Ovaj dan je ulepšan pobedom u Dubaiju, svet se promenio i to u korist Srbije: Čepurin na proslavi 85 godina Ruskog doma

- Sećam se da je 2015. godine bilo slično glasanje za Unesko i sada se svet promenio i to u korist Srbije - rekao je Aleksandar Čepurin

  • 3

Centar za nauku i kulturu "Ruski dom" obeležio je danas 85 godina rada, a na svečanosti je premijerka Ana Brnabić podsetila je da je Ruski dom u srpskoj prestonici nastao zahvaljujuci velikoj ljubavi ruskog naroda prema matici nakon rata, te da je on postao mesto ruskog i srpskog susretanja i saradnje, koja je bila najintezivnija u najtežim trenucima.

Pominjući neraskidive kulturološke veze između dve zemlje, pre svega izražene u jeziku i veri, Brnabić je navela da je mnogo puta u istoriji Rusija pomogla Srbiji, ali da se u godini kad obeležavamo vek od od okončanja Prvog svetskog rata posebno mora pomenuti pomoć koju je car Nikolaj pružio Srbiji, zbog cega je ona večno zahvalna.

Premijerka je najavila otvaranje srpskog kulturnog centra u Rusiji, te navela da je Srbija ponosna na one koji je promovišu u svetu, pominjući posebno glumca Miloša Bikovića koga je nedavno odlikovao predsednik Putin.

Ana Brnabić podsetila je da je Ruski dom u srpskoj prestonici nastao zahvaljujuci velikoj ljubavi ruskog naroda prema matici nakon rata-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin rekao je da je praznik Ruskog doma "ulepšan pobedom Srbije u Dubaiju".

- Sećam se da je 2015. godine bilo slično glasanje za Unesko i sada se svet promenio i to u korist Srbije - rekao je ambasador Rusije.

Čepurin je podsetio da su Ruski dom osnovali 1933. ruski emigranti i da su "ruski dom izgradili u zemlji koja im je postala drugi dom".

- Ruskih domova ima oko stotinu u celom svetu, ali ovaj u Beogradu je najstariji, prvi među svima, broj jedan - rekao je Čepurin i dodao da se nada da će prilikom sledeće posete Putina Srbiji biti dogovoreno osnivanje srpskog doma u Moskvi.

Ruskih domova ima oko stotinu u celom svetu, ali ovaj u Beogradu je najstariji, prvi među svima, broj jedan-Foto: Tanjug/Tanja Valič

Svečanosti je prisustvovao i patrijarh Irinej koji je rekao da je Ruski dom "zlatna nit" koja povezuje dva bratska naroda.

Navodeći da ruski i srpski narod gaje najbliže odnose vekovima unazad, te da je ruski narod mnogo puta odigrao značajnu ulogu u srpskim prilikama, patrijarh je poručio: "Rusi su nam uvek pomagali kada je bilo najteže, a onda kada nisu bili u prilici da pomognu nikada nisu odmagali".

Na svečanosti su nastupili ruski vojni orkestar "Aleksandrov" i hor "Pjatnicki", a osim premijerke prisustvovali su i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    20. novembar 2018 | 22:22

    Господине Чепурин ви сте то јуче намерно онако. Тражили сте да вам верујемо. А знали сте шта ће бити. Једно веееелико понижење запада. Шамар који је јако одјекнуо. Јаче него да сте тражили да се не гласа. Мајсторски, браво.

  • Nevena

    20. novembar 2018 | 22:07

    Ne vidim ni jedan razlog da se ne doda se svijet dobrim dijelom zahvaljujuci vasoj Ruskoj diplomatiji promijenio . Sjajnom RUSKOM diplomati isto kao i ovom nasem u BiH HVALA !!!

  • slađa

    20. novembar 2018 | 22:36

    Predivne reči ambasadora Aleksandra Čepurina u ovom jubilarnom i neverovatnom danu. Čestitke Ruskom domu u Beogradu i uspešan dalji rad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA