≫ 

Maju Gojković optužuju da je "namestila" izložbu o ocu, oglasila se autorka i otkrila o čemu je reč

Predsednica je Skupštine poručila da je ovo omaž advokatskoj profesiji u 20. veku u Vojvodini

  • 7

U Galeriji likovne umetnosti Rajka Mamuzića otvorena je izložba "Advokat" posvećena advokatskim porodicama Gojković, Romčević i Milić, a jedna od osoba kojima je posvećena je i otac aktuelne predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, čija je najava na društvenim mrežama izazvala ozbiljnu buru.

Predsednica je Skupštine poručila da je to omaž advokatskoj profesiji u 20. veku u Vojvodini.

- Kroz priče o radu Mite Gojkovića i njegovih kolega Stevana Romčevića i Tomislava Milića, doajena advokature Novog Sada, ali i bivše Jugoslavije, ova izložba svedoči o vremenu u kom za advokate nije bilo malih i velikih slučajeva, jer su braneći svoje klijenta branili i princip da je pravda jednaka za sve - rekla je Gojkovićeva, otvarajući izložbu.

Predsednica je Skupštine poručila da je ovo omaž advokatskoj profesiji u 20. veku u Vojvodini-FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP

Sa jedne strane su oni koji je osporavaju, jer je u najmanju ruku, kako kažu, reč o "bezobrazluku i primitivizmu", dok drugi, pre svega njeni autori, kažu da je reč o zanimljivoj istorijskoj građi i porodici, pa se na druđtvenim mrežama povela ozbiljna polemija na tu temu.

Nadležni u novosadskoj galeriji kažu da ta izložba "predstavlja svedočanstvo o advokatima koji su svojim radom ostavili trag u toj profesiji u drugoj polovini 20. veka u Novom Sadu i Vojvodini".

Prema njihovim rečima, "u nimalo lakim vremenima, kada je advokatura kao nezavisna i samostalna profesija bila na ispitu, advokati su pristupom kojim su stalno i iznova u svakom postupku dokazivali da postoje isključivo zbog građana i svojih klijenata, kao poslednji branioci njihovih prava zagarantovanih Ustavom i zakonima, ostavili dubok trag".

Direktor Galerije Mileta Poštić kaže da je izložba o čuvenom novosadskom advokatu Miti Gojkoviću organizovana u saradnji sa beogradskim Muzejom istorije Srbije-FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP

Direktor Galerije Mileta Poštić kaže za "Blic" da je izložba o čuvenom novosadskom advokatu Miti Gojkoviću organizovana u saradnji sa beogradskim Muzejom istorije Srbije.

- Autori su pokušali da dočaraju kako je izgledala Gojkovićeva kancelarija i tamo će posetioci moći da se upoznaju sa bogatom dokumentacionom građom koja sadrži predmete kojima se bavio čuveni advokat i da pomoću fotografija vide sa kim je sarađivao, a to su sve poznata imena novosadske advokature tog vremena: Stevan Rončević, Tomislav Milić, Đorđe Veber, Fedor Kolesar, Oliver Novaković, Milorad Botić i mnogi drugi - objašnjava Poštić.

Dušica Bojić, autorka izložbe i direktorka Istorijskog muzeja Srbije rekla je da je genealogija porodice nešto posebno, a da je porodica Gojković odabrana da bude predstavljena ove godine-FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP

Dušica Bojić, autorka izložbe i direktorka Istorijskog muzeja Srbije rekla je da je genealogija porodice nešto posebno, a da je porodica Gojković odabrana da bude predstavljena ove godine.

- Vrlo bitno za genealogiju porodice je da se tradicija nastavlja, a mi u ovom slučaju imamo 60 godina postojanja jedne kancelarije, sa oca na majke na decu i unuke - kazala je Bojić.

U ime Advokatske komore Vojvodine govorio je njen predsednik Vladimir Beljanski koji je poručio da je malo advokatskih kancelarija koje mogu da se pohvale tako dugom tradicijom, te da je njen osnivač, Mita Gojković bio je jedan od najuglednih advokata u Srbiji.

U ime Advokatske komore Vojvodine govorio je njen predsednik Vladimir Beljanski koji je poručio da je malo advokatskih kancelarija koje mogu da se pohvale tako dugom tradicijom-FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP

- Mitin rad je prvenstveno bio okrenut građanskom pravu. Ova izložba je ne samo sećanje na kolege Gojkovića, Romčevića i Milića, nego i sećanje na jedno vreme u kom je bilo više dostojanstva i koje je sporije teklo - rekao je Beljanski.

Na izložbi, koja će biti otvorena do 1. decembra, posetioci će moći da vide najrazličitije stvari kada je reč o advokaturi, od toga kako je izgledao rad advokatskih pripravnika, šta su morali da rade, kako je izgledao pripravnički staž... Biće tu i druge dokumentacije, fotografija, ali i predmeta koje su nekada koristili u radu, kako je izgledala advokatska kancelarija tog doba, i to ne samo advokata Mite Gojkovića, već i drugih.

VIDEO: Dok neki funkcioneri otvaraju izložbe Dragan Marković Palma sklapa nove poslove u Egiptu gde je i kamilu zajahao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA