≫ 

Priština započela trgovinski rat! Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić poručio: Jedna od najtežih situacija u poslednjih 10 godina (FOTO) (VIDEO)

Ovaj potez Prištine može se smatrati politički najizazovnijom i najtežom situacijom od nelegalnog proglašenja nezavisnosti pokrajine

  • 66

Prištinske vlasti podigle su takse na srpske proizvode na 100 odsto, obrazlažući takav potez "agresivnom kampanjom protiv Kosova". Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao da odluka stupa odmah na snagu. Povodom najnovijih mera Prištine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima Kine, Rusije, EU i članica Kvinte, a večeras je održana i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost posle koje se predsednik Vučić obratio naciji.

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja posle odluke Vlade Kosova:

20:35 - Šta je predsednik Vučić rekao posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost  možete pratiti ovde.

20:34 - Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, sledi obraćanje predsednika Vučića.

20:02 - Vučić: Četiri cilja mera Prištine

Predsednik Vučić izjavio je večeras da Priština ima četiri cilja koje želi da ostvari dizanjem taksi na robu na 100 odsto, a prvi je da izvrši do sada najveći pritisak, koji bi vodio bezuslovnoj "kapitulaciji" Beograda i punom priznanju nezavisnosti.

Vučić je rekao da je drugi cilj te apsolutnu zabranu trgovine da u tišini provede najsnažnije i najbrže etničko čišćenje i proterivanje Srba sa KiM i južno i severno od Ibra.

Kao treću stvar zbog koje je Priština preduzela najnovije mere Vučić vidi pritisak na međunarodne organizacije i institucije da im učine neke ustupke po pitanju vizne liberalizacije i da pokažu da su u stanju da izazovu eskalaciju i destabilizaciju.

- Četvrto, plašili smo se da kažemo da je i to mogući cilj, a to je dolazak do sukoba i potpune destabilizacije regiona zarad nečijih tuđih interesa ili nekih svojih interesa, jer mirnim putem i dijalogom svoje intere ne mogu da ispune u meri i na način na koji su želeli - naglasio je predsednik Vučić.

Vučić na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

19:57 - Vučić: Reagovaćemo racionalno i odgovorno, ne kontramerama

Srbija će reagovati mirno, racionalno i odgovorno na mere Prištine, najavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik je precizirao da Srbija neće povući nikakve kontramere, jer, kao pouzdan partner, ne želi da krši ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanjum niti CEFTA sporazum.

Najavio je da će se sutra sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Zahvalio se Federiki Mogerini na pozivu Prištini da odmah ukine tu odluku, te primetio da bi bilo dobro da je EU tako rezolutno reagovala na prve mere od 10 odsto povećanje taksi na robu iz Centralne Srbije.

Naglasio je da među zemalja koje su priznale Kosovo insistiraju na tome da je Priština povećala takse zbog toga što nije primljena u Interpol, a što pripisuje kampanji Srbije, ali, ukazao je, Srbija nije time prekršila nijedan sporazum.

19:43 - Vučić upozorio ambasadore Kvinte na moguće posledice zbog poteza Prištine: Diplomate zabrinute

Ambasadori Kvinte - ZORAN ZESTIC

19:34 - Oglasila se ambasada SAD zbog odluke Prištine: Zabrinuti smo zbog današnje objave

19:26 - Predsedništvo Srbije saopštile je detalje sastanka Vučića i Li Mančanga i Aleksandra Čepurina.

Sastanak u Predsedništvu Srbije - ZORAN ZESTIC

19:11 - Mogerinijeva traži da Priština povuče odluku o taksama

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini osudila je odluku Prištine o podizanju takse na srpske proizvode na 100 odsto i zatražila da se ta odluka povuče.

Federika Mogerini je navela da je današnja odluka Prištine o podizanju takse za proizvode iz Srbije i BiH jasno kršenje CEFTA sporazuma kao i SSP-a.

Pozvala je kosovsku vladu da odmah opozove odluku.

19:10 - Počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

19:09 - Kako saznaje Telegraf, posle sednice Saveza za nacionalnu bezbednost, naciji će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

19:05 - U Predsedništvo stižu članovi Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsedništvo Srbije večeras su, 15-tak minuta pre 19 sati, napustili Sem Fabrici, Kajl Skat i drugi ambasadori zemalja Kvinte, koji su se odazvali na poziv predsednika Aleksandra Vučića posle povećanja taksi za srpske proizvode na KiM, a počeli su da stižu članovi Saveta za nacionalnu bezbednost.

Na sednicu Saveta stigli su već ministar unutrašnjih poslova i direktor policije, Nebojša Stefanović i Vladimir Rebić, šef BIA Bratislav Gašić, ministar odbrane i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Aleksandar Vulin i MIlan Mojsilović, kao i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Na sednicu je došao i generalni sekretar Predsednika Nikola Selaković, a članovi Saveta su još i premijerka Ana Brnabić, ministarka pravde Nela Kuburović, te šefovi službi bezbednosti.

18:52 - Dačić: Suočavamo se sa trgovinskim ratom, Priština je povukla potez očajnika

Ovo su mere protiv Srbije za koje niko ne može da kaže da spadaju u red normalnih ekonomskih mera, rekao je za TV Pink ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

- Po CEFTA sporazumu to i nisu takse, to su ustvari carine. Po Rezoluciji 1244 Kosovo nije samostalna država i ovo je u suprotnosti sa svim dokumetnima koje su potpisali ali i u suprotnosti sa onim što je donela EU - rekao je Dačić.

Kako kaže, suočavamo se sa trgovinskim ratom, koji je rezultat duboke strategije na koju su oni navikli ceo život.

- Doveli su do takve situacije gde misle da mogu da izvuku najviše. A žuri im se. U celoj situaciji na delu su sada pretnje. Ovo je primena sile. Ovo nisu ekonomske mere, ovo su političke mere. U sistemu koji EU propagira, ovo su nezabeležene mere i očekuje se da budu neprihvatljive - rekao je Dačić.

18:46 - Očekuje se početak sednice za Saveta za nacionalnu bezbednost u Predsedništvu Srbije.

18:42 - Završen je sastanak Vučića sa ambasadorima Kvinte, sledi sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

18:30 - Privredna komora Kosova:Povećati kontrolu roba na ulazu na Kosovo

Kosovska privredna komora veruje da će odluka o povećanju taksi uticati na povećanje lokalne proizvodnje, povećati zaposlenost i, kako se navodi u saopštenju, poboljšati kvalitet života građana na tzv. Kosovu.

Privredna komora tzv. Kosova smatra da sad treba povećati kontrolu roba na administrativnim prelazima zbog, kako saopštava, nesporazuma koji bi se mogli dogoditi zbog nedostatka kontrole, kao što je slučaj sa drugim državama jer bi to, kako se navodi, moglo ozbiljno da našteti proizvođačima.

Administrativni prelaz Jarinje - Foto: Tanjug/AP

18:22 - Čadež: Odluka Kosova o povećanju carina kosi se sa zdravim razumom

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je da je odluka Prištine da takse na uvoz robe iz centralne Srbije poveća sa 10 na 100 odsto "politički iracionalna" kao i da će naneti "veliku štetu kosovskoj privredi".

- Odluka Kosova pokazuje nerazumevanje kako privrede tako i interesa kosovskih kompanija. Morate da razumete da najveći deo sirovina za njihovu prerađivačku industriju dolazi iz Srbije. To je politička iracionalna odluka, ali izgleda da živimo u takvom vremenu da neko takve odluke može da donese i da samim tim ugrozi i svoje kompanije i regionalnu saradnju i sve ono što bi trebalo da bude normalizacija poslovanja i stabilnosti poslovanja u celom regionu Zapadnog Balkana - rekao je Čadež.

Marko Čadež - Foto: Nikola Tomić

Upitan kakve će posledice ta odluka proizvesti po Srbiju, Čadež je rekao da će se uticaj na plasman robe na kosovsko tržište osetiti, ali dodaje da treba sačekati reakciju kompanija.

- Sa druge strane, videćemo koliko će ta odluka moći da traje. Videli smo kada je donesena odluka o uvodjenju carina za 10 odsto da su cene odredjenih namirnica na Kosovu skočile za 10 odsto. Hajde da sačekamo i vidimo da li će se političari vratiti u racionalnu ravan - kaže Čadež.

18:16 - Brisel sprema reagovanje na kosovske carine

U Evropskoj komisiji u Briselu za Tanjug su večeras najavili da se u najkraćem roku očekuje odgovor EU na odluku kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto.

- EU radi na reakciji povodom odluke kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto - rečeno je Tanjugu u Briselu.

EU je 6. novembra već zatražila od kosovskih vlasti da hitno objasne odluku o povećanju taksi od tadašnjih 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Brisel je ocenio da takva odluka ”podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova.

Foto: Tanjug/AP

18:15 - Zvizdić: Pogrešna i bespotrebna odluka Kosova

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da je odluka Prištine da podigne takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH na 100 odsto pogrešna i da ruši postulate, cilj i namenu zbog koje je osnovana CEFTA.

- Ako je to bio odgovor zbog rezultata glasanja za članstvo u Interpolu, mislim da je Kosovo odabralo pogrešnu metodu i način i poslalo pogrešnu poruku - kazao je Zvizdić.

18:12 - Jedna fotografija je bila razlog za špekulacije da li je Pacoli podržao odluku Vlade Kosova. Tim povodom, zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova oglasio se na Fejsbuku.

17:48 - U Predsedništvu Srbije počeo je sastanak Vučića sa ambasadorima Kvinte.

Sastanku prisustvuju i šef srpske diplomatije Ivica Dačić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

Ambasadori Kvinte na sastanku kod predsednika Srbije - ZORAN ZESTIC

17:38 - Završen sastanak Vučića sa Li Mančangom i Aleksandrom Čepurinom.

17:25 - U toku je sastanak predsednika Vučića sa ambasadorima Kine i Rusije.

Na Andrićev venac stigli su Li Mančang i Aleksandar Čepurin.

17:01 - Crnadak: Bezobrazluk i revanšizam Prištine

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da odluka Kosova da uvede carine od 100 posto na proizvode iz BiH bezobrazna, potpuno besmislena i revanšistička, te da je rezultat neuspeha Kosova da uđe u Interpol.

Crnadak je istakao da će mera Kosova imati brojne posledice, ali da je u ovom trenutku najvažnije čuti stav Evropske unije.

- Nadam se da će stav EU biti jasan, jer čista verbalna osuda neće biti dovoljna - mišljenja je Crnadak.

Crnadak - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

16:52 - Šarović: Odluka o povećanju poreza ruši CEFTA

SMinistar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, izjavio je večeras da Kosovo uvođenjem stopostotnih carina Bosni i Hercegovini i Srbiji definitivno ruši CEFTA sporazum.

16:39 - Pacoli nije digao ruku protiv Srbije: Da li je ova fotografija dokaz?

16:19 - Nova odluka Haradinaja na predlog Tačija: Direktan udar na imovinu opština sa srpskom većinom

16:14 - Amerikancima jasno šta se krije iza odluke Prištine: Odmazda zbog Interpola

16:09 - Ljajić o merama Prištine: Bolje da su rekli ''zabrana trgovine sa Srbijom'', ovo je direktna reakcija za Interpol

15:41 - Prva reakcija Srpske liste na mere Prištine: Ovo je nezvanična objava rata Srbima na Kosovu

Rukovodstvo Srpske liste - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

15:35 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaće danas popodne vanredne sastanke sa ambasadorima Kine, Rusije, EU i članica Kvinte, a za kasnije popodne zakazao je i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, povodom najnovijih mera Prištine, rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika.

14:57 - Prištinske vlasti podigle su takse na srpske proizvode na 100 odsto, obrazlažući takav potez "agresivnom kampanjom protiv Kosova". Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao da odluka stupa odmah na snagu.

Sednica Vlade Kosova - Foto: kryeministri-ks.net

Ovakva odluka vlasti u Prištini usledila je svega dan pošto Kosovo nije uspelo da dobije potreban broj glasova za prijem u Interpol.

VIDEO: Kosovska policija na ulicama Prištine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • olivera

    21. novembar 2018 | 19:47

    Ova odluka vise steti siptarima nego nama, oni jasno salju poruku u svetu da su nasilje i ucene njihovo najjace oruzije.

  • Peska.

    21. novembar 2018 | 21:16

    Svaka cast.dragi predsednice.treba izdrzati sve te pritiske.

  • Nema imena

    21. novembar 2018 | 22:06

    Treba pametno samo obrukati ih nasom opustenosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA