Tači neka nazdravlja sa Kurcem, videćemo ko će poslednji da nazdravlja: Dačić o zahtevu Kosova za prijem u Interpol

- Da budem ciničan, gotovo celo rukovodstvo Kosova je već u Interpolu-na poternicama - rekao je šef srpske diplomatije

  • 28

Ivica Dačić je na konferenciji za novinare s ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora, koja je danas povukla priznanje Kosova, rekao da Kosovo ne želi u Interpol da bi se borili protiv kriminala, već da bi se pokazalo da je nezavisna država i da ima podršku međunarodne zajednice.

- Da budem ciničan, gotovo celo rukovodstvo Kosova je već u Interpolu-na poternicama - rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je naveo da će biti teško i da velike zemlje vrše pritisak, ali da treba sačekati glasanje, budući da će, na primer, Unija Komora glasati protiv Kosova u Interpolu, iako se nalaze na kosovskoj listi država koje će glasati za.

- Oni žive u oblacima, na lažnoj slici koliko ih zemalja priznaje - rekao je Dačić i dodao da, ako ne veruju notama o povlačenju priznanja koje Srbija dobija, to provere na glasanju, a prvo će biti za Interpol.

Ministar je rekao i da Austrija hoće da glasa za Kosovo u Interpolu, što je kancelar Sebastijan Kurc i rekao u Prištini, ali da ne žele da im da viznu liberalizaciju "jer će onda doći kod njih".

- Iz aviona se vidi kakav je njihov interes. Vidim da je (austrijski kancelar) Sebastijan Kurc dizao čase i šampanjac sa Tačijem vezano za prijem Kosova u Interpol...Videćemo - rekao je Dačić.

On je rekao da je Zapad obećao članstvo u Interpolu Kosovu, ali da treba sačekati glasanje, navodeći da Beograd radi sa svojim prijateljima ne protiv Kosova, već protiv toga da se priznaje status pre dijaloga.

Foto: Tanjug/AP

- A Tači neka ponovo nazdravlja sa Kurcem, videćemo ko će poslednji da nazdravlja -  rekao je Dačić.

EU da reaguje na odluku Prištine

Dačić izjavio je da institucije Evropske unije treba da reaguju na odluku Prištine da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije i istakao da je jasno da Priština ne želi dijalog.

Dačić je na konferenciji za novinare s ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora, koja je danas povukla priznanje Kosova, rekao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom, najavljenog za ovu nedelju, ali da je pitanje kako nastaviti razgovor posle takve odluke Kosova.

- Ovo je pitanje kojim treba da se pozabave i institucije EU. Videli smo saopštenje, bili su oštriji, iznenadili su me - rekao je Dačić i dodao da je takva odluka ne samo u suprotnosti sa sporazumom Kosova sa EU i Cefta već i s Berlinskim procesom i idejom komesara Johanesa Hana o zajedničkom ekonomskom prostoru.

- Bojkot srpske robe, ja još nisam video gde je uspeo taj bojkot - rekao je Dačić.

On je ocenio da takva odluka Prištine nije usmerena samo prema Srbiji, već je i poruka EU da moraju da im daju viznu liberalizaciju, što EU ne čini.

- Ovo je reakcija, ne ide im dobro, pričaju da lažemo, da napadamo Kosovo... Ovo što su sada uradili van je svake logike i mi čekamo i reakciju Evropske unije - rekao je Dačić.

Upitan koji će biti naredni korak Beograda, Dačić je odgovorio: "Nemamo mi šta da preduzimamo korake".

Ministar je rekao da se uoči nastavka dijaloga u Briselu uvek desi nešto u Prištini što ga omete, zato što Priština ne želi kompromis i razgovor.

Ugljanin da ponovo uđe u Vladu

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je, povodom najnovije izjave Sulejmana Ugljanina, da nekada ne treba gubiti previše vremena i ulaziti u polemiku u vezi sa nečim što ne može da izazove realnu pretnju, ni opasnost.

Dačić je istakao da je bio premijer vlade u kojoj je Ugljanin bio ministar i da ga za te dve godine nije čuo da je govorio ništa slično.

- Možda je rešenje da opet uđe u vladu -, rekao je Dačić, naglasivši da ne predlaže ništa već da samo govori šta su mogući uzroci i posledice.

Dačić je rekao da svi građani Srbije, bez obzira na nacionalnost, žele mir i stabilnost, te da su svi međunarodni faktori ocenili da su srpski zakoni po pitanju nacionalnih manjina dobri.

- Ovde je reč o političkim odnosima i političkim konotacijama koje se tiču i relacija unutar te nacionalne manjine - rekao je Dačić.

Ne želimo da se mešamo u unutrašnja pitanja SAD, kao što se oni ponekad mešaju u naše

Foto: Wikipedia/Architect of the Capitol

Dačić nije danas želeo da komentariše rezultate izbora u SAD, navodeći da su to unutrašnja pitanja te zemlje, u koje Srbija ne želi da se meša.

Dačić je na pitanje novinara da prokomentariše rezultate izbora za američki Kongres u kontekstu odnosa Srbije i SAD, rekao da je za Srbiju važni bilateralni odnosi sa tom zemljom i činjenica da ima pomaka u odnosima dve zemlje.

To, objasnio je šef diplomatije, ne znači da će SAD da promene svoju politiku prema pitanju Kosova ili da povuku priznanje, već da su prestali da zastupaju poziciju po kojoj Srbija mora da prizna Kosovo kako bi imala dobre odnose sa SAD i Zapadom.

- Mislim da je to najvažnija svar u bilateralnim odnosima, a sve ostalo su unutrašnja pitanja SAD i mi ne želimo da se mešamo, kao što se oni ponekad mešaju u naše - zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mitar

    7. novembar 2018 | 14:57

    Albanci sada pokusavaju da kupe sto vise glasova, a na kraju cemo videti ko se sve prodao.

  • Niki

    7. novembar 2018 | 14:53

    Ko se poslednji smeje najsladje se smeje.

  • Biljana

    7. novembar 2018 | 14:34

    Do prijema Kosova u Interpol ne sme doci!Srbija ce se ostro protiviti tome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA