≫ 

Nema promene odluke o Kosovu, puna podrška Srbiji: Vučić posle sastanka sa Micotakisom (FOTO)

Postoji jedna prirodna bliskost kada Srbi posećuju Grčku i kada Grci posećuju Srbiju - rekao je Micotakis

  • 31

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić zahvalio je lideru grčke Nove demokratije Kirijakosu Micotakisu na podršci i potvrdi da se pozicija Grčke u vezi statusa Kosova i Metohije neće menjati. Sastanku u prostorijama stranke u Beogradu prisustvovali su i funkcioneri SNS Jadranka Joksimović, Marko Ðurić i Vladimir Orlić.

Vučić je na zajedničkoj pres konferenciji sa liderom Nove demokratije Kirijakosom Micotrakisom rekao da je sa grčkim gostom razgovarao o saradnji dve zemlje i dve partije koje su članice EPP bloka.

- Zahvalan sam predsedniku Micotakisu, što je rekao da se neće menjati pozicija Grčke u vezi statusa Kosova i Metohije - rekao je Vučić.

Naveo je i da je Micotakisa zamolio da nam pomogne i u nekim drugim konkretnim stvarima, a Srbiji veoma bitnim, kao što je glasanje u Interpolu.

Vučić je napomenuo i da je upoznao predsednika Nove demokratije u vezi sa odlukom Prištine o podizanju taksi na uvoz robe iz Srbije. Kako je rekao, to je učinio ne želeći da traži od Atine da arbitrira u tome, ali da skrene pažnju na odnos koji Priština ima ne samo prema Beogradui nego i prema svima drugima.

- Razgovarali smo i kako da ojačamo saradnju u svim forumima Evropske narodne partije - kazao je lider SNS.

Micotakis i Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

On je napomenuo da će se raditi na subvencionisanju grčkih inestitora, pošto je primećen pad u njihovom dolasku u Srbiju.

- Sinoć smo imali dobru večeru, i nadam se da će gospodin Micotakis češće dolaziti u Beograd - istakao je Vučić.

- Nemamo tako dobrih i iskrenih prijatelja kao što je Grčka i uveren sam da ćemo biti isto tako bliski ili još bliži u budućnosti - rekao je Vučić.

Micotakis je na početku svog obraćanja rekao da će srpska država i narod u Grčkoj uvek imati prijatelja.

- Ovo je drugi put da kao predsednik partije Nova demokratija posećujem Beograd i u to ime želim da kažem da je Srbija u grčkom narodu imala, da ima i da će imati iskrenog prijatelja. Grčka vidi Srbiju u EU - izjavio je Micotakis.

Kako dodaje, može još da se radi na bilateralnom odnosu dve zemlje.

- Grčka je tokom devedesetih godina i kasnije bila jedan od prvih investitora u Srbiju, kada su neke države izbegavale da to učine. Nadam se da Grčka daleko iza sebe ostavlja svoju ekonomsku krizu - kazao je Micotakis.

Micotakis i Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

On se osvrnuo na ekonomske reforme koje je sproveo predsednik Vučić i čestitao mu na velikim uspesima.

- Te ekonomske reforme, koje su dokazano teške, imale su rezultat i odražavaju se na svakodnevni život građana. Smanjenje nezaposlenosti, povećanje BDP-a su ozbiljni uspesi - ocenio je Micotakis.

Micotakis je dodao da nemaju nameru da promene stav Grče o pitanju Kosova i Metohije.

- Podržavamo dijalog Beograda i Prištine. Dopustite da dodam da Grčku i Srbiju vežu tradicionalne, religijske i prijateljske spone. Postoji jedna prirodna bliskost kada Srbi posećuju Grčku i kada Grci posećuju Srbiju - rekao je Micotakis i još jednom zahvalio Vučiću na gostoprimstvu.

VIDEO: Ako dođete na ovaj aerodrom u Grčkoj obavezno čučnite

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinisa

    13. novembar 2018 | 11:14

    Bitno je imati prijatelje koji te podrzavaju.

  • Mirko B

    13. novembar 2018 | 11:38

    Grčki narod ,pre svega ,pa Grčka politika,podržavaju Srbiju na njenom putu ka EU i na putu rešenja konflikta sa Prištinom.

  • mara

    13. novembar 2018 | 11:14

    I Grčku čekaju slični problemi kao što ih i mi imamo. Tako da je njihov stav uvek uz bratsku Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA