Porez Prištine je udar na džepove građana: Srbi sa severa KiM se žale, evo koliko su cene pojedinih proizvoda "skočile"

Istraživanje je pokazalo da je povećanje poreza "udar na džepove građana", a Srbi su se posebno žalili na povećanje cena mleka i mlečnih proizvoda

  • 31

Srbi u severnom delu Kosovske Mitrovice žalili su na porast cena, nakon što su privremene prištinske institucije odlučile da povećaju takse na robu iz centralne Srbije i BiH za 10 odsto.

Istraživanje Kontakt plus radija je pokazalo da je povećanje poreza "udar na džepove građana", a Srbi su se posebno žalili na povećanje cena mleka i mlečnih proizvoda.

Jedan litar mleka Imlkove "Kravice" sada košta 110 dinara ili oko 1 evro.

Upkos upozorenjima evropskih zvaničnika da prištinske vlasti moraju da vrate visinu takse na prethodni nivo, premijer privremenih institucija u Prištini, Ramuš Haradinaj kaže da se to neće dogoditi, te najavio mogućnost da će ta mera trajati duži vremenski period.

Nije isključio ni mogućnost da taksa bude dodatno povećana.

Foto: Marko Jovanović

Ministar trgovine u Vladi Srbije, Rasim Ljajić izjavio je juče da zbog uvođenja ove mere predstavnici Srbije neće učestvovati na predstojećem satanku CEFTA u Prištini 20. i 21. novembra, ali ni na ministarskom sastanku u okviru nedelje te organizacije. On je ocenio da je ovo najveća kriza od početka primene Cefta sporazuma.

Za osam dana, koliko je na snazi prištinska taksa, plasman robe iz centralne Srbije i BiH je prepolovljen. Povećanja cena još nema, jer ima zaliha robe, a posledice se sabiraju.

- To povećanje cena od deset odsto na tzv. porez od deset odsto u ukupnoj masi neće biti deset odsto jer se onda povećava PDV, troškovi transporta, troškovi fitosanitarnih pregleda, povećavaju se i drugi troškovi. Tih deset odsto na tržištu može da dovede do značajnog povećanja cena - napominje Nenad Rikalo, kosovski ministar poljoprivrede u ostavci.

Na sve ovo Vlada Srbije ne može da odgovori kontramerama. Može bojkotom za sada sastanaka u Cefti.

Ako se neko ne pridržava onoga što je potpisao i na šta se obavezao, onda imate političku reakciju-ZORAN ZESTIC

- To je očekivana reakcija, ako se neko ne pridržava onoga što je potpisao i na šta se obavezao, onda imate političku reakciju. S druge strane, moraju neke stvari da se vrate tamo gde su bile, na ono što ste preuzeli kao obavezu, jer u suprotnom niti ste pouzdani niti možete da poručite svojim biznismenima i svojoj privredi da mogu da računaju na stabilno poslovanje - ukazuje predsednik PKS Marko Čadež.

Iako mnogi tvrde da je prištinska odluka politička, realne su ekonomske posledice – najviše će trpeti meštani Kosmeta.

- Ovo jeste trgovinski rat, to nije sporno. Ovo je korišćenje kapaciteta, koji je ograničen, ali ipak postoji da se kroz trgovinu utiče, da se izdejstvuju neke političke odluke. Jedini izlaz iz ove situacije je da se takse vrate tamo gde su bile, da se svi vratimo u okvire Cefta sporazuma - ističe Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

Stav SAD je jasan: uvozne takse predstavljaju kršenje sporazuma Cefte i ugrožavaju dugoročnu stabilnost i prosperitet regiona-FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

To očekuje i Amerika, potvrdio je ambasador Kajl Skat koji se sastao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

- Stav SAD je jasan: uvozne takse predstavljaju kršenje sporazuma Cefte i ugrožavaju dugoročnu stabilnost i prosperitet regiona. Ne treba skretati pažnju sa dijalog - poručuje ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    16. novembar 2018 | 13:25

    Velika sramota zlikovaca poput Haradinaja i Tacija sta rade ljudima dole na Kosovu

  • Joca

    16. novembar 2018 | 17:10

    Ovaj znak švajcarske banke na šiptarskom prelazu bode oči, daje do znanja ko podržava lažnu državu i granicu

  • Mirka

    16. novembar 2018 | 12:42

    e jos jedna u nizu bahatih odluka pristinskih politicara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA