≫ 

Sa Havaja na Kosovo: Ko je Roj Makareg, novi komandant Bondstila koji menja Nika Dučića?

Makareg je pre stupanja na dužnost komandanta brigade na Havajima u novembru 2017, u Nacionalnoj gardi nešto više od dve godine radio kao kontrolor

  • 22

U Bondstilu, američkoj vojnoj bazi pod komandom KFOR na Kosovu, u subotu će biti izvršena primopredaja dužnosti komandanata i na čelu baze umesto pukovnika Nika Dučića naći će se pukovnik Roj Makareg.

U okviru ove predaje komande u KFOR Multinacionalnoj borbenoj grupi - Istok Makaregov Borbeni tim 29. pešadijske brigade iz Kapoelija na Havajima smeniće odlazeći Dučićev Borbeni tim 79. pešadijske brigade iz kalifornijskog grada San Dijega.

Roj Makareg (desno) Foto: DVIDS, Ministarstvo odbrane SAD

Obe jedinice deo su Nacionalne garde američke vojske.

Prema podacima američkih medija i sa njegovog "Linkdin" profila, 45-godišnji Makareg je pre stupanja na dužnost komandanta brigade na Havajima u novembru 2017, u Nacionalnoj gardi nešto više od dve godine radio kao kontrolor, odnosno glavni finansijski menadžer i pod njegovim nadzorom nalazio se budžet od 16 milijardi dolara.

Printskrin: Youtube/Tribuna Channel

Njegovi roditelji su 80-ih godina prošlog veka sa Filipina emigrirali u havajsku prestonicu Honolulu, a Makareg je u akademskoj karijeri prvo diplomirao na Univerzitetu Havaja u Manoi, zatim stigao do mastera iz poslovne administracije kalifornijskog Univerziteta Touro, a potom i do mastera iz nacionalne bezbednosne strategije na Nacionalnom ratnom koledžu koji je u sklopu američkog Nacionalnog univerziteta odbrane u Vašingtonu.

Prvu vojnu funkciju imao je u bazi američke vojske Spirhed u Kuvajtu, da bi potom služio u Birou Nacionalne garde, a radio je i u Pentagonu gde je nakon dobijanja čina pukovnika bio jedan od pet zamenika Sekretara vojske u Ministarstvu odbrane SAD.

Makareg će na Kosovu bili komandant baze Bondstil koja može da primi do 7.000 vojnika i najveća je američka vojna baza na Balkanu.

VIDEO: Komadant KFORA Nik Dučić na liturgiji u Pasijanu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dana

    16. novembar 2018 | 09:16

    Mislim da ova promena nama nista ne znaci

  • rada

    16. novembar 2018 | 08:44

    To nekome smeta što je Nik Srbin! Amerikanci bi svuda da su mirođija.

  • Jeretik

    16. novembar 2018 | 12:45

    Nik Ducic je na licu mesta sagledao punu istinu , i posto mu je proradila savest , kada je vidio sta se zaistai radi Srbima od kojih potice , a nemocan da na to utice , sam je zatrazio premestaj , da ne bi bio saucesnik u zlocinu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA