Članstva Srbije u EU neće biti bez priznanja Kosova, nemački poslanik poručio: To je bio uslov da se uopšte počne sa pregovorima

Svakome je od početka to bilo jasno i zato me iskreno čudi da se sada oko toga digla tolika prašina - izjavio je Peter Bajer

  • 35

Poslanik Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu Peter Bajer izjavio je da punopravnog članstva Srbije u Evropskoj uniji neće biti bez priznanja Kosova i istakao da je to bio uslov da se uopšte počne sa pregovorima, prenosi Dojče Vele.

On je za Dojče vele rekao da ga čudu prašina koja se u Srbiji digla zbog te njegove izjave prilikom posete Srbiji, jer to nije ništa novo.

- Znam da to nije jednostavno, ali to je zapravo bio uslov da se uopšte započne s pregovorima. Svakome je od početka to bilo jasno i zato me iskreno čudi da se sada oko toga digla tolika prašina - rekao je on.

Na pitanje da li je moguć kompromis ako premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo, Bajer je rekao da je to zaista teško.

Poslanik Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu Peter Bajer izjavio je da punopravnog članstva Srbije u Evropskoj uniji neće biti bez priznanja Kosova-FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

- Mogu, međutim, i da razumem zašto premijerka Brnabić to tako kaže. Još je prerano konkretno razgovarati o modelu priznavanja i znam da je sve to zajedno povezano s Ustavom Srbije i nešto što će se dešavati za nekoliko godina - naglasio je Bajer.

On je istakao da je upravo zbog toga pre par dana u Beogradu jasno hteo da stavi do znanja da je dijalog sa Prištinom, normalizacija odnosa i na kraju priznanje Kosova supstancijalni deo pregovora sa EU. Bajer smatra da isticanje projekta formiranja vojske Kosova nije prepreka traganju za kompromisom i ističe da razume strahove Srbije, ali da niko u Beogradu ne bi trebalo da strahuje ili da se oseća ugroženim zbog toga.

Poslanik Bundestaga je ponovio da je Nemačka protiv razmene teritorija zbog toga što bi to moglo dovesti do nestabilnosti u drugim delovima regiona, kao što su Republika Srpska i Bosna i Hercegovina.

- Mislim da smo u 21. veku već prešli preko toga da povlačimo granice po etničkom principu. A ako do toga i dođe, šta će biti sa Srbima na jugu Kosova koji ne bi bili uključeni u tu akciju - upitao je Bajer.

Bejer je insistirao da je netačno da se samo Nemačka protivi eventualnoj razmeni teritorija, kako mediji vole da ponavljaju-Foto: Tanjug/AP

On je insistirao da je netačno da se samo Nemačka protivi eventualnoj razmeni teritorija, kako mediji vole da ponavljaju.

- Zapravo je malo onih koji podržavaju tu ideju. Na Kosovu je to u suštini samo Hašim Tači, a trebalo bi se zapitati da li je zaista tačno da SAD aktivno podržavaju razmenu teritorija. Mislim da to nije slučaj i uskoro ću u Vašingtonu da razgovaram o toj temi, a već znam da se tamo ta ideja ne prihvata s oduševljenjem - rekao je Bajer.

Na pitanje kako komentariše insinuacije da je Nemačka protiv razmene teritorija zato što bi to dovelo do sređivanja odnosa Beograda i Prištine, a Srbiju bi dovelo pred vrata Evropske unije, što Nemačka ne želi, Bajer je rekao da se u medjima, a posebno na Balkanu, pojavljuju svakakva nagađanja koja nemaju veze s istinom.

(Telegraf.rs/DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjani

    16. novembar 2018 | 17:02

    Švabo evo da i mi tebe obavestimo, članstvo u eu nam ne treba a Kosovo nećemo nikada priznati jer ono je teritorija Srbije!

  • Anna

    16. novembar 2018 | 14:37

    Onda Srbija nece nikad uci u EU.

  • ivana

    16. novembar 2018 | 14:38

    Suludo je davati bilo kakav sud o Kosovu i priynavanju istog, ako to nije u skladu sa Srbijom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA