KFOR je uspešna NATO priča, sa najdužom operacijom i 4.000 trupa iz 28 zemalja: Kuoči o mandatu KBS i njihovom odnosu prema Alijansi

Što se pripadnika KBS, pak, tiče, njima je potrebna dozvola Kfora za sever

  • 2

Komandant Kfora Salvatore Kuoči poručio je danas da je važno da se zna da za svaku inicijativu koja ima bilo kakve veze sa mandatom Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) prethodno moraju biti konsultovani predstavnici svih zajednica na Kosovu.

Kuoči je u intervjuu za Juropijen vestern Balkans (EWB) rekao da takođe NATO treba konsultovati o svemu što se odnosi na mandat KBS.

- Ukoliko bi se promenio mandat KBS, Severnoatlantski savet bi trebalo da preispita nivo NATO anganžmana na Kosovu. Važno je da, o bilo kakvim inicijativama koje se odnose na mandat KBS, treba konsultovati sve zajednice na Kosovu i NATO saveznike - rekao je Kuoči.

Pozicija NATO po tom pitanju je jasna, kazao je Kuoči i dodao da Alijansa podržava KBS u, kako je naglasio, "njihovom aktuelnom mandatu".

Prema njegovim rečima, KBS su "profesionalne snage i izvor stabilnosti u regionu", a NATO ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti Kosova.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

NATO ne namerava da promeni ili smanji misiju Kfor na Kosovu, ali, kako je dodao, Alijansa ne planira svoje stalno prisustvo na toj teritoriji.

- Rad Kfora je oduvek bio zasnovan na okolnostima, što znači da se bilo koja izmena brojnog stanja i misije događa u zavisnosti od promene uslova na terenu, a o tome odlučuje Sevrnoatlantski savet - naveo je.

Istakao je da Kfor ima stalnu komunikaciju sa Vojskom Srbije, te da ta saradnja odlično funkcioniše na svim nivoima odgovornosti.

Kosovska policija, prema njegovim rečima, funkcioniše na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever.

Što se pripadnika KBS, pak, tiče, njima je potrebna dozvola Kfora za sever.

Na pitanje o trenutnoj bezbednosnoj situaciji, posebno nakon pojavljivanja kosovskog predsednika Hašima Tačija na Gazivodama i posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovskoj Mitrovici, Kouči je ocenio da je situacija "mirna i pod kontrolom".

- Kfor stalno budno prati situaciju, a trenutno, nema naznaka o bilo kakvim povećanim tenzijama. Bezbednosna situacija se nije promenila nakon te dve posete i nikakvih incidenata nije bilo tokom tih poseta - rekao je Kuoči.

- Kfor je uspešna priča NATO-a, najduža operacija sa oko 4.000 trupa na zemlji sa pripadnicima 28 zemalja saveznica - zaključio Kuoči.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. novembar 2018 | 19:19

    NATO OKUPATOR TREBA DA NAPUSTI SRBIJU A SMERI DA OSLOBODE BAZU BONDSTIL KAKO BI SE SRPSKA VOJSKA PO REZOLUCIJI SAVETA BEZBEDNOSTI 1244 VRATILA NA KOSOVO I METOHIJU!!!

  • Тодорић

    15. novembar 2018 | 19:08

    Добро је што зна да се хвали.Верују му сви чија територија није окупирана.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA