Kvalitet u pregovorima Beograda i Prištine važniji od brzine: Kurc ponovio da Austrija "podržava ove diskusije"

Kurc je rekao da je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, u ovom momentu značajno bolja nego što je bila ranije

  • 2

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da Austrija podržava kvalitet pre brzine kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine.

- Evropska unija je više puta jasno naglasila da je sadašnja EU – nit za Beograd i Prištinu, usko povezana sa normalizacijom njihovih međusobnih odnosa. Cilj je pravno obavezujući sporazum pre EU pristupanja. To je baza za kasniji pristup EU - rekao je on u intervju za podgoričku Pobjedu.

Kako je dodao, obe strane rade intenzivno na rešenju uz posredovanje visoke predstavnice Federike Mogerini.

- Ove diskusije nisu jednostavne. Ja bih, naravno, poželeo da obe strane brzo dođu do rešenja. Važniji je kvalitet od brzine. Usaglašavanje među obema stranama treba da razjasni sva otvorena pitanja - dodao je on.

Kurc je rekao da Austrija "podržava ove diskusije".

- Mi želimo da obe strane ohrabrimo da pokažu potrebnu želju da ove svađe jednom zauvek ostave za sobom. Podržavamo rešenje koje će nositi obe strane. Ovo sam prilikom svojih poseta Beogradu i Prištini i naglasio. Ovo bi bio i jedan ekstremno važan signal i za region i za obe zemlje i bez dvojbe bi ih približio u njihovim ambicijama ka EU - kazao je on.

Kurc je rekao da je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, u ovom momentu značajno bolja nego što je bila ranije.

Prema njegovim rečima, predvodnička uloga Crne Gore u ovom procesu je neprikosnovena, a sa "ovim brzim ritmom" pristupni cilj 2025. godine se ne čini utopističkim.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA