Kreće finalna runda u borbi protiv prijema Kosova u Interpol: Sve prljave igre izbile na površinu, članice podeljene

Pred članice ovog tela, koje su ozbiljno suprotstavljene uoči sednice, izaći će izvestilac Komiteta koji će izneti argumente predstavnika svih zemalja, a zatim će uslediti glasanje

  • 43

Prijem Kosova u Interpol podelio je članice ove međunarodne organizacije, koje prvi put ne mogu da postignu dogovor oko neke teme, odnosno da li molbu Prištine za prijem u članstvo uvrste u dnevni red predstojeće Generalne skupštine, koja će se održati od 18. do 21. novembra u Dubaiju.

Pred članice ovog tela, koje su ozbiljno suprotstavljene, će izaći izvestilac Komiteta koji će izneti argumente predstavnika svih zemalja, a zatim sledi glasanje.

Diplomatska borba Srbije poslednjih meseci se vidi u tome što pokušavaju da predoče članicama Interpola da bi prijem nepriznate države Kosovo u redove ove organizacije predstavljalo presedan sa nesagledivim posledicama po bezbednost u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da u slučaju prijema Albanci neće više hteti ni o čemu da razgovaraju, već će samo čekati sledeći korak, a to su OEBS i UN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da u slučaju prijema, Albanci neće više hteti ni o čemu da razgovaraju, već će samo čekati sledeći korak, a to su OEBS i UN-FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL

- To bi dovelo i do povećanje broja poternica, to jest poternica protiv 5.000 Srba, učesnika u sukobu 1999. godine - rekao je on.

Međutim, kako se može čuti u diplomatskim krugovima, u igri je i navodna kupovina zlatnog nakita, pa skupocenih satova, kao i davanje novca na ruke svima onima koji imaju rezervu ili se premišljaju da li da podrže Kosovo u ovom poduhvatu.

Kako se navodi, na ovom poslu radi godinama unazad, u kontinuitetu, ali da se u poslednje vreme on intezivirao, kako se približavala Generalna skupština.

Prištinske vlasti obezbedile su 15 miliona dolara "prljavog novca" od šverca narkotika i migranata za kupovinu glasova kako bi Kosovo postalo članica svetske policijske organizacije, prenose "Večernje novosti".

Iz diplomatskih krugova poručuju da je u igri navodna kupovina zlatnog nakita, pa skupocenih satova, kao i davanje novca na ruke svima koji se premišljaju da li da podrže Kosovo-Foto: Tanjug/ MUP SRBIJE

Do ovog podatka "došle su srpske obaveštajne službe, čije operativne informacije pokazuju da su u ovu perfidnu akciju uključene zapadne zemlje, predvođene SAD, ali i generalni sekretar međunarodne policijske organizacije Jirgen Štok".

Kako se navodi, "prištinska administracija ide dotle da su predstavnicima država čiju podršku očekuju kupili luksuzne automobile i skupocene satove".

Da su za one koji se "lome" oko prijema Kosova u Interpol spremni pokloni, potvrdio je za Telegraf i Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija (IACP), koji je rekao da je dobio ovu informaciju od egipatskog  predstavnika zakona.

- Obavešten sam od strane egipatskog predstavnika da će domaćini, odnosno Ujedinjeni Arapski Emirati darivati skupim roleks satovima sve one koji se premišljaju i dvoume oko prijema Kosova u Interpol kako bi obezbedili sigurno članstvo u ovoj organizaciji - rekao je Nicović u intervjuu za naš portal.

Obavešten sam od strane egipatskog predstavnika da će domaćini darivati skupim roleks satovima sve one koji se premišljaju i dvoume oko prijema Kosova u Interpol-Foto: Medija centar

Državni sekretari Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković, izložile su predstavnicima delegacija koje će učestvovati u glasanju argumente Republike Srbije zašto takozvano "Kosovo" ne može biti deo ove međunarodne policijske organizacije.

Hrkalović i Popović Ivković su naglasile da ne postoji nijedan politički, pravni i policijski argument koji bi opravdao članstvo tzv. "Kosova" i da bi eventualna odluka o prijemu bila presedan sa nesagledivim posledicama po bezbednost.

Kako su objasnile, Interpolove baze podataka našle bi se u rukama ljudi koji se i sami nalaze na poternicama zbog ozbiljnih krivičnih dela, saopštio je MUP.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Човек

    17. novembar 2018 | 18:58

    Наши стари су говорили:"У Турчина никад вере!",што би значило да ће све обећати,али неће обећање одржати,што се доказује и на Косову са Албанцима,па и другим тзв.пријатељима.Срби верују у дату реч и испуњавају дату реч,али албанска "беса" ништа не значи! За њих "паре раде где бургија неће".Дозовимо се к памети,са њима се не може договарати,јер играју злу и прљаву игру,а имају подршку једнако прљавих европских и неких наших људи. Мржњу туђина могу да разумем,али не могу да разумем мржњу наших људи према Србији.Зар мржња према појединцу,политичару, може да умањи љубав према земљи.Албанци се не морају слагати међусобно,али ће бити јединствени кад је интерес "њихове земље".Е,моја Србијо,где ти је памет!? Зар толики јунаци узалуд изгинуше у Првом и Другом рату с твојим именом на уснама?

  • Srboljub

    17. novembar 2018 | 15:38

    Pa bre šta reći pisle Pariza? I inače do sada su Amerika I EU bili korektni I pošteni a mi pametni pa toliki narod nam izginu za odbranu Europe od Turaka, Nemaca I sličnih pa I danac plaćamo cenu a oni se ljube svi u du.e? E moj Srbine gde ti je pamet?

  • Banne

    17. novembar 2018 | 14:37

    Sad ce nasi "prijatelji" da glasaju protiv nas. Skot ce da objasni ko su nam prijatelji, a ko nisu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA