≫ 

Priština krenula u ofanzivu za dobijanje priznanja od Španije: Koriste specijalnu taktiku preko poslovnih ljudi

Za kosovske vlasti važno je normalizovati ili barem poboljšati odnose sa Španijom u narednim mesecima

  • 21

Oštro protivljenje Španije, kao jedne od najmoćnijih članica Evropske unije koja se protivi formalnom priznanju nezavisnosti Kosova, te i dalje blokira pokušaj prijema u EU, UN ili Interpol, ozbiljno remeti planove zvanične Prištine. Zato je Vlada ove nepriznate države pokrenula kampanju za jačanje ekonomskih veza sa Španijom, kako bi ih navela da promene odluku i priznaju nezavisnost Kosova.

Može li ovaj potez Prištine dovesti do toga da Španija promeni svoj stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova i promene politike prema teritorijalnom suverenitetu Srbije?

Za kosovske vlasti važno je normalizovati ili barem poboljšati odnose sa Španijom u narednim mesecima, zbog čega su krenuli u diskretnu diplomatsku ofanzivu a prvi korak je već načinjen kada su prošle nedelje u Prištini primili nekoliko španskih privrednika iz Madrida kako bi ih podstakli da investiraju, prenosi španski portal El Confidencial.

Ukupno 15 malih i srednjih preduzeća iz različitih sektora, proizvođač obuće za decu u Toledo, tehnološka kompanija, mesna kompanija, kompanija za rasvetu, vinarija... boravili su u Prištini, a Poslovni savez Kosova je organizovao sastanke između njih i predsednika poslodavaca Kosova i ministra trgovine, Endrita Šala.

Preduzetnicima je rečeno da Kosovo nudi ogromne mogućnosti za ulaganje i da je u poslednjoj deceniji uprkos neizvesnosti ušlo više miliona evra stranih investicija, navodi portal, pozivajući se na diplomatske izvore.

Oni su preneli poruku španskim privrednicima da Kosovo nikad neće podržati katalonske separatiste, da kosovska vlada odbacuje bilo kakvo poređenje sa Katalonijom i označava razdaljine pokretom katalonske nezavisnosti.

- Rekli su nam da su zainteresovani za pristup Španiji, da podržavaju vladu Madrida, da nemaju šta da kažu o Kataloniji i da su svesni da ne postoje moguće paralele jer u Španiji nije bilo mučenja, represije ili bilo šta slično onome što su oni doživeli. Stoga oni očekuju saradnju Španije i očekuju promenu statusa španske vlade - objasnili su članovi delegacije.

Posle godina blokade pregovora, ocenjuje se da je postignut značajan napredak u pregovorima, a Beograd i Priština imaju mogućnost da reše višedecenijski problem jednom za svagda.

Politički analitičar i predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da ovaj potez ne mora da bude direktno povezan sa pokušajem Prištine da jačanjem ekonomske saradnje navede Španiju da promeni stav o nezavisnom Kosovu.

Foto: Medija centar Beograd

- Ako neko dolazi da gleda, ne znači da će i da kupi i investira, a ako se već ulaže , to znači da oni računaju da neće doći u sukob sa svojom državom. Biznis natera političare, ako ne da promene odluku onda bar da se adaptiraju - rekao je on za Telegraf.

On je objasnio da jedno ne povlači drugo i podsetio da je Grčka, koja nije priznala nezavisnost Kosova, otvorila Kancelariju za trgovinsku saradnju u Atini, a otvoriće i predstavništvo u Prištini. Međutim, ukoliko dođe do povezivanja na poslovnom planu, može da bude uticaja ili da španska vlada toleriše i zbog potreba tih ljudi i zaduži neku ambasadu u Srbiji da im daje konzularne poslove i uđe u odnose sa Kosovom ili da čak dođe do promene politike.

- Mi sad govorimo o jednom periodu pred evropske izbore posle čega su moguće ozbiljne promene u odnosu prema kosovskom pitanju i što se tiče pregovarača, a i onih država koje je ne priznaju. Španija je sada suočena sa žestokim pokretom u Kataloniji. Na to se može reagovati kao što je Rahoj i da se izazove sve veća lavina ili može da počne da se ponaša kao decentralizovana federacija. To onda ne isključučuje da ona prihvata postojanje regiona koji ne priznaje u punom kapacitetu - izjavio je on za naš portal.

Ne mora da bude direktno povezano, ali indirektno jeste, jer nijedan poslovni čovek neće ulagati tamo gde je neizvesno i jedan od  faktora neizvesnosti je ako vaša država ne priznaje tu državu kao nezavisnu, to znači da nemate konzularnu i drugu zaštitu.

VIDEO: Na nedavnom sastanku sa Mogerini, Tači nije spominjao taktiku oko Španije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leka

    12. novembar 2018 | 17:32

    Po hiljaditi put treba ponoviti: iza šiptara stoje četiri zemlje EU, GB, Saudi Arabija i najviše Amerika. Oni će ih ugurati ako treba i u nečiji sedalni deo, jer im priliv dolara od droge, prostitucije, prodaje belog roblja i prodaje ljudskih organa, stalno raste.

  • Dex

    12. novembar 2018 | 17:29

    Nema šanse.... I španci imaju svoje šiptare...

  • Ja

    12. novembar 2018 | 18:37

    Kako mogu strani drzavljani da ulažu u teritoriju Srbije bez njenog znanja?kako mogu buduci investitori uopste da dodju na pregovore sa šiptarima ako je to jos uvek nasa zemlja(trenutno oteta i okupirana)nek mi objasne nase vlasti!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA