≫ 

Dačić predvideo rezultate glasanja u Interpolu: Zahvalio se i kolegi iz Kraljevine Lesoto za podršku u Dubaiju (FOTO)

Juče je, navodi, u Ministarstvu spoljnih poslova na papiru napisao da predviđa da će na današnjem glasanju u Dubaiju biti 56 glasova protiv prijema tzv. Kosova.

  • 5

Rezultat glasanja u Generalnoj skupštini Interpola protiv prijema takozvanog Kosova u tu međunarodnu organizaciju je izvanredan, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ističe da je broj glasova protiv mogao da bude i iznad 60 da su u sali bile naše tradicionalno prijateljske zemlje.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Lesoto, koji je danas takođe glasao protiv prijema tzv. Kosova u Interpol, Dačić je rekao da u sali, kada se glasalo u Dubaiju, nisu bili predstavnici Indije, Šrilanke, Komora, Papua Nove Gvineje, Dominike...

- Rezultat je mogao da bude i bolji za Srbiju, ali postoje neke objektivne okolnosti, jer neke zemlje nisu uopšte bile prisutne koje su naši tradicionalni prijatelji - kaže Dačić.

Juče je, navodi, u Ministarstvu spoljnih poslova na papiru napisao da predviđa da će na današnjem glasanju u Dubaiju biti 56 glasova protiv prijema tzv. Kosova.

- To se i desilo, jer je reč o principijelnim zemljama koje drže do svog stava i koje se ne plase da o tome javno govore - kazao je Dačić.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Naveo je da je Kosovo htelo da uđe u Interpol ne da bi se borilo protiv kriminala, nego da bi se predstavilo kao država ravnopravna sa Srbijom, te da izvanredan rezultat današnjeg glasanja pokazuje promenjene međunarodne okolnosti i promenjenu političku poziciju Srbije.

- Do te pozicije smo stigli jačajući saradnju sa našim prijateljskim zemljama, kao što je Lesoto - rekao je Dačić i zahvalio Lesotu na glasu protiv prijema Kosova u Interpol i što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Zna se, ističe, na koji način se rešavaju međunarodni problemi, te da mora da se vodi dijalog, da se dođe do obostrano prihvaćenog rešenja, a da dotle svako priznanje unilateralnih odluka vodi rušenju međunarodnog pravnog poretka.

Tako, kaže, i glasanje u Inteprolu nije samo pitanje Srbije ili Kosova, nego i pitanje međunarodnog prava.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Zahvalio je Lesotu na odluci da revidira stav u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije i što je uputio notu u kojoj je naveo da povlači sve izjave koje su date u vezi sa statusom KiM, posebno one koje bi mogle da se tumače kao priznanje Kosova.

- Nastavićemo sa našim aktivnostima za povlačenje priznanja, već od sutra idemo dalje - poručio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Kraljevine Lesoto Lesego Mekgoti rekao je da Lesoto neće podržati zemlje koje unilateralno proglašavaju nezavisnost.

- To je poštovanje odluka UN. Moramo da promovišemo dijalog, ohrabrujemo dijalog i kada bude u potpusnosti ostvaren i kada budemo imali ishode dijaloga podržaćemo ga, a nećemo podržati jednostrane akte - poručio je Mekgoti.

Naveo je da ne treba prejudicirati status KiM i da niko ne treba da proglašava nezavisnost dok se ne vii ishod dijaloga.

- Želimo da u ovom regionu bude mir i to može da se postigne samo dijalogom - kaže ministar spoljnih poslova Lesota.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Oni su potpisali dva sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede i kulture i obrazovanja i saglasili se da postoji spremnost za proširenje saradnje i u oblasti odbrane i u međunarodnim organizacijama.

Na konferenciji za novinare posle sastanka, Dačić je istakao da je poseta Mekgotija prva poseta jednog zvaničnika iz Lesota posle dugog niza godina, te podsetio da je u oktobru bio u zvaničnoj poseti toj državi na jugu Afrike.

Dve zemlje su, kaže Dačić, geografski udaljene, ali ih odlikuje blisko prijateljstvo još iz vremena Josipa Broza Tita i Pokreta nesvrstanih.

Saradnja sa Lesotom je, navodi Dačić, započeta 1966. godine.

- Imajući u vidu odnose iz prošlosti važno je da oživimo komunikaciju i razmenu poseta. Snažno podržavamo Lesoto, spremni smo da pomognemo jedni drugima i za saradnju u mnogim oblastima. Spremni smo da razgovaramo i o saradnji u odbrani i u međunarodnim organzacijama - rekao je Dačić.

Za ekonomsku saradnju dve zemlje Dačić je rekao da nije razvijena imajući u vidu geografsku udaljenost, ali i naveo da postoji namera da privredne komore dve države sagledaju mogućnosti za saradnju.

Šef srpske diplomatije je istakao da smo veoma zahvalni Lesotu na stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavsnosti Kosova.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Kraljevine Lesoto Lesego Mekgoti rekao je da se Lesoto u saradnji sa Srbijom oslanja na veze iz vremena SFRJ.

- Većina ljudi iz Lesota je bila jako naklonjena Jugoslaviji u doba Pokreta nesvrstanih - kaže Mekgoti.

Naveo je da je nedavno Dačića upoznao na marginama Generalne skupštine UN i da ga je ubrzo pozvao da dođe u Lesoto.

- Mislio sam da nikada neće doći s ozbirom da smo mala zemlja. Međutim, došao je za dve nedelje. Razgovarali smo o raznim oblicima saradnje, ostavio nam je nacrte sprazuma kako bismo sagledali mogućnosti za saradnju -kaže Mekgoti.

Naveo je i da se sa Dačićem saglasio da treba proširiti saradnju i na vojnu razmenu, te da je Dačić predložio i saradnju diplomatskih akademija dve države.

Dačić: Preko koga su hteli tako su i prošli

Kosovska Mitrovica slavi neuspeh Albanaca u Interpolu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Arsa

    20. novembar 2018 | 14:35

    Dajte imena zemalja koje su glasale da kriminogena tvorevina bude članica interpola.

  • Aca

    20. novembar 2018 | 16:28

    Hvala mu od sad nam prijatelj!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA