Šta o zabrani ulaska u Crnu Goru kažu Bećković, Antić, Raković i Mirović?

Srbija je prethodno zabranila ulaz kriminalcima, licima sa poternice, pripadnicima kavačkog i škaljarskog klana

  • 25

Srpskim intelektualcima - književniku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i političaru i pravniku Dejanu Miroviću zabranjen je ulazak u Crnu Goru, objavili su podgorički mediji, a navodno zbog njihovih "ranijih izjava koje su opasne po bezbednost države". U prvim reakcijama, oni kažu da ih zabrana ne čudi, te da su im time zapravo učinili čast. Srbija neće sprovesti recipročne mere.

Crnogorska policija potvrdila je da je donela rešenje kojim se četvorici srpskih intelektualaca, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

- Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću - saopšteno je podgoričkom "Danu" iz Granične policije.

Starešinama na svim graničnim prelazima je dostavljen spisak osoba koje, kako se navodi, "ni slučajno" ne smeju da uđu u zemlju, jer "ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore".

Crnogorska policija - Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine.

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, po proceni crnogorskih bezbednosnih službi, "opasnost po sigurnost države".

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a najavljeno je da će na njoj govoriti Bećković, preneo je "Dan".

Bećković je u za RTS rekao da ne zna da li se rešenje crnogorske policije "odnosi na mene živog ili mrtvog" pošto je, kaže, nameravao da, kada umre, živi u Crnoj Gori.

- To mi vrlo imponuje da jednoj članici NATO pakta može bezbednost da ugrozi jedan pesnik - ističe Matija Bećković.

Navodi da ga ne čudi što su njemu zabranili ulazak u Crnu Goru, ali ga, kaže, čudi što je zabranjeno i pojedinim istoričarima jer "to nije bilo ni u prošlim vremenima, dok je u srednjem veku bilo slučajeva da pesnicima zabranjuju i izgone ih iz svoje otadžbine".

- Čuo sam da su gospodinu Antiću zabranili doživotno, ali čudim se da nisu meni, jer ta zabrana ne bi dugo trajala - dodao je Bećković.

Matija Bećković - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na pitanje da li će 1. decembra ići u Crnu Goru gde je pozvan da prisustvuje obeležavanju stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Crne Gore Kraljevini Srbiji, Bećković kaže da to više ne zavisi od njega.

- Mene nije tamo zvala crnogorska država, nego jedna organizacija Nacionalni savet Crne Gore i Mitropolija crnogorska, tako da sam ja verovao da je državi dovoljno što ona to ne obeležava, ali da neće zabranjivati pojedincima i organizacijama - rekao je Bećković.

Odgovarajući na pitanje da li će se kod nekog raspitati oko odluke Crne Gore, jer je samo preko novinskih agencija čuo vest o zabrani, Bećković kaže da neće.

- Moju Crnu Goru meni ne može niko oteti i ona je više na onom nego na ovom svetu - istakao je Bećković.

Istoričari se, međutim, "ne čude za sebe" - Čedomir Antić kaže da mu je čast, dok Aleksandar Raković objašnjava da je od "pravdoljubivih" ljudi iz crnogorske policije pre nekoliko dana saznao da je nepoželjan.

- Ja verujem da je ovo priznanje, ovo je priznanje za životno delo. Ja sam već rekao i ponoviću - samo možda ako me engleska kraljica proglasi za viteza - to je veće odlikovanje od ovoga - rekao je Antić.

Čedomir Antić - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Oni zabranjuju ne samo slobodu kretanja nego i slobodu misli. Ovako nešto, ovakav segregacionizam teško da je zabeležen i jednostavno, to je nešto na šta sam ja upozoravao i sada se pojavilo u svom nejekstremnijem vidu. Naučnici ne mogu da ugrožavaju bezbednost Crne Gore - izjavio je Raković.

Reagovao je i profesor međunarodnog javnog prava u Kosovskoj Mitrovici Dejan Mirović. On je zabranu ulaska u Crnu Goru, ocenio je tu meru kao "totalitarni i primitivni cirkus u režiji vlasti u Podgorici".

Mirović je u izjavi dnevnom listu "Danas" rekao da ga zabrinjava "ćutanje Beograda" u slučaju u kojem je njemu, akademiku Matiji Bećkoviću i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću zabranjeno da uđu u Crnu Goru.

On je dodao da u Srbiji privilegovani tretman uživaju mnogi biznismeni iz Crne Gore i bivši crnogorski funkcioner Svetozar Marović, dok s druge strane "intelektualcima, koji nemaju nijednu krivičnu prijavu, zbog verbalnog delikta zabranjuju ulaz u Crnu Goru".

Predsednik Aleksandar Vučić potvrdio je da je četvorici srpskih intelektualaca zabranjen ulazak u Crnu Goru i dodao je da će država Srbija da reaguje na to.

- Država Srbija mora da reaguje. Ovo je nešto čime sam bio šokiran, jer mi smo zabranili ulaz kriminalcima, licima sa poternice, pripadnicima kavačkog i škaljarskog klana, a neko drugi je kao odgovor zabranio drugačije mišljenje - rekao je Vučić za TV Prva.

Vučić - Foto: Tanjug/Rade Prelic

Vučić je kazao da ga ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović obavestio da je ulazak u Crnu Goru zabranjen četvorici intelektualaca.

- Ne znamo da li ima još lica, ali ono na šta su se pozvali u jednoj rečenici je ugrožavanje sigurnosti i bezbednosti Crne Gore - naveo je Vučić.

Rekao je da će Stefanovića razgovarati s crnogorskim ministrom, a da će on razgovarati s predsednikom Milom Đukanovićem.

- O konkretnim merama razgovraćemo ako ne dobijemo racionalniji odgovor iz Crne Gore - rekao je Vučić.

Ocenio je da su odlukom o zabrani crnogorske vlasti uvele delikt mišljenja, što je nedopustivo u 21. veku.

- Vlasti u Crnoj Gori ovde sankcioniše ili uvode ne verbalni delikt, već delikt mišljenja, oni ne dozvoljavaju da neko o prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti misli drugačije - rekao je Vučić i ocenio da je Srbija "bastion slobode".

S druge strane, crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić obavestio je članove Kolegijuma Skupštine da ne postoje spiskovi nepoželjnih osoba, osim pojedinaca iz kriminalnog miljea.

To je saopštila i crnogorska Vlada. Kažu da ne postoje nikakvi spiskovi nepoželjnih osoba, već da nadležni državni organi u svakom konkretnom slučaju "procenjuju koja bi lica svojim delovanjem mogla ugroziti zaštićene vrednosti i interese Crne Gore i njenih građana".

Povodom medijskih napisa o zabrani ulaska u Crnu Goru pojedinim srpskim intelektualcima, Vlada je u saopštenju navela da je izrada bezbednosnih procena "u vezi sa pojedinim događajima i delovanjem pojedinaca koji bi mogli da ugroze nacionalnu bezbednost i državne interese Crne Gore", odnosno da naruše njen ugled i dostojanstvo, "stalna obaveza službi bezbednosti".

U međuvremenu, generalni sekretar Ministarstva spolljnih poslova Veljko Odalović izjavio je da Srbija ne gleda pozitivno na zabranu ulaska četvorici intelektualaca u Crnu Goru, ali da neće biti reciprociteta.

Veljko Odalović - Foto: Tanjug/Danilo Peternek

On je za televiziju Prva kazao da Srbija ne želi mere te vrste.

- Uz poštovanje svih naših razlika treba da gradimo dobre odnose, a ne da dovodimo u pitanje ono što ne bismo smeli - kazao je Odalović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    2. novembar 2018 | 12:17

    STA RECI O OVOME KAD ZNAMO KO VLADA GOROM CRNOM!!!! MILO KOJI SE STIDI SVOGA DJEDA CETNICKOG VOJVODE I HEROJA -VELIKOG SRBINA!!ODRICE SE I VERE PRAVOSLAVNE ZA SAKU DOLARA -JADO!!!

  • Drug clan

    2. novembar 2018 | 12:50

    Eeee zalosti, na sta su spali Crnogorci!? Plase se da im Beckovic ne ugrozi drzavu! A joooojjj tuge braco Crnogorciii!!!

  • Svašta

    2. novembar 2018 | 12:54

    Ko njihove državljane u Srbiji kontroliše? Koliko je njih, ovde prisutnih opasno po bezbednost Srbije, i kojim povodom borave u za njih neprijateljskoj državi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA