≫ 

Ovakvu Anu Brnabić nikad niste videli: Žestoki odgovori srpske premijerke nemačkom novinaru usred Berlina (FOTO)

- Jel mogu ja da kažem ili ćete vi imati intervju sami sa sobom? - pitala je premijerka domaćina u Zoni konflikta

  • 23

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, prilikom posete Berlinu dala je intervju za Deutsche Welle u njihovoj emisiji "Zona konflikta", gde se na momente čak i sukobila sa nemačkim novinarom Timom Sebastijanom. Predsednica Vlade pokazala je smelost kakvu do sada nismo imali prilike da vidimo. Nije se libila da na oštra pitanja odgovori još oštrije i nije dozvolila da se omalovažavaju uspesi koje je Srbija postigla.

Naime, domaćin je upitao premijerku da li je svesna da je su Evropskoj uniji dojadile zemlje Zapadnog Balkana, na šta je premijerka oštro odgovorila:

- Mislim da nije diplomatski da vi pričate u ime Evropske Unije, to prosto nije u redu - rekla je Brnabić.  Novinar DW je bio prilično uporan pa je premijerka u jednom trenutku morala da ga otvoreno pita "Jel mogu ja da kažem ili ćete vi imati intervju sami sa sobom?".

Voditelju to nije bilo dovoljno. Insistirao je da premijerka kaže da je uslov za ulazak u EU priznanje tzv. nezavisnog Kosova. Na njegovu konstataciju da je Brnabić ranije rekla da "želi saradnju Srba i Albanaca, nekakav kompromis, kulturološko prožimanje, bilo šta", te zaključak da sve nabrojano može da traje 20 godina, usledilo je i neumesno pitanje: O čemu vi pričate?!

Printskrin: dw.com

- Da, to jesam rekla. Gospodine, neka će trajati 20 godina, rešenje mora biti kompromis. I ako traje toliko, u redu ako EU hoće da čeka 20 godine super, ako neće i to je u redu, mi reforme sprovodimo zbog naših građana - odgovorila je premijerka.

Voditelj: A da ne radite to samo zbog novca iz EU fondova?

- Ne, mi koristimo novac iz pristupnih fondova, a delimo sa EU iste vrednosti i reforme sprovodimo zbog građana - srezala je premijerka novinaru u Berlinu, u srcu Evrope, gde nije dozvolila da se o Srbiji govori proizvoljno, bez argumenata, da se iznose mišljenja koja ne odgovaraju realnosti.

Posebno buran bio je razgovor o ratnim zločinima. Voditelj je insistirao da premijerka Brnabić prizna da se u Srebrenici desio genocid, a onda i prešao granicu zaključujući da premijerka nikada neće priznati genocid u Srebrenici. 

Voditelj: Ali pogledajte, pa međunarodne institucije su rekle da se genocid desio. To je za vas crvena linija koju nećete preći, zar ne? Vi hoćete da prekrajate istoriju....

Printskrin: dw.com

- Gospodine, u redu. Neka su rekle. Za Srbiju se genocid u Srerenici nije dogodio. Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje. Niko ne prekraja istoriju, mi samo kažemo ono što su činjenice za nas i dala sam vam odgovor i ponoviću - u Srebrenici se nije desio genocid. Takođe, vi posmatrate Srbiju kao da je ona neki izolovani sistem. Pogledajte kako zemlje u regionu tretiraju ratne zločince... - navela je predsednica Vlade.

Zatim je istrajala u nameri da predstavi sve uspehe koje je Srbija postigla na polju eUprave, vladavine prava, stabilizacije ekonomije itd.

- Vi ne možete omalovažavati sve uspehe koje je Srbija postigla i donositi proizvoljne procene. Ponosna sam na to kako se Srbija suočava sa svojom prošlošću - istakla je Brnabić.

Čitav intervju možete pronaći na DW, kao i kompletan video.

Brnabić: Oni se fotografišu, ja gledam s čime ću pred građane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LB

    15. novembar 2018 | 00:12

    Ironija je kada Švabo priča o genocidu......

  • Wien

    14. novembar 2018 | 22:20

    Trebala mu je reci da su dva puta zube polomili na Srbiji i da se poslije treceg nece oporaviti...

  • Vukodlak

    14. novembar 2018 | 23:58

    Dokaz da Srbiju ne smatraju ,pravnom drzavom vec zele po njihovom ,,MARSALOV"plan da sprovode i posle 50 god.Jedno je sigurno:Ako nemogu Rusima nista daj da ostrimo m... nad Srbima.dosta je bilo licimerja ,podvala ,prevara,obmana ,i lazi , vreme je da se .EU uozbilji.Mi tamo zelimo kao normalan svet ali na zalost EU upravljaju BOLESNI umovi. Trenutno Mi tamo nemamo sta da trazimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA