Dva ministra stalno "udaraju packe" Skupštini: Maja Gojković tvrdi da niko ne deli mišljenje Zorane Mihajlović

Predsednica parlamenta kaže i da kritike prima rado, nije nedodirljiva, ali i da drugi moraju da budu spremni za to

  • 6

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković izjavila je da je oštrica kiritke upućena Sulejmanu Ugljaninu, koji je, kako kaže, na stravičan način napao državu u kojoj živi, vešto okrenuta prema predsedniku skupštine, pa time i SNS-u.

- Sve kritike koje sam dobila zbog želje da smirim situaciju tumačim kao pokušaj obračunavanja sa Aleksandrom Vučićem jedne od stranaka koje su u koaliciji sa Ugljaninom - rekla je Gojković u intervjuu za današnju "Politiku" odgovarajući na pitanje da je priča o njenom ultimatumu bacila senku na izjavu Sulejmana Ugljanina o Srbiji kao "fašističkoj tvorevini", koju je SNS prvi osudio u parlamentu.

Ona kaže i da kritike prima rado, nije nedodirljiva, ali i da drugi moraju da budu spremni za to, jer politika nije bajka.

- Neki su, međutim, vrlo osetljivi na kritiku ili uvredu, a kad vređaju njihovog koalicionog partnera iza čijeg imena su izašli na izbore, podrazumeva se da sede i da gledaju svoja posla - kaže Gojković povodom zamerki koje joj je uputio Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i lider SDPS-a.

Gojković - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodaje da nije ništa pogrešno, ni drugačije uradila kada je dozvolila postavljanje poslaničkog pitanja i Ljajiću, kao i da je ispravno reagovala na ultimatum koji joj je postavio Muamer Bačevac, poslanik SDPS-a jer kako kaže, to nije bila pretnja i ultimatum njoj kao predsedniku parlamenta, nego državi Srbiji, a "ja sam tu kolateralna šteta".

- Ne tvrdim da ja to radim dobro, a ukoliko Rasim Ljajić smatra da to može da radi bolje, tolerantnije, ili bi bolje prekidao jedne, a davao reč drugim poslanicima, moja ponuda njemu od pre nekoliko godina da bude predsednik Narodne skupštine i dalje stoji. Ja naravno ne pretendujem da budem na njegovom mestu - rekla je Gojković odbacivši navode da želi Ljajićev resor.

Povodom ultimatuma koje je Bačevac uputio da se oduzme mandat Vojislavu Šešelju i uvreda koje je izneo, kaže da se Bačevac nije izvinio, a da su ona i Ljajić izmenili SMS poruke izvinjenja.

Na pitanje da je Bačevac dva puta ponovio ultimatum, ali da se u medijima govorilo o njenom ulitmatumu da se jasno odrede prema Ugljaninu, Gojković kaže da su u ovom slučaju iskoristili svoje unutrašnje prijatelje za "spinovanje protiv nje", mada su, kako podseća u koaliciji.

Gojković navodi i da već postoji tendencija dva ministra da "udaraju packe" Narodnoj skupštini, mada je u njenoj nadležnosti kritika rada izvršne vlasti, a ne obrnuto.

Zorana Mihajlović - FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Upitana da li je očekivala od ministarke Zorane Mihajlović da govori o njenom ultimatumu, Gojković odgovara negativno.

- Naravno od svoje stranke imam veliku podršku, niko ne deli Zoranino mišljenje i iza toga stojim. Molila bih ministre da se uzdrže od komentara na rad Narodne skupštine, da se naviknu da poslanici nadziru njihov rad i da ih kritikuju. Tako je u Evropi, a svi žele u Evropu - rekla je ona.

Gojković smatra i da nema razloga za vanredne izbore, jer parlament funkcioniše, što se meri time da li se usvajaju zakoni i što pokazuje ima li vlada podršku.

- Za sada to funkcioniše, nema nikakvih naznaka da bilo ko od poslanika vladajuće većine ne želi više da podržava vladu - navodi Gojković.

Ona ocenjuje i d aje normalno da se stranke ne slažu u svemu bez obzira da li su u koaliicji ili na drugoj strani.

- Svaka brani politički prostor za sebe. S te strane razumem SDPS, ali ne razumem ćutanje kad se napada SNS i Aleksandar Vučić čije je ime bilo na listi na kojoj su ušli u parlament- ukazuje Gojković.

Prema njenim rečima, što se tiče opozicije tu je došlo do prevare birača.

- Imamo poslaničke grupe kojih nije bilo na izborima, a tvrde da predstavljaju nekog - napominje Gojković i dodaje da je tragikomično kada se upućuju strelice prema njoj da je menjala stranke, navodeći primer Sande Rašković Ivić, Dijane Vukomanović, Marinike Tepić koje su izabrane na jednim listama, a sada zastupaju Ðilasa, Jeremića, Jankovića...

VUČIĆ SE U PARIZU PONEO DRŽAVNIČKI

Gojković je ocenila i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobro postupio što je otišao u Pariz i naglasila da se on tamo poneo državnički.

Ona je za današnju "Politiku" rekla da je Vučić na obeležavanju godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu predstavljao našu zemlju koja je bila na pravoj strani i sve nas čiji su preci dali živote za slobodu, a takvih je oko milion i trista hiljada.

- Uvreda koju smo tamo dobili je nešto što se ne može razumeti. Iskreno, divim mu se što je ostao i izdržao sve to, poneo se državnički - istakla je Gojković.

Mi ćemo, dodala je, Francuskoj odgovoriti tako što ćemo njihovog predsednika Emanuela Makrona dočekati domaćinski i veličanstveno, tako ćemo pokazati veličinu ove države i kakav smo mi narod.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA