≫ 

Država na to nije uticala ni za promil: Ministar Antić prokomentarisao skok cene goriva na pumpama (FOTO) (VIDEO)

Intervju Aleksandra Antića, ministra energetike i potpredsednika SPS za portal Telegraf.rs na Sajmu medija

  • 20

Da li će Srbija dobiti ruski gas alternativnom rutom, može li država da utiče na rast cene goriva, ali i kakva će biti budućnost SPS-a - par brzih, kratkih i direktnih pitanja - postavljamo Aleksandru Antiću, ministru energetike i potpredsedniku socijalista na štandu portala Telegraf.rs na Sajmu medija.

  • Rekli ste da smo spremni da se priključimo gasovodu Turski tok. Da li je moguće da EU blokira i ovaj projekat, ili Srbija ima šanse? 

- Pretpostavljam, pre svega iz jučerašnjih izjava ministra spoljnih poslova Mađarske Petra Sijarta da u određenim evropskim krugovima ne postoji pozitivna atmosfera oko ovog projekta, ne postoji u ovom trenutku bilo kakva konkretna aktivnost. U svakom slučaju, ono što je činjenica, da se taj projekat u određenoj meri već razvija. "Gasprom" zajedno sa Turskom završava polaganje cevi na dnu Crnog mora i već će tokom novembra izaći na tursku obalu. Koliko sam ja informisan, a verujte da jesam, već je napravljen ugovor i investiciona odluka i kreće da se radi deobnice od turske obale do granica Turske i Bugarske. Bugarska je već donela odluka da gradi prvih 11 km gasovoda od granice do ulaska u svoj transportni sistem, tako da taj gas dolazi u region.

Postoji ključno pitanje kojom će on trasom ići. Ja duboko verujem, i bez dileme, najbolja trasa za taj gasovod je preko Bugarske, ka Srbiji, Mađarskoj, centralnoj Evropi, Austrija, Slovačka, Centralno-evropsko-gasno-skladište. Srbija ima veliki interes da se taj projekat razvije, taj interes je i energetski i ekonomski. Pre svega, taj projekat obezbeđuje energetsku bezbednost i Srbije i regiona, sigurno snabdevanje gasom kao izuzetno značajnim energentom, mogućnost da dalje razvijamo gasni sistem i radimo nove gasne projekte, ali i ekonomsko, jer kroz taj projekat Srbija i sve zemlje na trasi mogu da ostvare značajne dobiti jer će se plaćati tranzitna taksa za prolazak gasa na čitavoj trasi gasovosa.

Foto: Marko Jovanović

Srbija ima veliki interes, Srbija je spremna za taj projekat ali isvesna da ne zavisi sve od nas, jer naravno svi učesnici na trasi gasovoda moraju da odrade svoj deo posla. Ono što je još bitno, svi pokušavamo da razvijamo deonice tog gasovoda u našim državama, naslonjeno na osnovne principe, direkktive EU. Mislim da svi možemo sa mnogo više optimizma možemo da posmatramo taj projekat u odnosnu na onaj nekadašnji projekat Južnog toka i radimo na tome, vreme će pokazati u kom pravcu će se to razvijati do kraja.

  • Da otklonimo sve nedoumice, spremni ste za ovu grejnu sezonu 100 odsto? 

- Apsolutno! Sve toplane u Srbiji su apsolutno spremne za grejnu sezonu, urađeni su remonti, spremna postrojenja, snabdevanje gasom kao ključnim energentom za rad daljinskih sistema je apsolutno stabilno, podzemno skladište gasa "Banatski dvor" je napunjeno do vrha, neke toplane koriste kao energenet mazut koga ima dovoljno u rezervama, ima dovoljno uglja. I rad toplana i svih ostalih energetskih kompanija će biti potpuno stabilan tokom zimske grejne sezone i ja očekujem jednu mirnu zimu bez ikakvih trzavica i bez ikakvog stresa oko energetske situacije.

Foto: Marko Jovanović
  • Ali zato, s druge strane, imamo trzavice oko cena benzina i nafte. Opet je bilo poskupljenja u poslednjih mesec dana. Vi ste apelovali na naftne kompanije da kad dođe do smanjenja na svetskom tržištu i one smanjuju cenu. Može li država ikako da utiče?

- Znate šta, pre svega, sva povećanja cene derivata na benzinskim stanicama koja su se desila u proteklih nekoliko meseci su isključivo posledica povećanja svetske cene nafte i jačanja kursa dolara u odnosu na evro i na dinar, jer je dolar obračunska varijanta u svemu tome. Jedan segment uticaja ima i činjenica da zbog gotovo rekordno niske hidrologije na Dunavu i Savi nemamo plovodbenost za velike barže i oni uvoznici koji uvoze deo derivata za potrebe svojih naftnih kompanija, nisu u mogućnosti to da rade rečnim putem, već rade kamionskim cisternama, tako da i to dodatno povećava cenu.

Foto: Marko Jovanović

- Država nije ni u jednom segmentu uticala ni za promil na povećanje cene derivata na benzinskim stanicama. Komentaršući sva ta kretanja, ja sam pozvao naftne kompanije, nisam ih zamolio, jer naprosto to je tržište, niti ja mogu da ih zamolim niti da im naredim, ali ih pozivam da zbog odgovornosti koju svi imamo prema građanima Srbije i prema čitavom tom naftnom biznisu, podjednako brzo koriguju cene i kada cena nafte na svetskim berzama pada, i da ta brzina spuštanja cena bude makar približna onoj brzini po kojoj oni podižu te cene prilikom skoka cene nafte na berzama.

Foto: Marko Jovanović
  • Bliži se 10. kongres SPS? Kakva očekivanja imate?

- Pre svega, mislim da će kongres SPS dovesti do jačanja SPS. SPS je jedna tradicionalna politička partija koja 28 godina zauzima značajno mesto na političkoj sceni Srbije. Kada je u pitanju predsednik stranke, moj lični osećaj, iskustvo, kontakti u SPS idu u pravcu da će Ivica Dačić imati nepodeljenu podršku socijalsita da nastavi da vodi stranku.

- Tako da SPS treba da se fokusira da organizaciono jača i da programski napravi određena osveženja, koja će one ključne prioritete koje ljudi u Srbiji imaju u ovom vremenu biti prepoznati kroz neke naše programske sadržaje i poruke na osnovu kojih ćemo očekivati veću podršku birača. Naravno, uvek kada se dešavaju kongresi i izbori u partijama, jedan od segmenata koji se podrazumeva su i kadrovska osveženja, jačanja, nova energija. Mislim da će ovaj kongres doneti dosta dobrog SPS i dozvolite moje lično uverenje, kada je SPS jaka, snažna i programski jasna, to je onda dobro i za Srbiju.

J.Stakić/M.Ivas (Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N N

    28. oktobar 2018 | 14:01

    Nije prokomentarisao da je akciza na litar goriva '' samo '' 100 din.

  • ahhaahah

    28. oktobar 2018 | 14:32

    Dobro ministre, a zasto onda nase pumpe u BiH, na primer, prodaju jeftinije gorivo???

  • gaga

    28. oktobar 2018 | 13:41

    nije uticala drzava, kako da ne......i akcize od 100 dinara nam je nizak dunav, vrucina u arabiji i sneg u madjarskoj nametnuo.samo jos da verujemo u to sto pricas.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA