≫ 

Dijalog će se nastaviti kad Priština povuče svoje protivpravne odluke: Završeni sastanci sa Mogerinijevom, Vučić se obratio javnosti (FOTO) (VIDEO)

Očekuje se da će Vučić i Tači na sastanku potvrditi njihovu spremnost u intenziviranju napora da se postigne pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa - navedeno je u saopštenju  Službe za spoljne poslove EU

  • 40

U Briselu se danas održala nova runda dijaloga između Beograda i Prištine, u okviru koje su se sastali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Ovo je prvi sastanak Vučića i Tačija posle dva i po meseca od kako je zastao dijalog Beograda i Prištine, a održava se u vreme kada su privremene prištinske institucije odlučile da za 10 odsto povećaju porez na robu iz centralne Srbije.

20.00 - Predsednik Srbije se obraća javnosti: Nema nastavka dijaloga

Posle završenih sastanaka sa šeficom evropske diplomatije, Federikom Mogerini, a potom i zajedničkog sa Hašimom Tačijem, predsednik Srbije se obratio javnosti.

- Koliko možemo, borimo se, ali su nam šanse male. Šta rade u Interpolu? To su takvi pritisci i pretnje svima, da je strašno šta rade - izjavio je predsednik.

Upozorio je i na nameru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema severu, što je suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu koji imamo sa NATO.

Foto: Printscreen

- Ono što se sutra dešava je treća stvar - Evropljani pokušavaju da nas izbace iz energetske mreže za sever Kosova, protivpravno. U nacrtu, predlogu energetskog spora bilo je jasno da mora da se forimara ZSO a ona dve mešovite kompanije na severu koje bi bile prenosnik do albanskog operatera. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni to sada nama hoće da otmu, da nam otmu pravo na struju, da izgubimo dalekovode ka Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori - rekao je Vučić.

Kako je rekao, protiv nas su se izjasnili Nemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksmeburg, Hrvatska, Holandija, dok podršku Srbiji pružaju Španija, Slovačka, BiH.

On je poručio da, ukoliko žele da prave "energetski haos", dobiće oštar odgovor Srbije.

Dijalog će se nastaviti kad Priština povuče svoje protivpravne odluke, poručio je predsednik Srbije-Foto: Tanjug/AP

- Dijalog će se nastaviti kad Priština povuče svoje protivpravne odluke - poručio je predsednik Srbije.

On je rekao da će odluka Prištine o dodatnom porezu od 10 odsto na robu iz Srbije ostati na snazi, da se u Evropi nisu mnogo zbog toga uzbudili, a takođe je upozorio da Evropljani nameravaju da izbace Srbiju energetske mreže za sever Kosova.

- Građanima Srbije želim da kažem da su teški dani u političkom smislu pred našom zemljom. Prethodnih dana dobili smo odluke prištinskih vlasti u kojima su protivpravno CEFTA sporazumu povećali porez za robu iz Srbije. Niko se nije iz Evrope naročito uzbudio, osim saopštenja Mogerini - rekao je on.

Vučić je upozorio pozorio na nameru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema severu, što je suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu koji imamo sa NATO-Foto: Tanjug/AP

Upozorio je i na nameru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema severu, što je suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu koji imamo sa NATO.

- Rekao sam da sam veoma zabrinut zbog toga i rekao sam da se to neće dogoditi. To je sve što imam da kažem svima. Pa neka malo ljudi u Evropi i svi drugi razmisle šta je to dogovoreno briselskim sporazumom, šta je to što je dogovoreno sa NATO i zašto je to nekome danas potrebno i ko bi to želeo da izaziva sukobe - rekao je Vučić.

19.45 Evropska unija očekuje normalizaciju odnosa i posvećenost dijalogu

Posle završenih sastanaka, iz Službe za spoljne poslove EU su poručili da očekuju posvećenost dijalogu sa obe strane.

- Evropska unija očekuje da Srbija i Kosovo brzo ispuni svoju posvećenost dijalogu s obzirom na direktnu vezu između normalizacije odnosa i konkretnih perspektiva za njihove aspiracije - navedeno je na Tviteru.

19.15 - Završeni pojedinačni sastanci, sledi trilateralni susret

U Briselu je u toku sastanak šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Trilateralnom sastanku prethodili su odvojeni sastanci koje je Mogerinijeva imala najpre sa predsednikom privremenih institucija na Kosovu, Hašimom Tačijem, a potom i predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

18.45 Predsednik Vučić se sastao sa šeficom evropske diplomatije

U Briselu je počeo sastanak predsednika Srbije, Aleksandra Vučića sa šeficom evropske diplomatije, Federikom Mogerini, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

Nakon tog sastanka, biće održana radna večara, kojoj će prisustvovati i kosovski predsednik Hašim Tači.

18.00 Počeo sastanak Hašima Tačija i Federike Mogerini

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači poručio je, uoči sastanka sa Federikom Mogerini, da će na današnjem sastanku ponovno potvrditi potpunu posvećenost Kosova da postigne pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum sa Srbijom.

Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič,

Predsednik Srbije već je stigao u Brisel, potvrđeno je Telegrafu iz Predsedništva Srbije.

Za 18 časova je zakazan sastanak Hašima Tačija sa Federikom Mogerini, posle čega će uslediti susret visoke predstavnice EU i predsednika Aleksandra Vučića, a potom će biti održana radna večera, rečeno je našem portalu u Evropskoj službi za spoljne poslove.

- Očekuje se da će Vučić i Tači na sastanku potvrditi njihovu spremnost u intenziviranju napora da se postigne pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što je od suštinske važnosti za njihov evropski put - navedeno je ranije u saopštenju Službe za spoljne poslove EU.

Video: Ovako je izgledao poslednji njihov susret u Briselu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obilić

    8. novembar 2018 | 21:43

    Uvesti za sve šiptarske autobuse taksu zagađenja i ulazak u centralnu Srbiju i otvoriti karte sa Rusima i Kinezima. Jadni su šiptari bez zapadnih sila bili i ostali

  • Arsa

    8. novembar 2018 | 22:37

    Nema nam druge, nego da se proglasi okupacija, pa neka onda otimaju, a kako nema potpisivanja bilo čega sa naše strane, šiptari i sponzori mogu da pu*e.

  • Gari

    8. novembar 2018 | 18:35

    Još jedno teško poniženje Srba u najavi, i jos jedna runda priča za malu decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA