≫ 

Počela Generalna skupština Interpola: Kosovo na dnevnom redu u utorak, danas izbor novog predsednika

Meng Hongvei, koji je bio kineski zamenik ministra za javnu bezbednost i istovremeno bio na čelu Interpola, nestao je kad je otputovao u Kinu u septembru

  • 5

Generalna skupština Interpola počela je u Dubaiju i na njoj učestvuje gotovo 1.000 zvaničnih predstavnika iz 173 zemlje, a zemlje članice treba da izaberu novog predsednika, pošto je bivši šef organizacije Meng Hongvej pritvoren u Kini.

Meng Hongvei, koji je bio kineski zamenik ministra za javnu bezbednost i istovremeno bio na čelu Interpola, nestao je kad je otputovao u Kinu u septembru. Kasnije je iz Kine saopšteno da je on, dugogodišnji insajder kineske Komunističke partije s decenijama iskustva u kineskom bezbednosnom sistemu, pritvoren u okviru šire akcije protiv korupcije.

Foto: Profimedia/TASS

On je podneo ostavku na čelu organizacije. Zemlje će o novom predsedniku svetske policijske organizacije glasati u sredu.

Među učesnicima je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Na četvorodnevnoj konferenciji biće razmatrani i zahtevi Kiribatija i Vanuatua, koje su članice UN, a odlučivaće se i da li da prihvate Kosovo kao punopravnog člana. Kosovo će na dnevnom redu biti u utorak, 20. novembra.

Foto: AP/Tanjug

Novinarima su se obratili generalni sekretar Interpola Jirgen Štok i komandant policije Dubaija Abdulah Al Mari. Među učesnicima je 85 šefova policija i 40 ministara.

Tema ovogodišnje 87. Generalne skupštine je uloga policije u eri informatike. Na konferenciji će biti razmatrano kako će tehnologija promeniti pretnje u budućnosti i kako je službe bezbednosti mogu koristiti da odgovore na te izazove.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rama

    18. novembar 2018 | 13:47

    Ako Kosovo bude Primljena u Interpol toje Smrt za Srbiju. a i Kraj kariere Ivice Dacica Zao mije ovo ce se desiti

  • aliens

    18. novembar 2018 | 15:21

    Srbija da krene u odbranu ljudstva i dostojanstva stacemo mi u interpolu u kome nemamo nikakvo pravo haradinaja uhapsili pa ga pustili . Interpol je kriminalna organizacija zato Srbijo napustaj to sto pre.

  • Van

    18. novembar 2018 | 14:45

    Nepoštene i zle namere zapadnih svetskih sila na kraju će se njima obiti o glavu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA