≫ 

Linta: Hrvatska nespremna da prihvati odgovornost Franje Tuđmana u ratu i ubistvo Srba u Vukovaru 1991. godine

Tuđman i ustaška emigracija su dobro znali da stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba nije bilo moguće bez rata - ističe Linta

  • 6

U Hrvatskoj nema nikakve spremnosti da se prizna nepobitna činjenica da su u proleće 1991. godine, po nalogu Franje Tuđmana, hrvatske paravojne formacije okupirale Vukovar i počele da miniraju srpske kafiće i kuće, a zatim je počelo sistematsko zastrašivanje, otimanje, premlaćivanje i ubijanje Srba, izjavio je danas Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On je naveo da, prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica "Protiv zaborava", koje deluje u Hrvatskoj, tokom leta i jeseni 1991. godine u Vukovaru je ubijeno ili nestalo preko 120 Srba.

- Za zločine nad Srbima u Vukovaru 1991. godine niko nije optužen, a kamoli osuđen. Takođe, Hrvatska odbija da se u Vukovaru podigne spomen-obeležje stradalim srpskim civilima - dodao je Linta.

Foto: Tanjug/Foto FaH

On je, takođe, pozvao Tužilaštvo za ratne zločine da konačno podigne optužnice protiv osumnjičenih pripadnika hrvatskih paravojnih formacija koji su počinili ratni zločin nad srpskim civilima u Vukovaru 1991. godine.

- U Hrvatskoj se ponavlja besmislena laž da je rat u Hrvatskoj bio neophodan da bi se ostvarila nezavisnost. Glavnu odgovornost za rat u Vukovaru i Hrvatskoj snosi proustaški režim Franje Tuđmana koji je javno rekao da rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije želela. Tuđman i ustaška emigracija su dobro znali da stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba nije bilo moguće bez rata - ističe Linta.

VIDEO: Uvek ću pamtiti osećaj straha i nemoći - potresan govor devojke koja je prošla kroz horor "Oluje"

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    18. novembar 2018 | 15:33

    Србија је морала осам пута да се прихвати оружја. Коначно је успела да уз огромне жртве донесе уједињење тих крајева, а тиме да и Хрватима и Словенцима омогући да први пут дођу до своје државе – Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Апетити Хрвата су, међутим, били већи. Краљевину СХС они су прихватили само као привремено решење, а од првог дана су радили на њеном растурању, не би ли добили своју – независну државу. Ту прилику су им пружили Хитлер и Мусолини и за време окупације Југославије Хрвати су, уз помоћ окупатора, формирали своју Независну државу Хрватску, у којој су починили у историји незабележене злочине геноцида Србима, Јеврејима и Циганима. Други светски рат је завршен. Хрватска, која је у њему била на страни Централних – сила Осовине а Енглеској, Сједињеним Државама и Совјетском Савезу објавила рат, па је узела и активног учешћа у ратним сукобима, и имала “част” да се њена, осим елитних немачких јединица, у Стаљинградској бици туче на положајима Мамајев Кургана, добије територијалне уступке на штету Италије (Задар, Истра). Далмација, Славонија, Барања, Лика, Кордун, Банија су проглашена Хрватском, иако то никад у историји нису биле. Да је то могла да оствари, Хрватска мора, у првом реду, да захвали Сједињеним Државама Америке, које су јој пружиле пуну подршку, заборављајући, притом, да је председник САД Ф. Рузвелт, када је био обавештен о злочинима геноцида које су Хрвати починили над Србима, изјавио да Хрватска мора, после Другог светског рата да буде стављена под међународно старатељство. Србија, која је ушла у рат на страни савезникаи за све време остала верна том савезу је раскомадана, па је чак и Војводина проглашена аутономном покрајином. Сједињене Државе, Велика Британија и Француска су заборавиле српско савезништво и српске жртве поднете у два светска рата (у којима је Србија дала скоро три милиона своје деце) и Србима су одузеле свето право – право на самоопредељење, још горе, на њих су кренули контаминираним бомбама и гранатама, да би им одузели 20 одсто територија Босне, иако није било спорно да су те територије биле власништво Срба, доказано поседовним листама. Дрвар, град у којем су 97 одсто становништва били Срби, брутално је отет од Републике Српске и предат Хрватима. У једном дану је српски живаљ из 28 села Западне Славоније протеран са својих вековних огњишта, а онда је колона избеглог народа – цивила митраљирана из хрватских авиона (српским је било забрањено да полећу) и тучена хрватском артиљеријом. Све то су трупе Организације уједињених нација, а и не само те злочине, мирно посматрале. Коначно, Хрватска је запевала “Данке Деутсцхланд”, а на Балкану су успостављене неприродне границе, као сигуран извор сукоба до којих ће морати да долази све док оне не буду исправљене. Није непознато да су такве границе стваране свугде где је требало да се обезбеди да моћници, изигравајући помиритеља, кад им то затреба потпаљују ватру и изазивају сукобе.

  • Aca

    18. novembar 2018 | 18:08

    Sa naše strane Dunava preko puta Vukovara podići spomenik palim žrtvama ustaškog genocida.

  • Jovan

    18. novembar 2018 | 16:31

    Svaka cast na odlicnom komentaru sve je istina sto ste napisali!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA