Stiže još 19 moćnih letelica za Vojsku Srbije: Detaljan plan nabavke aviona, helikoptera i posebne opreme iz Kine (FOTO) (VIDEO)

Stići će još nešto - rekao je Vučić, ali da ne može detaljnije da govori, jer bi nam, dodao je, neki uveli sankcije

  • 27

Niko u regionu ne može da se poredi sa Vojskom Srbije, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je prisustvovao vojnoj vežbi "Vek pobednika", koja je između ostalog izvedena na Pasuljanskim livadama i Pešteru. On je najavio nova ulaganja u Vojsku Srbije, kako u naoružanju i opremi, tako i u podizanju standarda njenih pripadnika.

STIŽE JOŠ ČETIRI AVIONA "MIG-29"

Vučić je podsetio da je Vojska Srbije, kada je on preuzeo resor odbrane, 2012. godine, imala jedan neispravan Mig 29.

- Danas ih je letelo osam, imamo ih 10, a do kraja marta 2019. Srbija će ih imati ukupno 14 u svom sastavu - izjavio je Vučić.

"Migovi" u naletu - Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

On je ukazao na potrebu daljeg jačanja ratnog vazduhoplovstva, a naročito protivvazduhoplovne odbrane, ali i dodao i da očekujemo još oklopnih vozila i tenkova iz sporazuma sa Ruskom Federacijom, ali i da radimo na našim oklopnjacima, te naveo da je danas dejstvovao i "Lazar 3".

STIŽE DEVET HELIKOPTERA

- Mnogo toga ste mogli sada da vidite, a mnogo toga ćete moći tek da vidite u budućnosti. Stiže devet novih helikoptera H149, četiri MI35, i tri MI17. MI 35 neki nazivaju đavolje kočije, ali kada one obezbeđuju one će za naš narod biti jedan od najboljih helikoptera - kazao je on.

On je podvukao da se moraju pojačati ofanzivne mogućnosti vojske i ukazao da prednost ima onaj ko je za takva dejstva osposobljeniji.

STIŽE ŠEST BESPILOTNIH LETELICA

Najbitnija vest, kako je Vučić izjavio, je da je Srbija kupila naoružane bespilotne letelice kineske proizvodnje.

Kako je rekao, u pitanju su „letelice težine 750 kilograma, mogu leteti na 5 kilometara visine, u pitanju su 2 baterije po 3 letelice ukupne vrednosti 30 miliona dolara“.

Prema njegovim rečima, na osnovu toga videćemo da i dalje razvijemo naše takve sisteme, koje imamo.

Vučić i Dodik na Pešteru - FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL

On je najavio i da će u Parizu razgovarati sa franuskim predsednikom Emanuelom Makronom "da uzmemo nešto i od Mistrala u budućnosti".

Na pitanje gde je VS vojska u odnosu na one u regionu Vučić je rekao da se, osim vojske Rumunije, koja ima mnogo veću vojsku, niko u regionu ne može porediti sa nama.

- Mi i Mađari smo tu negde, a ostali daleko iza - rekao je predsednik Srbije.

- Vojska Srbije je ozbiljna vojska i sve je ozbiljnija, nastaviće se velika ulaganja i u narednom periodu će se videti i ono što je već naručeno - dodao je predsednik Srbije.

VIDEO: Deo vežbe "Vek pobednika"

- Stići će još nešto - rekao je u razgovoru s vojnicima jedne jedinice kojima je govorio o nabavci nove opreme i naoružanja, ističući da je to već plaćeno, ali da ne može detaljnije da govori, jer bi nam, dodao je, neki uveli sankcije.

Međutim, ukazao je da se mora rešiti pitanje opreme, čizama kojih mora biti više od dva para, zatim uniformi, majica i podvukao da će i to sve brzo biti rešeno, uz angažman i napore Vlade Srbije.

Vojska će imati i novi dizajn uniformi, kaže i ističe da Jumko radi u tri smene.

NEŠTO VIŠE OD MILIJARDU EVRA ZA MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKU

Budžet Ministarstva odbrane za sledeću godinu iznosiće oko 650 miliona evra, a realno oko milijardu do milijardu i 50 miliona evra, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vucicć.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja novinara nakon završetka dela vojne vežbe "Vek pobednika" koja se održala na Pešteru.

- To je najteže pitanje koje ste mogli da postavite zato što se strašno sekiramo kada vidimo koliko para ode na odbranu i mnogo novca trošimo. . . ali kako da vam kažem, videćete mnogo više osmeha dogodine na ovom ili nekom drugom mestu - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    10. novembar 2018 | 23:14

    Vojna tehnika se kupuje iz iste zemlje,primera radi iz Rusije kao sto je to bio slucaj u SFRJ za JNA. Tada je lakse tu istu uvoznu tehniku odrzavati i nabavka rezervnih delova je jedniostavnija nego da imamo uvoz oklopnih vozila iz Rusije a bespilotnih letilica iz Kine ili neke druge zemlje. JNA u bivsoj SFRJ je imala naoruzanje skoro svo iz Rusije pa vec postoji i rutina oko odrzavanja i nabavke rezervnih delova i ubuduce sa novom tehnikom. Licno smatram da je Srbija siromasna zemlja i da nema sredstva ni za bolnice i za nasu decu das se lece od opakih bolesti a ne super debele plate pripadnicima BIA kao i kupovina vojne tehnike za masu miliona €€€€. Svu tu vojnu tehniku poslednje generacije moze Srbija dobiti za upola cene ili veci deo i besplatno da je zvanicna Srbija pametna i udje u vojni savez sa Putinovom Rusijom,Ruske vojne baze po celoj Srbiji bila bi mnogo jednostavnija i bezbedniju za Srbiju i za njen opstanak. Situacija kada nam je zemlja razapeta od mnogih neprijatelja vojni savez sa Putinovom Rusijom danas bio bi mudar potez zarad opstanka teritorijalne celovitosti Srbije,uspostave Ustavnog poretka Srbije nad Nato EU okupiranom juznom Srbijom Kosovo i Metohijom !

  • romanov

    10. novembar 2018 | 19:33

    primer s-400 kina ga ceka 2 god turska i indija 4 godine,,nije tako lako kupiti dobro oruzje,,cak i one puske iz belgije so cekali,,2 god,,fala bogu da imamo i da cemo imati vise,,jer ko ne hrani svoju vojsku ,hranice tudju,,

  • Cika Velja

    10. novembar 2018 | 15:38

    Samo da ne preteramo?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA