotrebili, oduzeli nekome neko pravo i nisu državi platili poraz". Mi smo to objavili i rekli "to su ti ljudi".

Tako i ovde. Zašto krijemo nekoga ko je dao sebi za pravo da tuče neku nedužnu ženu, decu i da ga krijemo iza nekih inicijala i da se ne zna ko je on? Po mom mišljenju, u državi Srbiji treba da se zna ko je takav čovek i on treba da se suoči sa tim da sutra kada šeta ulicom i drugi građani, ne da ga osuđuju i kažnjavaju, već da znaju ko je on.

Zoran Đorđević na štandu portala Telegraf.rs na Sajmu medija - Printskrin: Telegraf
  • Vi ste za to da se objavi identitet nasilnika?

- Ako je on sebi dao pravo da presuđuje nasiljem nekoj ženi ili deci, ne mislim da je loše da okolina zna o kojoj osobi se radi. U krajnjem slučaju, ljudi treba da znaju koga imaju u okolini. Taj ako je nasilnik prema svojoj roženoj deci i ženi, onda će sutra biti nasilan i prema drugima.

  • Zbog čega su žene, žrtve nasilje, obavezne i dužne da se sreću sa nasilnicima kasnije u centrima za socijalni rad? Imamo prošlogodišnji slučaj iz Rakovice, koji se završio tragično.

- Nisu u obavezi. Postoji njegovo pravo, ako ima decu, da se u kontrolisanim uslovima, viđa sa njima, odnosno sa majkom, ako ona želi da prisustvuje tome.

Nije se to desilo u samom Centru za socijalni rad, u toj prostoriji, nego se desilo ispred. Nažalost, ne postoji način, da takvim ljudima stanemo na put, s obzirom na to da oni u svakom trenutku, bilo gde, da urade tako nešto.

Ali, se vraćam na Vaše prethodno pitanje. Suočavajući se sa tim i jasno govoreći o tome, ko su ti nasilnici, možemo transparentnije da ih osudimo i razmisle dobro, kada dignu ruku na nekoga, da će to sutra svi da znaju i da država ne podržava tako nešto i da održava osuđuje i da će se izboriti sa tim.

Postoji, oni koji će da kažu, treba da postoji zaštita ličnosti. Svako ima svoje mišljenje. Ne mislim da to pravo treba da damo tim ljudima, koji su sebi dali za pravo da na taj način rešavaju problem.

Zoran Đorđević na štandu portala Telegraf.rs na Sajmu medija - Printskrin: Telegraf
  • Šta podrazumevaju kontrolisani uslovi?

- Kada su u pitanju kontrolisani uslovi, znači da treba da bude prisutan socijalni radnik, kao i obezbeđenje, ako se radi o nasilniku. Ali, napominjem da se to nije desilo u Centru za socijalni rad u Rakovici.

  • Ali se desilo ispred?

- Moglo je da se desi i 500 metara dalje, mogao je da je sačeka ispred kuće. Očigledno je da je taj nasilnik imao nameru. On je samo birao mesto, gde će to da uradi. Mogao je to da učini bilo gde - da je tu neko njega sprečio, desilo bi se kasnije.

Nama ne rešava da ispratimo porodicu koja trpi nasilje isped Centra za socijalni rad i pustimo ih da odu i kažemo "mi smo uradili sve što smo mogli i nije više naša odgovornost". Ne, ne. Država ima odgovornost i posle toga. Kako da se izborimo sa tim? S jedne strane imamo njega, koji odsluži neku kaznu, kod takvih slučajeva, on će izaći na slobodu posle mesec, dva, godinu, dve. Ali, on ako u svojoj glavi ima takvo razmišljanje, njega ni godinu, dve zatvora ne sputavaju da ponovi nasilje.

Radikalne mere, prema onima koji radikalno krše zakon moraju da postoje. To moraju svi građani da znaju. Ne želim da štitim nijednog nasilnika, nijednog ko krši zakon. Javno ću da pričam o tome.

Kada su u pitanju radnici, neko je sebi dao za pravo, da im uskrati doprinose, socijalno i zdravstveno osiguranje, zaštitu na radu, da bi sebi uštedeo, da bi on imao više. Dao sebi za pravo da uzme to od njih i ugrozi njihov život, da im ne da pravo na zdravstveno osiguranje, njima i njihovim porodicama i da im ne da pravo na penziju.

Ja kao ministar treba da kažem "kaznićemo ga i ćutati, to je NN lice". Neću da ćutim o tome. Kazaću da je to taj i taj. Šta god da je. Neka vide i oni koji žele da rade sa njim, o kakvom čoveku se radi. On to nije uzeo i dao u humanitarne svrhe. Pa i tada nije u pravu. Nego je uzeo nekome to pravo.

Pošto se obično radi o radnicima koji rade na gradilištima, on je ubedio njih da smo mi protiv njih i da oni treba da beže kada mi dođemo, štiteći njega. Tu nam trebati vi, mediji. Da govorimo o tome, da smo vi i mi na strani radnika, da želimo da se borimo za njihova prava.

U svima nama je bila greška do juče. Na nama je da menjamo ovu državu, nemamo drugu. Dajte da je zajednički menjamo u pozitivnom pravcu, da radimo u korist građana.

I. Cicović/M.Ivas (Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA