Dodik položio zakletvu u Banjaluci: Trenutno idem u Sarajevo da odradim važan posao za Republiku Srpsku

Meni će Srpska biti svetinja - poručio je Dodik

  • 5

U Banjaluci je konstituisan novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske. Predsednica Srpske Željka Cvijanović i potpredsednici položili su zakletve, a Nedeljko Čubrilović izabran je za predsednika Parlamenta. Zakletvu je položio i novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ponosan jer je do sada ispunio sve ciljeve na očuvanju Srpske.

- Ostajem u Srpskoj. Trenutno idem u Sarajevo da odradim važan posao za Republiku Srpsku - istakao je Dodik.

Naveo je da će njegov glas u Predsjedništvu biti jak, koliko i glas poslanika u NSRS.

- Posle dva mandata na mestu predsednika Republike Srpske osećam se ponosno, jer sam ispunuio sve ciljeve na očuvanju Srpske. Hvala svima koji su glasali za mene, ali i onima koji nisu, jer su pokazali demokratiju Srpske, koja ima pravo da bira. Podrška koju sam dobio smatram obavezom, a ne nagradom, da predano radim svaki dan u interesu Republike Srpske. Meni će Srpska biti svetinja. Ako nešto drugo to bude, onda smo na pogešnom putu! Reč patriotizam, važna u naredne četiri godine, i ona će me podsećati svaki da u naredne četiri godine - rekao je Dodik.

Dodik - Printskrin: Facebook/RTRS vijesti

On je naglasio da je jedini put borba za interese Srpske:

- Ne mislim da moj rad u Sarajevu može biti lišen saradnje sa institucijama Republike Srpke. Niti jedna moja odluka neće biti bez saglasnosti institucija Srpske, i ti je tako, legitimno, i jedino ispravno. Zakletvu i treba da položim ovde, tamo gde sam izabran, u srcu Republike Srpske.

Poručio je da ono što neće biti interes Republike Srpske, neće biti ni Bosne i Hercegovine.

- Nećemo dozvoliti da Srpska bude preglasana ili majorizovana. Neću dopustiti da druga dva člana u bilo kojem smislu zaustave Republike Srpske, i očekujem da sa istim senzibiltetom se odnose prema meni, ali i Republici Srpskoj - zaključio je Dodik.

Dodik prima čestitke - Printskrin: Facebook/RTRS vijesti

Dodikov zakletvi prethodila je zakletva predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović i potpredsednika Ramiza Salkića i Јosipa Јerkovića.

- Stabilne institucije znače i stabilnu Republiku Srpsku. Ovim pokazujemo našu sposobnost da na demokratski način provedemo izbore. Republika Srpska je na prvom mestu. U proteklom periodu imala sam nebrojeno puta priliku da se obratim u ovom domu, ali ovaj put se obraćam kao predsjednica Republike Srpske, što je velika i posebna čast, ali i obaveza za mene - poručila je predsednica Srpske.

On je naglasila da su jake institucije najbolja odbrana opstanka Republike Srpske.

- Konstituisana je Narodna skupština, uskoro će biti i nova Vlada Republike Srpske. Tu je i program ekonomskih reformi, te Budžet za sledeću godinu. U naredne četiri godine nailazićemo na brojne prepreke, ali sve ćemo ih pokušati prevazići u interesu Srpske, ali i svih njenih građana - kazala je Cvijanovićeva.

Željka Cvijanović - Printskrin: Facebook/RTRS vijesti

Kaže da Republika Srpska mora biti dominantna, mnogi su joj radili o glavi, ali izbori su pokazali da je ona i građanima na prvim mjestu.

- Srpska nikada jača i odlučnija da odbranimo sve tekovine za koje smo se borili. Јaka stabilna, prosperitetna Republika Srpska, sa jasnim političkim stavom i ne plaši se da ga ispolji. To je Republika koja je poštovana spolja, ali i iznutra, gradeći mostove sa svima, čak i onda kada se čini da su razlike nepremostive. Mnogo toga možemo uraditi, ako smo jaki, ako zajedno radimo - izjavila je Cvijanovićeva.

On je dodala da je i kao premijerka Republike Srpske u protekle četiri godine radila sa tim ciljem.

- Sada je Republika Srpska stabilna - rekla je novoizabrana predsjednica.

Za predsednika Narodne skupštine Republike Srpske izabran je dosadašnji predsednik Skupštine Nedeljko Čubrilović.

Brnabić u Banjaluci - Printskrin: Facebook/RTRS vijesti

Prvoj sednici novog saziva Narodne skupštine prisustvuje premijer Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacija Ambasade Kine u BiH, kao i brojni predstavnici političkog i javnog života Srpske, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

(Telegraf.rs/RTRS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    19. novembar 2018 | 23:39

    Koja mu je to fotelja po redu? Kada zasedne u neku fotelju iz nje uopšte ne bi ustajao osim da zasedne u neku drugu fotelju. nije mu ni važno je li fotelja na nivou RS ili BiH.

  • joakim

    19. novembar 2018 | 20:55

    Naravno da mora u puno stvari da bude kompromisa ali Dodik je jedan od retkih koji isto govori i pre i posle glasanja.Uz boziju pomoc nadam se da ces uspeti ti i tvoj tim za dobrobit Srpske

  • janko

    20. novembar 2018 | 00:47

    Samo tako Dodik živela Srpska i Srbija živeli naši predsednici koji se bore za srpstvo i živeo Srpski narod 🇷🇸🇷🇸🇷🇸🍻

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA