≫ 

SPC podržala Rusku crkvu: Da li sledi osveta vaseljenskog patrijarha?

Srpska pravoslavna crkva stala je na stranu Ruske pravoslavne crkve, najviše zbog toga što bi ovaj potez mogao dovesti do stvaranja "Makedonske", "Crnogorske" i "Hrvatske pravoslavne crkve"

  • 7

Odluka Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da da saglasnost za priznavanje nezavisnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, izazvala je veliku buru, a mnogi smatraju da to može otvoriti Pandorinu kutiju i dovesti do raskola nemerljivih razmera u pravoslavnom svetu, jer vodi ka priznanju još nekoliko nekanonski priznatih crkava.

- Ruska pravoslavna crkva odluku je osudila kao katastrofalnu, jer predstavlja legalizaciju raskola - saopštio je Aleksandar Volkov, portparol patrijarha Moskovskog i cele Rusije Kirila i naglasio da je Patrijaršija Konstantinoplja prešla crvene linije.

Srpska pravoslavna crkva stala je na stranu Ruske pravoslavne crkve, najviše zbog toga što bi ovaj potez mogao dovesti do stvaranja "Makedonske", "Crnogorske" i "Hrvatske pravoslavne crkve", što je otvorilo pitanje da li sada možemo očekivati odmazdu vaseljenskog patrijarha?

Srpska pravoslavna crkva stala je na stranu Ruske pravoslavne crkve, najviše zbog toga što bi ovaj potez mogao dovesti do stvaranja Makedonske, Crnogorke i Hrvatske pravoslavne crkve-foto: SPC

U saopštenju Svetog arhijerejskog Sabora stoji da je Carigradska Patrijaršija donela kanonski neutemeljenu odluku da rehabilituje i za episkope prizna dvojicu vođâ raskolničkih grupacija u Ukrajini, Filareta Denisenka i Makarija Maletiča, zajedno sa njihovim episkopatom i klirom, od kojih je prvi svojevremeno kanonski lišen čina, a potom isključen iz crkvene zajednice i podvrgnut anatemi, a drugi je ionako lišen apostolskog prejemstva kao duhovni izdanak sekte takozvanih samosvetih, te ih stoga, kako se navodi, SPC neće priznati.

Verski analitičar, Draško Đenović, smatra da je u pitanju proces, te da se nikakva promena ne može desiti "preko noći".

- Što se tiče Makedonije, mislim da će definitivno pokušati da izdejstvuju isto što i Ukrajinci, ali će najpre sačekati da se reši pitanje njihove crkve. Makedonija ima problem jer im Grčka ne da ime, Bugari tvrde da makedonski jezik ne postoji, već je to bugarski dijalekt, a nemaju ni teritoriju, jer su se Albanci toliko raširili da njima preti i podela Makedonije, na neki način, zbog velikog broja Albanaca. Njima je potrebno da imaju nešto svoje, a to je crkva koja trenutno jeste SPC - izjavio je on za Telegraf.

Verski analitičar, Draško Đenović, smatra da je u pitanju proces, te da se nikakva promena ne može desiti "preko noći"-Foto: Medija centar Beograd

S druge strane, kada je u pitanju Crna Gora, objašnjava da se tu neće u skorije vreme nešto menjati, sve dok je na njenom čelu mitropolit Miraš Dedeić, koji je raščinjen od Vaseljenske patrijaršije, pa je mala verovatnoća da će Vartolomej dati autokefalnost crkvi na čijem čelu je neko koga je on raščinio.

- Činjenica je da je "Crnogorska crkva" nije toliko bitna, jer je Crnogoraca malo, a sa druge strane, najveći crnogorski grad je Beograd. Za razliku od Makedonije, gde većina naroda jeste za "Makedonsku pravoslavnu crkvu", u Crnoj Gori tu ideju podržavaju političari, dok je narod uz SPC. To je bitno, uz koga stoji narod - objašnjava Đenović.

Kako ocenjuju stručnjaci, ono što svi zanemaruju u ovom pravoslavnom sukobu, jeste činjenica da tu postoji ne samo političkih nego i ekonomskih elemenata.

Priznavanje "Ukrajinske pravoslavne crkve", koju su podržale zapadne sile, za cilj ima slabljenje Vladimira Putina Ruske pravoslavne crkve-Foto: Tanjug/AP

Priznavanje "Ukrajinske pravoslavne crkve", koju su podržale zapadne sile, za cilj ima slabljenje Vladimira Putina Ruske pravoslavne crkve.

- Ruska crkva ima polovinu vernika. SPC nije toliki faktor u pravoslavnom svetu, nije ni brojčano ni finansijki toliko jaka. Kada su u pitanju srpska i makedonska crkva, niti iko pokušava da oslabi status Srbije, niti je SPC nešto posebno jaka i bogata - rekao je Đenović.

On je objasnio da "ima tu još puno posla", ali Makedonija nije nikome baš na prvom mestu.

- Jedno je Ukrajina koja ima ogromnu teritoriju, finansije i sve ostalo, gde je poenta oslabiti Rusiju.  A Makedonija, Srbija... mi smo "sića" - poručio je on.

VIDEO: Pravoslavlje puklo na pola

J. Nikolić (j.nikolić@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бранкица

    14. novembar 2018 | 16:56

    Браво. Само уз браћу русе треба бити

  • Jaa

    14. novembar 2018 | 17:00

    Sramota za pravoslavlje što se razjedinjuje,,a katolicizam se širi

  • Banne

    14. novembar 2018 | 17:05

    Znaci, CPC niti ko priznaje, niti ima vernike. Jedini vernici, vladajuca stranka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA