Vuk Jeremić 27. novembra u američkom sudu zbog svedočenja u vezi milionskog korupcionaškog skandala Patrika Hoa

Lider Narodne stranke potvrdio da je dobio poziv suda u Njujorku

  • 11

Suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova Hongkonga Patriku Hou, zbog milionskog korupcionaškog skandala, počeće 26. novembra u Njujorku. Već narednog dana, kao svedok u ovom procesu, pojaviće se i lider Narodne stranke Vuk Jeremić. Ho i nekadašnji šef diplomatije Senegala šeik Tidijan Gadio uhapšeni su prošlog novembra u Americi zbog optužbi za davanje mita zvaničnicima afričke vlade.

Ho je više puta dolazio u Beograd i govorio na tribinama Jeremićevog Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj, dok je Tidijan Gadio član savetodavnog odbora ove organizacije.

Oni su osumnjičeni da su, između ostalog, davali mito i šefu diplomatije Ugande Samu Kutesi, koji je nasledio Jeremića na mestu predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ho je uhapšen u Njujorku u novembru prošle godine, a ukoliko bude osuđen, mogao bi da dobije i do 20 godina zatvora. Ho je optužen da je omogućio da 400.000 dolara bude prebačeno sa računa firme Čajna enerdži iz banke u Hongkongu u martu i julu 2015, preko banke u Njujorku, a zatim na račun u Dubaiju čiji je vlasnik Gadio.

Patrik Ho - Printksin: Yotube/香港中華能源基金委員會CEFC

On se tereti i da je „olakšao“ Čajna enerdži za dva miliona dolara, koji su bili namenjeni podmićivanju predsednika Čada u zamenu za dobijanje poslovnih pogodnosti za kompaniju. Kada je u pitanju podmićivanje predsednika Ugande i Sama Kutesa, optužen je da je napravio dogovor da se njima isplati 500.000 dolara, koliko je iz Hongkonga prebačeno na račun u Ugandi u maju 2016.

Gorepomenuti, Gadio se u međuvremenu nagodio sa tužilaštvom da će svedočiti protiv Hoa u zamenu za slobodu.

S druge strane, lider Narodne stranke rekao je da je od američkog tužilaštva dobio dopis u kojem se potvrđuje da on "nije optužen, niti osumnjičen, i da nema, niti je tražio bilo kakav dogovor sa američkim vlastima", već će se pojaviti kao svedok tužilaštva na suđenju bivšem ministru unturašnjih poslova Hong Konga.

- Doneo sam zvaničan dopis, pismo američkog tužioca, kojim se potvrđuje da nisam bio nikad ni optužen ni osumnjičen, i da me tužilaštvo SAD zove kao svedoka, na suđenje Patriku Hou, koje počinje 26. novembra u Njujorku. Nije nikad bilo istrage protiv mene i crno na belo piše da nisam tražio niti imam bilo kakvu nagodbu sa tužilaštvom - kazao je Jeremić za N1.

On je rekao da ga je tužilaštvo prepoznalo kao svedoka zbog činjenice da je poznavao i upoznao Hoa i Gadioa.

Jeremić je kazao i da obojicu ministara upoznao i da je sarađivao sa njima, ali da mu nisu bili poznati njihovi poslovi koje su kasnije pokrenuli u Africi.

Vuk Jeremić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Objasnio je da je pismo tužilaštva SAD tražio on.

- Predstavio sam američkom tužilaštvu činjenicu da se protiv mene vodi medijska i politička haranga bez ikakvog razloga - dodao je.

On je ocenio da ovo neće uticati na imidž centra CIRSD, i da su i dalje isti ljudi uključeni u njegov rad.

- U Beograd često dolaze izuzetni gosti, što ne bi bio slučaj da centar ima problema sa reputacijom - kazao je.

Jeremićeva izjava izazvala je reakcije na društvenim mrežama.

Takođe, "Medijska mreža Antidot" koja je pre skoro dve godine objavila svoja saznanja o sumnjivim uplatama na račun CIRSD-a i privatne firme Vuka Jeremića, tvrdi da je predsednik Narodne stranke potvrdio istinitost svega onoga što su objavili - da je Vuk Jeremić, zloupotrebljavajući funkciju u UN, bio u nedozovoljenim, koruptivnim vezama sa osumnjičenim kineskim tajkunom.

- U tragičnom pokušaju da dokaže svoju “nevinost” i “tek površno poznanstvo” sa čovekom koji mu je uplatio više od 5,5 miliona dolara, Vuk Jeremić je javnosti pokazao dokument američkog tužilaštva u kome se potvrđuje da će već na samom početku suđenja Patriku Hou biti prvi i glavni svedok tužilaštva - navodi "Antidot".

Takođe, pišu da je Jeremić, zloupotrebljavajući funkciju u UN, učestvovao u zabranjenim poslovima korupcije i pranja novca, a da su milioni uplaćeni na njegove račune materijalni dokaz da je bio aktivni učesnik u poslovima za koje je za sada optužen njegov najbliži poslovni partner Patrik Ho.

- Da li će Jeremić ostati samo svedok, svedok saradnik ili možda optuženi, ostaje da se vidi, jer izjava samog Jeremića da ima isti status kao i njegov blizak saradnik Šeik Gadio, bivši šef diplomatije Gane, koji je zahvaljujući nagodbi sa tužilaštvom, u zamenu za svedočenje protiv Hoa uspeo da izbegne osudu pred američkim sudom - kažu u "Antidotu".

(Telegraf.rs/N1/Antidot)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA