Dok lažna vest obiđe svet, istina se nije ni probudila: Poruke Brnabićke na panelu sa direktorima "Mozile" i "Gardijana" pred oko 15 hiljada ljudi u Lisabonu (FOTO)

Premijerka je rekla da je veliki izazov lažnih vesti to što najviše utiču na stvaranja osećanja nepoverenja među mladima, koji nemaju veru ni u kakvu ideju, niti se zbog toga osećaju delom društva

  • 64

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić učestvuje danas na Veb samitu u Lisabonu. Veb samit je, po oceni Forbsa, najbolja tehološka konferencija na svetu, sa više od 70.000 učesnika, među kojima su direktori i osnivači tehnoloških kompanija, start-apova, predstavnici vlada, međunarodnih institucija i medija. Premijerka Brnabić predstavlja Srbiju u Lisabonu na dva panela, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka Brnabić govorila je najpre na panelu o lažnim vestima, održanom na centralnoj bini samita, pred oko 15.000 učesnika, zajedno sa izvršnom direktorkom „Mozile“ Mišel Bejker i direktorom „Gardijan medija grupe“ Dejvidom Pemselom. Moderator panela bio je Metju Garahan iz Fajnenšl Tajmsa.

Brnabić je rekla da lažne vesti, alternativne činjenice i fenomen post-istine nisu novi, već da se u današnjem svetu, upravo zbog Interneta, pametnih telefona i društvenih mreža, šire mnogo lakše, brže i efikasnije.

Brnabić na panelu u Lisabonu - Foto: Kancelarija za saradnju s medijima Vlade RS

Podsetivši na jedan od Čerčilovih citata, da laž obiđe pola sveta dok istina „jedva navuče pantalone“, ona je istakla da se u današnjem svetu istina nije „još ni probudila“, a lažne vesti već su raširene širom sveta.

- Ono što je najveći problem sa lažnim vestima, jeste da one stvaraju atmosferu nepoverenja i da polarizuju društva - naglasila je Brnabić.

U razgovoru sa učesnicima panela, premijerka je rekla da je veliki izazov lažnih vesti to što najviše utiču na stvaranja osećanja nepoverenja među mladima, koji nemaju veru ni u kakvu ideju, niti se zbog toga osećaju delom društva.

- Sa lažnim vestima najbolje ćemo se izboriti investiranjem u obrazovanje i upravo zato Srbija investira u promenu koncepta obrazovanja – učimo mlade ljude kako da misle, a ne šta da misle - istakla je Brnabić.

Hala u kojoj se održava konferencija - Foto: Kancelarija za saradnju s medijima Vlade RS

Ona je rekla da su glavni mehanizmi za borbu protiv lažnih vesti, pored obrazovanja, i analitičko razmišljanje, podsticanje mladih da preispituju informacije i različite autoritete, kreativne industrije, inovacije, nauka, istraživanje i razvoj.

- Zadatak vlada je da pružaju pravovremene i tačne informacije, kako bi sprečili spekulacije - rekla je premijerka, ističući da će lažne vesti naterati vlade da budu otpornije i transparentnije.

Svi učesnici skupa u Lisabonu složili su se da su lažne vesti moderni izazov za demokratiju.

Kasnije tokom dana, premijerka Brnabić govoriće o izazovima i rezultatima koje je Srbija postigla u oblasti razvoja tehnoloških i kreativnih industrija i potencijalima novih tehnologija za ekonomski razvoj.

Učešće na Veb samitu u Lisabonu predstavlja veliko priznanje i rezervisano je za svetske lidere u različitim oblastima.

Među učesnicima i govornicima Veb samita u Lisabonu su i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednik Majkrosoft Korporacije Bred Smit, evropska komesarka za konkurenciju Margaret Vesager, potpredsednica kompanije Epl Lisa DŽekson, osnivač Pinteresta Ben Silberman, predsednik Portugala Marselo Rebelo di Soza, i mnogi drugi, piše u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mašnica

    6. novembar 2018 | 16:56

    Mladi treba da dobiju sansu da se pokazu i dokazu.

  • Pavle

    6. novembar 2018 | 22:34

    Ana je prava osoba na pravom mestu, odlicno obavlja svoj posao, to je za svaku pohvalu!

  • Lazar

    7. novembar 2018 | 08:25

    Izuzetno velika čast za Srbiju učestvovanje na ovom Samitu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA