≫ 

Haradinaj već dao milion evra Tačiju da se približi Trampu: Sad mu je dao još 100 hiljada da plati lobističku kompaniju

Ugovor je potpisan kritične noći kada se na Kosovu diskutovalo o ukidanju Specijalnog suda

  • 71

Prošle godine američkoj lobističkoj kompaniji "Ballards" privremene prištinske institucije su platile više od milion evra. Novac će platila Vlada Kosova, dok će ova kompanija, prema detaljima ugovora, lično služiti Hašimu Tačiju.

Sada je Vlada Ramuša Haradinaja izdvojila dodatnih 100 hiljada evra za Predsedništvo. Prištinski Express saznaje da će se i ova sredstva dati istoj kompaniji. Međutim, Tači je o ovom poslu odlučio da ne govori. Njegov kabinet nije dao detalje u vezi sa ovim slučajem, niti obrazloženje zašto treba da doplati američkoj kompaniji.

Tači je decembra prošle godine pronašao kompaniju sa kojom sarađuju njegovi prijatelji, Edi Rama i Redžep Tajip Erdogan, kako bi mu pomogla da popravi svoj međunarodni imidž.

Rama i Tači - Foto: YouTube / Kosova Press

Predsedništvo Kosova se pravdalo time da se preko milion evra plaća kompaniji "Ballards & Partners" kako bi se približili američkoj Vladi.

U to vreme, Tači je trpeo štetu zbog nedostatka susreta sa stranim liderima, a "Ballards" bi mu omogućio da se približi administraciji predsednika Donalda Trampa.

Iako je prošlo skoro godinu dana, od plaćanja astronomskog iznosa, on očito nije dovoljan. Predsedništvo Kosova je tražilo dodatna sredstva, međutim, nije dalo nijedno obrazloženje.

Vlada je u utorak odgovorila na njihov zahtev, odvojivši 100 hiljada evra.

- Kabinet vlade usvojio je i odluku za odobravanje zahteva Kancelarije predsednika za izdvajanje finansijskih sredstava u iznosu od 100.000, za konsultantske usluge američkoj kompaniji "Ballards&Partners" - navodi se u saopštenju Vlade.

Sednica Vlade Kosova - Foto: kryeministri-ks.net

Iako su sredstva odvojena, Vlada ne zna gde će se ona potrošiti.

List Express je tokom istog dana zatražio objašnjenje i iz Predsedništva i Ministarstva finansija, ali, odgovor nisu dobili.

Osim iznosa koji je sada postao javan i potražnje novih sredstava, sada, godinu dana od tog sporazuma, nema ničeg drugog konkretnog, a ne zna se ni kakav je rezultat ostvaren, kada su u pitanju međunarodni odnosi "Kosova".

I dok nadležne institucije nisu dale odgovor, Express je sa druge strane obezbedio dva dokumenta iz ove kompanije.

To su dokumenta od ove godine a koja su poslata Departmentu za pravosuđe u Vašington. U ovim mejlovima su samo vesti koje su objavljene u kosovskim medijima i aktivnosti Tačija.

Osim ovih tekstova, kakvu još ulogu "Ballards" ima u Trampovoj administraciji, nije objašnjeno.

Potpisivanje ugovora se dogodilo kritične noći kada se na Kosovu diskutovalo o ukidanju Specijalnog suda. Za to nije bilo otvorenog tendera, a Kompanija "Ballards&Partners" bila je jedini konkurent.

Tačijeva kancelarija plaća 52 hiljade dolara mesečno za strateške konsultacije i usluge lobiranja u Americi. Ukupno, Predsedništvo će za dve godine platiti milion i 248 hiljada evra, koliko će trajati ugovor potpisan decembra 2017.

Sporazuma je stupio na snagu 22. decembra 2017. i biće na snazi do 21. decembra 2019. Od 21. decembra 2018, ovaj sporazum može da se prekine uz prethodno pisano obaveštenje, rok od 30 dana predviđen je za obe strane.

Prema ugovoru koji je Express ranije objavio, kompanija "Ballards&Partners", pružaće kancelariji predsedništva usluge strateškog konsultovanja i usluge zastupanja interesa u vezi sa njenim odnosom sa američkom Vladom.

"Ballard&Partners" ispunjavaće uslove koje Kancelarija predsedništva s vremena na vreme bude imala.

Kompanija, takođe, ima zadatak da savetuje predsednika i da lobira u ime Predsedništva za sva pitanja koja predsednik vidi kao potrebna i pogodna pred američkom vladom.

"Ballards" ima sedište na Floridi i njen predsednik je jedan od ljudi najbližih Trampu. Na svom sajtu među klijentima navode i ambasadu Kosova u SAD.

VIDEO: Na pasja usta! Tramp se isposvađao sa novinarima

(Telegraf.rs/Express)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miljan

    16. novembar 2018 | 14:57

    Ko proverava izvore tog novca?

  • Dada

    17. novembar 2018 | 08:41

    Lepo naš narod kaže para vrti gde burgija neće.

  • Jasna

    16. novembar 2018 | 18:49

    Neke stvari se ne mogu kupiti novcem. Ali neka ih, kako rade, tako ce i proci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA