≫ 

"Zas*ali smo!" Član protokola predsednika Makrona priznao za Figaro: Srbija nepravedno ponižena na komemoraciji u Parizu

Emanuel Makron dolazi 6. decembra u Beograd, a Vučić mu je obećao grandiozan doček i rekao da Srbija neće "zabrljati"

Protokol francuskog predsednika smestio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića izvan zvanične tribine na proslavi 100. godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra 2018, postavivši ga van dometa televizijskih kamera, što je neprihvatljiv propust, s obzirom da je Srbija u Velikom ratu izgubila "1,2 miliona svoje dece", piše "Figaro".

"Zas*ali smo stvar", citira francuski dnevni list, visoko pozicioniranog pripadnika protokola Jelisejske palate, odnosno službe francuskog predsednika, koja je bila zadužena za raspoređivanje šefova država i vlada na počasnoj tribini.

Printsrkin: Facebook/SputnikNews

Oko predsednika Makrona nalazili su se predstavnici zemalja saveznica iz Prvog svetskog rata - Rusije, SAD, Italije i Rumunije, ali i predsednici Bugarske i Turske, kao i kancelarka Nemačke, koje su pre 100 godina bile neprijatelji, a za to vreme jedan čovek, iako rastom ogroman (Vučić), skrajnut je da niže nije moglo biti i postavljen da sedne na suprotnoj tribini, među nižerangiranim ministrima, diplomatama i drugim zvaničnicima.

"Tu Srbiju, sa njenim istorijskim žrtvama, Francuska je ponizila 11. novembra. Možemo samo da zamislimo kako se Aleksandar Vučić osećao dok je, preko puta sebe gledao, osmehnute između Trampa, Putina i Makrona, ozloglašenog Redžepa Tajipa Erdogana ili Hašima Tačija, predsednika (Kosova) zemlje koju Srbija ne priznaje i koja je 1914. bila tek oblast u sastavu Srbije" navodi se u tekstu.

Pritnskrin: Youtube/Global News

Iako se francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni u ponedeljak izvinio u ime Pariza, u Beogradu reakcije nisu izostale.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj u Beogradu, tek obnovljen – vandalizovan je, a čuli su zahtevi da se Pariska i Francuska ulica preimenuju, navodi list.

"Figaro" ukazuje da 6. decembra Emanuel Makron dolazi u Beograd, a Vučić mu je obećao grandiozan doček i rekao da Srbija neće "zabrljati" kada je reč o obeležavanju istorijskog prijateljstva između dve zemlje, koje počiva na zajednički prolivenoj krvi.

VIDEO - Sastanak Vučića i Makrona u četri oka:

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    14. novembar 2018 | 07:51

    Makron ne bi trebalo da dođe u Beograd,koji će nam ...

  • Jasminka

    14. novembar 2018 | 10:25

    Ponizili su oni sebe...pa Merkelova sedi u prvom redu a znamo kako je Njemačka krenula na Francusku ranom zorom kroz šume ..u 2. sv.ratu.

  • Ina

    14. novembar 2018 | 11:19

    Niko od njih ne moze da se meri sa Srbijom, mi smo jedna postena i ponosna zemlja,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA