Ministar unutrašnjih poslova uoči zasedanja GS Interpola: Priština se unapred raduje, borićemo se za Srbiju do samog čina glasanja

Prema njegovim rečima, nekada politički razlozi kod zemalja koje razmišljaju o članstvu Kosova u Interpolu prevagnu nad profesionalnim

U ponedeljak u Dubaiju počinje zasedanje Generalne skupštine Interpola i naredna tri dana biće presudna za budućnost tzv. države Kosovo u ovoj organizaciji.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović za RTS kaže da postoje pravni, policijski i politički argumenti koji ukazuju da bi članstvo takozvanog Kosova u toj organizaciji bilo presedan.

Nebojša Stefanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da Srbija već godinu dana intezivno ukazuje svim državama sveta koliko je pogrešno da se dogodi da Kosovo postane članica Intepola.

- Pored Rezolucije UN 1244, i drugi akti jasno govore da KiM nije ni država, ni članica, niti posmatrač u UN što je uslov i za članstvo u Interpolu. Pored toga postoji i pregršt policijskih razloga, kao što je zabrinutost da bi moglo da dođe do curenja Interpolovih baza podataka prema nekim terorističkim strukturama, a koja sadrže podatke o licima koja se sumnjiče i za najteža krivična dela ne samo organizovanog kriminala već i terorizma -naglasio je ministar policije.

Prema njegovim rečima, nekada politički razlozi kod zemalja koje razmišljaju o članstvu Kosova u Interpolu prevagnu nad profesionalnim.

Foto: pixabay.com, Wikimedia

Profesionalne organizacije, ističe, ne smeju da dozvole politizaciju i ne smeju biti vođene drugim argumentima osim visokih standarda profesije.

- Nekada, nažalost, neke od tih zemalja popuste pod velikim pritiskom kakav sad imaju neki od saveznika tzv. kosovske nezavisnosti, najčešće neke zapadne države - navodi Stefanović.

Ukazuje da nije slučajna ni činjenica da je jedan od radnika konzulata tzv. Kosova u SAD uhapšen u grupi od sedam ljudi koja je pokušala da proda automatsko oružje, čak jedan raketni laser grupi kriminalaca sa teritorije Meksika.

- To nisu stvari koje su lake za odbacivanje. Zbog toga je vrlo važno podsećati ih na ovakvu vrstu argumenata. Treba razmisliti i o tome da se neki ljudi, iz samog vrha prištinskih institucija, koji bi imali pristup Interpolovim bazama podataka, i sami nalaze na Interpolovim poternicama osumnjičeni za najteža krivična tela - rekao je Stefanović.

- Do samog čina glasanja borićemo se za Srbiju - naglaio je Stefanović.

Rizici su veliki i kada je reč o pogoršavanju bezbednosti Srba koji žive na KiM, kaže ministar naglašavajući da svakako ne stoje argumenti da bi direktna saradnja Kosova sa evropskim instutucijama povećala bezbednost.

- To stvarno ne stoje kao argumenti, to je dobro naučena fraza, neka pesmica koja se ponavlja da bi to lepše zvučalo i bilo lakše onim zemljama koje imaju muke i svojim građanima da objasne zašto to rade, da bi moglo da prođe - ukazuje ministar.

Kaže da se Priština već "unapred raduje" i dodaje da je nezahvalno bilo šta prognozirati kada je reč o rezultatima glasanja.

- Hoćemo da se do samog čina glasanja borimo za svoju zemlju i ukazivati zbog čega to nije dobro ne samo za Srbiju, već i za međunarodno pravo, ali i za sam Interpol kao profesionalnu policijsku organizaciju - napominje Stefanović.

Foto: Tanjug/AP

Aktuelna je i najava Prištine da će formirati i vojsku Kosova.

- Užasno je opasna pre svega kada je reč o bezbednosti Srba na KiM, ali i potpuno gazi sve do sada postignute sporazume. Čak i da je reč o proceduralnom procesu, neke forme administrativne prirode ukazuju da ne postoji čvrsta garancija koje smo dobili od NATO-a, EU da tako nešto ne bi smelo da prođe bez podrške Srba - istakao je ministar policije.

Dodaje da Srbija neće sedeti skrštenih ruku, ali će, kaže, biti ozbiljna i odgovorna kao i uvek.

- Sigurno nećemo dozvoliti bilo kakvu vrstu pogroma ili bezbednosnog ugrožavanja našeg stanovništva - rekao je za RTS ministar unutrašnjih poslova.

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA