≫ 

Srbija spremna za nastavak pregovora, ali ne prihvata "Vojsku Kosova": Ivica Dačić danas pred Savetom bezbedosti u Njujorku

Prethodna sednica o Kosovu održana je u maju, a pauza je nastala zbog protivljenja Velike Britanije, SAD i Francuske da se ta tema stavlja na dnevni red svaka tri meseca

  • 2

Posle šest meseci, danas će, zahvaljujući predsedavanju Kine, na sednici Saveta bezbednosti biti razmatran izveštaj generalnog sekretara o radu Unmika od 16. jula do 15. oktobra. Srbiju će ne sednici predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Prethodna sednica o Kosovu održana je u maju, a pauza je nastala zbog protivljenja Velike Britanije, SAD i Francuske da se ta tema stavlja na dnevni red svaka tri meseca, što je bila praksa u poslednjih 19 godina.

Srbiju će predstavljati šef diplomatije Ivica Dačić, koji će izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza Prištine u prethodnom periodu, kao i povećanog broja napada na Srbe i njihovu imovinu u Pokrajini.

Dopisnik RTS-a javlja će Dačić ponoviti stav da je Srbija asolutno spremna za nastavak pregovora, ali u onom tenutku kada Priština ispuni ono što je potpisala, a to se odnosi ne samo na formiranje ZSO, nego i na uredbu o povećanju poreza.

Srbiju će predstavljati šef diplomatije Ivica Dačić, koji će izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji-Foto: Tanjug/MSP

Dačić će takođe ukazati i da je neprihvatljivo formiranje takozvane "Vojske Kosova".

U svom izlaganju, on će dati osvrt na izveštaje generalnog sekretara UN o radu Unmika.

- Jasno i argumentovano ću predočiti najvećim svetskim silama da je formiranje takozvane "Vojske Kosova", odnosno, paravojske, protivno Rezoluciji 1244, koju je i usvojio Savet bezbednosti - rekao je ministar inostranih poslova neposredno pred odlazak na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

VIDEO: Dačić o nedoslednosti zapada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. novembar 2018 | 09:34

    HVALA VELIKOM KINESKOM PRIJATELJSKOM NARODU NA POMOCI U RESAVANJU SRPSKOG PITANJA !!! SRBIJA JE POD NATO OKUPACIJOM -SRBIJA JE UGROZENA !!!!

  • N N

    14. novembar 2018 | 09:56

    Sa okupatorom i teroristima se ne pregovara ni po bilo kom osnovu. Proglasati okupaciju i staviti tacku na ovaj cirkus sa otimanjem dela nase teritorije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA