≫ 

Za Sašu Jankovića poraz Prištine u Interpolu je Pirova pobeda Beograda: Srbija treba da podstakne članstvo Kosova

Po njegovim rečima, Srbija "ne treba da sprečava Kosovo u demokratskom razvoju, pa ni u učlanjivanju u sve međunarodne organizacije

  • 19

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da rezultat glasanja o članstvu Kosova u Interpolu predstavlja "Pirovu pobedu" Beograda koji je, kako se navodi, "politikom 'što gore to bolje', pomogao da kriminalci budu sigurniji a borba protiv kriminala u regionu slabija".

- Vlast Srpske napredne stranke je sebe ponovo stavila u poziciju lažnog dobitnika, koji stalno radi u korist štete interesa građana. Trebalo je da Srbija pokaže da joj je bezbednost ljudi najpreča, umesto da pravi skupu predstavu za svoje glasače - rekao je predsednik PSG i Građanskog bloka 381 Saša Janković.

On je podsetio da je pre skoro godinu dana izjavio da Srbija treba da podstakne, a ne da se protivi članstvu Kosova u Interpolu jer je to, kako je ocenio, "dobro za sigurnost građana, ostvarivanje pravde i borbu protiv kriminala.

- Režim Srpske napredne stranka danas likuje jer na Kosovu i dalje neće važiti pravila i obaveze međunarodne policijske saradnje. Raspisane poternice biće bezvredne, kriminalci će se slobodno šetati. Da im je normalan život Srba na Kosovu i Metohiji cilj, da im je pravna država saveznik, radili bi sve suprotno - kazao je Janković, a preneo PSG.

Po njegovim rečima, Srbija "ne treba da sprečava Kosovo u demokratskom razvoju, pa ni u učlanjivanju u sve međunarodne organizacije koje neguju demokratske vrednosti, uključujući i UN, već upravo suprotno, treba da podstakne taj proces, ali bez formalnog priznavanja nezavisnosti".

- Istovremeno, potrebno je obezbediti najviši nivo ljudskih i manjinskih prava, personalnu i teritorijalnu autonomiju za Srbe, institucionalizaciju njihovih organa lokalne i personalne samouprave, poštovanje i posebne garancije za njihova ljudska prava i slobodan i održiv povratak, eksteritorijalnost crkava i manastira, zaštitu svih imovinskih prava i državne imovine po pravilima sukcesije. Sve to nužno je za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca, bez koga nema boljitka u regionu - naveo je Janković.

 

VIDEO: Sa Jankovićem nije saglasan ministar policije Stefanović

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    20. novembar 2018 | 13:14

    A gde su oni sto pljuju Vucica —- da vide svog miljenika kako je ljigav - ovaj izdajnik dobija redovnu posilljku iz Pristine

  • Miloš

    20. novembar 2018 | 13:17

    Veći deo naše opozicije više brani Prištinu nego sami šiptari.

  • Aca

    20. novembar 2018 | 14:18

    Meni nije jasno ko moze glasat za ovu opoziciju!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA