Zvanično! Kriminalci u Vladi Kosova: Trećina Haradinajevih ministara optužena za krivična dela

Novopostavljenog ministra unutrašnjih poslova Ekrema Mustafu takođe očekuje suđenje

  • 0

Društvu od šest aktuelnih kosovskih ministara sa optužnicama pridružio se i sedmi – novopostavljeni unutrašnjih poslova Ekrem Mustafa, javljaju kosovski mediji, prenosi Kossev. U ovom društvu su i dva zamenika ministara, neki članovi Skupštine Kosova i kosovski gradonačelnici.

Optuženi su za različita krivična dela – zloupotreba službenog položaja, posedovanje oružja, nezakonito zapošljavanje, poslovanje, a sada i za saobraćajnu nesreću. Izgleda, međutim, da to nije više vest za kosovske građane. „Siti su takvih skandala,“ pišu mediji na albanskom, i šalju čestitku.

Kosovski mediji javljaju da novopostavljenog ministra unutrašnjih poslova Ekrema Mustafu takođe očekuje suđenje. Optužen je za saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povređeno dvoje ljudi, jedna osoba lakše i uzrokovanje materijalne štete.

Haradinajev kabinet - Foto: kryeministri-ks.net

Nakon vesti koja je objavljena u petak, do danas se niko od kosovskih zvaničnika nije oglasio u vezi sa ovim. Ali jesu građani.

Preko Fejsbuka poručili su ne samo da bi u „normalnoj vladi trebalo da bude razrešen sa svoje funkcije“, već kosovskim političarima uputili i satiričnu poruku: Da bi postao ministar u ovoj vladi, treba da budeš optužen.

Na Internetu je takođe počela da kruži i fotografija sa natpisom: ČESTITKE! Svaki treći ministar ove vlade ima optužnicu!

Trećinu čelnika vlade kojom rukovodi Ramuš Haradinaj krivično gone kosovski organi vlasti.

Vlada koalicije koju je podržala Srpska lista, sa Ekremom Mustafom, sada ima sedam od 22 ministra protiv kojih su pravosudni organi Kosova podigli optužnice zbog različitih osnova sumnje o zloupotrebi položaja, posedovanju oružja i nezakonitom zapošljavanju, a sada i za saobraćajnu nesreću. Pored sedam ministara, najnovije optužnice podnete su i protiv dva zamenika ministra.

Pored Mustafe, optuženi su još: ministar trgovine i industrije, Endrit Šalja, koji je i pre imenovanja bio optužen za neovlašćeno posedovanje oružja, Palj Ljekaj, ministar za infrastrukturu, Besim Bećaj, ministar za inovacije i preduzetništvo, Rustem Beriša, ministar bezbednosnih snaga, ministar ekonomskog razvoja, Valjdrin Luka i zamenik premijera i ministar za dijasporu, Dardan Gaši. U međuvremenu Luka je proglašen nevinim od strane Osnovnog suda u Prištini, ali predmet je poslat Apelacionom sudu.

Na listi lica sa optužnicama i hapšenih – aktuelnih visokih zvaničnika su i zamenici ministara: Bujar Nerjovaj, bivši direktor opštinske direkcije inspektorata u Prizrenu, a trenutni zamenik ministra, te zamenik ministra za regionalni razvoj, Musa Cena, obojica iz redova stranke Ramuša Haradinaja – AAK.

Pored ministara u Vladi Kosova, probleme sa zakonom imaju i neki članovi Skupštine Kosova i kosovski gradonačelnici.

Predstavnica Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova, pozvala je funkcionere optužene za korupciju da napuste institucije.

Ona je zatražila usvajanje zakona kojim se zabranjuje da lica protiv kojih je podizana optužnica vrše javne funkcije, kao i zakon o oduzimanju imovine licima sa sudskom presudom o nezakonitom pribavljanju imovine.

(Telegraf.rs/Kossev)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA