≫ 

Rasute su mi kosti na sve strane: Čeda Jovanović se sa Zejtinlika oglasio emotivnom porukom o tužnoj sudbini svojih predaka i srpskih junaka (FOTO)

I ako mora, neka bude tako, jer sve te kosti od nas, mene traže da Srbija živi - rekao je čider LDP-a

  • 6

Lider LDP Čedomir Jovanović na Srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku odao je počast srpskim junacima iz Prvog svetskog rata. Kroz emotivnu poruku, on je otkrio i tužnu sudbinu svojih predaka, koja je je nažalost svojstvena i mnogim drugim srpskim porodicama.

- 11 sati, 11.11.2018... Zejtinlik... Rasute mi kosti na sve strane... Majčine po Kozari, Jasenovcu i Sajmištu... Očeve tamo gde su stigli Moravska divizija drugog poziva, Leteći puk i “Inspekcija rezervnih trupa za obuku vojnika”.

Jovanović na Zejtinliku - Foto: Telegraf

1915. godine čukundeda, gradonačelnik Pirota, pošao za petoricom sinova... Vratio se samo jedan, onaj što se za Hristinu verio pre nego što je sa pukom krenuo... Preostali, otac i četvorica sinova, od kojih ni jedan za vojsku nije stasao, život su za mir svoje zemlje i spokoj svog naroda, porodice i mene dali... Dali da bi nas sačuvali... I danas su sa svojom braćom tu negde oko mene, vas, svih... Kosti su im kraj Vida u Bojićevoj grobnici, negde oko Struge, Kruje, Elbasana, Tirane, Drača, Valone...

Jovanović na Zejtinliku - Foto: Telegraf

Heroji, deca a regruti srpske vojske, 33.000 ih je istih bilo, otišli su svojim putem, kažu da bi im se komandant na kraju marša ubio, da ga nije bio stid od njih 4.000 uprkos svemu preživelih...

Jovanović i Đorđe Mihailović na Zejtinliku -Foto: Telegraf

U mauzoleju piše da su moji prvi stigli na Vido... I još su tamo... Njihovog oca na Zejtinliku ceo vek čuvaju Mihailovići, Đorđe kaže da je poslednji i da nema nikog posle njega... I ako mora, neka bude tako, jer sve te kosti su tamo da bi mi danas živeli... Od nas, mene traže da Srbija živi... Da ih tako čuvamo - poručio je Jovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pidzemon

    11. novembar 2018 | 14:56

    Pu,kako te nije sramota. Ovamo ZEJTINLIK i kosti,a onamo KOSOVO i treba da se preda. Pa te kosti te kunu sa onog sveta kako se ponasas i kako delujes na masu. Koji nemoral u coveku.

  • Jeretik

    11. novembar 2018 | 16:18

    A danas se tvojim precima , zbog tebe , kosti u grobu prevrcu . Ti ne olicavas ama bas nista od onoga za sta su oni ginuli . Nisam izdrzao da citam do kraja , da li ih je ukorio sto su ginuli , ne bih se zacudio .

  • sax

    11. novembar 2018 | 15:08

    Šeta se čeda Solunom po lepom vremenu pa reče daj da svratim do Zejtinlika malo da se promovišem pa nazad na Mikonos dok mu supruga troši dolare po ekskluzivnim prodavnicama..... one dolare....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA